Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Türk basını buluştu

GÜNCEL
Türk basını buluştu

Gazeteciler Konfederasyonu 3. Başkanlar Kurulu Toplantısı, 8 federasyon ve 73 cemiyet-birlik-dernek başkanlarının katılımıyla gerçekleşti

8 FEDERASYON
Gazeteciler Konfederasyonu 3. Başkanlar Kurulu Toplantısı, Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu ile Şanlıurfa Gazeteciler Birliği’nin ev sahipliğinde 8 federasyon ve 73 cemiyet-birlik-dernek başkanlarının katılımıyla gerçekleşti. Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Talat Akay ile Şanlıurfa Gazeteciler Birliği’nin Başkanı Veysel Polat’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Başkanlar Kurulu’nda konuşan Konfederasyon Genel Başkanı Nuri Kolaylı, konfederasyonun ilk genel kurulunu 2014 Mayıs ayında Ankara’da yaptıklarını belirterek, “Sonrasında, 1. Başkanlar Kurulu’nu Siirt’te, 2. Başkanlar Kurulu’nu Türkiye’nin diğer ucu olan Edirne’de gerçekleştirdik. 3. Başkanlar Kurulu içinde Güneydoğu’nun çok güzel bir şehri olan Şanlıurfa’dayız. Eşsiz doğal güzellikleri, gelişmiş ekonomisi ve Peygamberler Şehri olarak bilinen benzersiz tarihi geçmişiyle bizlere ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da, tarihi bir panele de imza atacak olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
2 AYRI OTURUM
Şanlıurfa Dedeman Otel’deki Başkanlar Kurulu’nda 2 ayrı oturumdan oluşan panellerde, “Çözüm Süreci ve Medya” ile “Çözüm Süreci ve Kadın” konuları uzmanlar tarafından her yönüyle ele alındı. Bunun yanında hem basının içinde bulunduğu sorunlar ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin de konuşulduğu Başkanlar Kurulu’nda halkın gerçekleri öğrenme, haber alma ve bilgi edinme hakkı olan basın özgürlüğü de gündeme taşındı. Genel Başkan Kolaylı, “Basın özgürlüğü, sadece basın kuruluşlarının ya da gazetecilerin özgürlüğü demek değildir. Bu bağlamda basın özgürlüğü, halkın haber alma özgürlüğüdür ve demokrasinin vazgeçilmez unsurudur” diye konuştu.
BASININ SAYGINLIĞI
Gazete, televizyon, dergi, radyo, haber ajansı, internet-elektronik yayıncılığı kapsayan sektörde, basın meslek ve etik ilkelerine uymayan kişilerin baş gösterdiğinin herkesçe bilindiğini vurgulayan Kolaylı, “İsteyen herkes, eğitimine, bilgi birikimine bakılmaksızın habercilik yapabilmektedir.  Günümüz Türkiye’sinde basın sektöründe yaşanan sorunların en büyük nedeni bu kuralsızlıktır. Sadece okuma yazma bilmeniz, gazetecilik yapmanız için yeterlidir. Gerçek gazetecilik eğitim ve bilgi gerektirmesine karşın, gazetecilik, isteyen herkesin kuralsızca yapabileceği bir iş durumundadır. Bu durum ne yazık ki, haberi şantaj aracı olarak kullanan bazı kişilerin gazeteci kimliği ile karşımıza çıkmalarına da yol açmaktadır. Basın mensuplarının erozyona uğrayan saygınlığının yeniden kazanılması için, basın sektöründe mesleki düzenlemeye gidilme ihtiyacı vardır” ifadelerini kullandı.
SONUÇ BİLDİRGESİ
3. Başkanlar Kurulu sonuç bildirgesinde, 85 basın meslek örgütü ve bunları bünyesinde toplayan 8 Federasyonun çatı örgütü olan Gazeteciler Konfederasyonu'nun Başkanlar Kurulu’na 8 Federasyon Genel Başkanı ile 73 Cemiyet Başkanı ve delegelerin katıldığı vurgulanarak, Çözüm Süreci’nin kararlılıkta sürdürülmesi,  Çözüm Süreci’nde ‘barış’ dilinin kullanılması gerektiği vurgulandı. Basın özgürlüğünün her yönüyle ele alınması, mesleki düzenlemeye gidilmesi için girişimlerin arttırılması, basın çalışanlarının ve basın kartı olmayan gazetecilerinde yıpranma paylarından yararlanması ve tüm sorunlarında takipçisinin olunması yönünde karar alındı. Siyaset üstü, tarafsız ve tüm meslektaşlarını kucaklayıcı bir anlayış içinde yola çıkan Gazeteciler Konfederasyonu’nun seçim sürecinde de bu ilkesini kararlılıkla sürdürmesi gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı.
PEYGAMBERLER ŞEHRİ
Başkanlar Kurulu’nun son gününde ise Peygamberler Şehri olarak bilinen Şanlıurfa’da toplu yaşama yönelik tüm bilgileri çok daha gerilere götüren Göbeklitepe’nin yanı sıra bir doğa harikası Halfeti ve geçtiği her yere can katan Fırat’ın eşsiz güzelliğinin yanında Birecik’te Kelaynak kuş üretme merkezi gezildi. İşletmecisi bir bayan olan Cevahir Asuman Yazmacı’nın Konukevi’ndeki sıra gecesi ve Göbeklitepe Gezisi’ne ev sahipliği yapan Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Halfeti Kaymakamı Mutlu Köksal ve Birecik Kaymakamı Deniz Zeyrek’in yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ile Eyyubiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci de gazetecileri yalnız bırakmayan basın dostları oldu.

Foto: Şanlıurfa’daki Başkanlar Toplantısı’na Sakarya Gazeteciler Birliği Başkanı Zeki Aydıntepe ile Birliğin Kurucu Başkanı Müjdat Çetin’de katıldı. 

Foto: Türkiye’nin dört bir yanından Şanlıurfa’daki Başkanlar Toplantısı’na gelen cemiyet, birlik ve dernek başkan ve yöneticisi olan gazeteciler, bir yıllık sürede Türkiye’nin en büyük meslek örgütünü oluşturan Gazeteciler Konfederasyonu’nun gücü ile sorunların çözümü konusunda fikir birliği içinde hareket etmeye devam etme kararını yineledi.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
4 + 7 =