Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

İlk defa SEAH'ta yapıldı!

GÜNCEL
İlk defa SEAH'ta yapıldı!

Halk arasında felç olarak bilinen “inme” , 75 yaşındaki Fedayi Şen’i yakaladı. Sakarya’da ilk defa gerçekleşen uygulamayla sağlığına kavuşan Şen mutluluğunu hekimlerle paylaştı.

SEAH’TA
Sağlık Bakanlığı Sakarya Üniversitesi Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi gerçekleştirdiği özel uygulamalarına bu defa felçli bir hastayı da ekledi. Fedayi Şen adlı 75 yaşındaki hasta, sağ tarafında belirgin güç kaybı ve sağ gözünde görme kaybı yaşamaya başlayınca aile telaşa kapılarak Şen’i hastaneye ulaştırdı. Konuşma ve algılama bozukluğu da belirmeye başlayan Fedayi Şen, Acil Servis’e getirildiğinde hekimler tarafından hemen incelemeye alındı. Hasta’nın inme geçirdiği tespit edildi. İnme geçirmeye başladığı zaman da belirlenince trombolitik denilen pıhtı eritici tedavi uygulanarak hasta sağlığına kavuşturuldu.
 

İLK 4 BUÇUK SAAT ÖNEMLİ
Sakarya Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Atılgan Acar yönetiminde gerçekleşen uygulama, inme ünitesinin ve trombolitik uygulamanın da önemini ortaya koydu.  Felç geçirilirken ilk 4 buçuk saatin önemine dikkat çeken öğretim üyesi Acar,
“Bu uygulamanın daha da yaygınlaşması için hasta ve hasta yakınlarının belirtileri tanımada bilinçlenmesi ve tereddüt etmeden hastaneye hızlı bir şekilde ulaşmalarının sağlanması çok önemlidir” dedi.
 

İNME
Hastaneye kazandırılan inme ünitesinin büyük bir kazanım olduğunu da hatırlatan Acar, “İyi organize olmuş bir ekibimiz var, inme merkezi oluşturma konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Kamu Hastaneleri Birliği, Tıp Fakültemiz ve hastane yönetiminin uyumu ve verdiği destekle vatandaşlarımıza daha etkin hizmet etme imkanı bulabiliyoruz. Bu çalışmaları daha da ileriye taşıyacağız. Hastamız Fedayi Şen’e geçmiş olsun diyoruz.
 

YÜZÜM GÜLDÜ
İnme (felç), toplumda ölüm nedenleri içerisinde ikinci, sakat kalma nedenleri içerisinde ise ilk sırada yer alan ve sıklığı giderek artan bir problem. Merkezi sinir sisteminde damarsal nedenlere (damar tıkanıklığı veya kanama) bağlı olarak gelişen bu tablo özellikle bir vücut yarısında (yüz, kol ve bacaklar) ani gelişen uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük, baş ağrısı, bilinç bozukluğu, görme kaybı, konuşma ve algılama bozukluğu gibi bulguları içeriyor. Bir anda yüzünün uyuşmaya başladığını, konuşamadığını ifade eden Fedayi Şen, hastaneye nasıl geldiğini hatırlamıyor. Kendisine geldiğinde eskiye döndüğünü anladığını belirterek “ yine yüzüm gülüyor, doktorum Bilgehan Bey ve Türkan Hanım başta olmak üzere tüm ekibe ve hastane çalışanlarına çok teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.
 

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
6 + 6 =