Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Satso Haziran ayı meclis toplantısı yapıldı

“Dünyanın gelecek vizyonuna dokunacak konulara eğilmeliyiz”

EKONOMİ
Satso Haziran ayı meclis toplantısı yapıldı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1197 No’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Mayıs Ayı Gelir-Gider Tablosu, Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi:
“Birçok faktörün eş zamanlı olarak hem ülkemizi hem bölgeyi hem de bütün dünyayı etkilediği zor bir dönemden geçiyoruz. Globalleşmenin ardından tek kutuplu dünya düzeni değişmeye başladı. 

Aslında tüm dünya değişimin eşiğinde ve ekonomik çalkalanmalar yaşıyor. Böyle bir sürecin ortaya çıkaracağı sonuçların bilincindeyiz ve ülke olarak önümüzdeki dönem için somut yol haritaları çıkarmamız gerekiyor. 

Bu kapsamda, ülkemiz için sıkıntıları çözme adına üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız. Hükümetimiz ve ekonomi yönetiminin istikrarı temin etmek görevine, bizler üreterek ve kalkınmaya katkı sunacak projeler hazırlayarak destek olacağız. En önemli misyonumuz yeni yatırım alanları oluşturmak, istihdam sağlamak ve ihracatı artırmak olmalıdır. 

Baktığımızda; Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 7,3 büyüdü. Bu gelişmede, enflasyon beklentilerindeki bozulmanın etkisiyle öne çekilen talep de önemli rol oynadı. Ekonomide kalıcı ve istikrarlı büyüme için enflasyon ve döviz meselesi umuyoruz ki en kısa zamanda çözüme kavuşacaktır. En üstten en alta kadar satın alma gücündeki düşüş, artan enflasyon ve fiyat istikrarsızlığı konusunda acil çözümler üretilmesi gerektiğini de göstermektedir. 

Yeşil dönüşüm

Ekonomide yaşanan sorunlar umuyoruz ki kısa vadede çözülecektir. Türkiye bu ve benzeri süreçlerden geçmiş, her sıkıntılı dönemden dersler alarak başarı ile çıkmıştır. 
Az önce de belirttiğim gibi küresel ekonomi büyük bir değişimden geçiyor. Süreç tamamlandığında bizler; bu dönüşüme yanıt vermiş, süreci iyi yönetmiş ve stratejik hamlelerle doğru adımlar atmış olarak çıkmalıyız. Bunu sağlayabilmek için, bu dönemi de çok iyi okumalı, dünyanın gelecek vizyonuna dokunacak konu başlıklarına da daha fazla eğilmeliyiz. 

Hepimizin bildiği gibi üretmek, istihdam sağlamak, ürettiğini pazarlamak ve ülkemize döviz girdisi sağlamak en önemli amaçlarımızdan biri olmuştur. Bu amacımızı sürdürülebilir kılmak ancak dünyada yaşanan gelişmelere ve artan rekabet koşullarına uyum sağlamakla gerçekleşebilir.
Bu doğrultuda, nitelikli bir değişim ve gelişim için, nitelikli istihdam sağlanmalı, firmalarımızda karlılık ve verimliliği artırmak için yalın üretim teknikleri uygulanmalı, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm göz ardı edilmemelidir. 

Yani her zaman söylediğim gibi tükettiğimizden fazlasını üretmeliyiz, hatta kaliteli, verimli ve katma değeri yüksek ürünler üreten bir ülke olmalıyız. Dönüşüm bizden bu karşılığı bekliyor. İş dünyası olarak bu gelişim ve değişimi içselleştirmeli ve bu şekilde yol almalıyız. 

Özellikle yeşil mutabakat konusunda 31 Aralık 2025 tarihine kadar firmalarımız gerekli hazırlıkları yapmalı ve karbon ayak izi ile karbon vergisine maruz kalmadan AB’ye ihracatını yapabilir duruma gelmelidir. 

Bu konu ile ilgili 2021 yılı sonunda bir proje yapmış ve firmalarımızın hazırlıklarına temel oluşturacak raporlar hazırlamıştık. Ayrıca, Odamızda bu konuda çalışmalar yapmak, üyelerimizi bilgilendirmek ve onların uyumunu sağlamak amacı ile yeşil mutabakat komisyonu oluşturduk. Üyelerimize bu komisyonumuzun çalışmalarını takip etmelerini öneriyorum.

Sanayinin Liderleri

Tobb’a bağlı odalar tarafından hazırlanan ve TOBB tarafından onaylanan sanayi kapasite raporlarının bir araya gelmesi ile oluşan, içerisinde 90 bin üreticinin makine parkı, üretim, ham madde ve iletişim bilgilerinin yer aldığı TOBB sanayi veritabanı’na kayıtlı veriler derlenerek 4 bin farklı ürünün üretim kapasitelerine göre oluşturulan "sanayinin liderleri programı" kapsamında sektörel bazda iller belirlendi.
Yapılan çalışmaya göre; Sakarya ise toplam 231 ürün ile 11.sırada yer aldı. Sakarya sıralamaya girdiği 231 ürünün 73 adetinde birinci, 81'inde ikinci ve 77 üründe de üçüncü oldu. 
Sakarya'nın en yüksek üretim kapasitesine sahip olduğu ürün gruplarının başında ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı gelmektedir.

Güncel dış ticaret verileri 

Şehrimizin güncel dış ticaret verileri hakkında da bilgi vermek istiyorum. Tim tarafından açıklanan verilere göre 2022 mayıs ayında şehrimiz 353 milyon dolarlık ihracat ile 8. İl olurken, kümülatifte ise yıl içerisinde 7. Sırada yerini korumaya devam ediyor.
Mayıs ayında Sakarya’dan yapılan ihracatta, 2022 nisan ayına göre yüzde 29, geçtiğimiz yılın mayıs ayına göre ise yüzde 1’lik telafi edilebilir bir düşüş söz konusu. 5 aylık toplam ihracatımız 2 milyar 242 milyon doları aştı. Bunun yanında Sakarya’dan serbest bölgeler dahil toplam 121 ülkeye ihracat yapıldı. 
İthalatımıza baktığımızda ise; TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı ithalat rakamlarına baktığımızda ise ithalat, yüzde 5,3 oranında azalışla 271 milyon 440 bin dolar, dış ticaret dengesi 261 milyon 176 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 6 olarak gerçekleşti. 

Mesleki Eğitim Merkezleri Bilgilendirme Toplantıları

Meslek komitelerimize yönelik, Milli Eğitim Müdürlüğü’nden uzmanlar öncülüğünde kalfalık, ustalık süreçleri, mesleki yeterlilik denklik süreci ve çırak öğrenci çalıştırma, devlet destekleri ve mesleki eğitim merkezi programına yönelik sektörel bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi. Uzmanlar birçok komitemizin aylık toplantılarına misafir olarak bilgilendirme yaptılar 

Festburada Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta odamız ticareti araştırma ve geliştirme komisyonu öncülüğünde, Büyükşehir Belediyesi, Adapazarı Belediyesi işbirliğinde alışveriş ve eğlence festivalini gerçekleştirdik.

Adapazarı’nın kurtuluşunun kutladığı günlerde iki gün boyunca çark caddesi, uzun çarşı ve kent meydanı’nı kapsayan bu festival bir canlılık oluşturdu. 
Açılış kortejini uzun çarşıda yaptığımız etkinliğin kapanışını ise çark caddesinde gerçekleştirdik. 
Çocuklar başta olmak üzere katılan herkes çok keyif aldı. Ticareti ile ünlenen şehrimize katkı verecek, gelenek haline gelerek her yıl 21 haziranda bu festivalle şehirde coşkuyu sağlamayı hedefliyoruz.

Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonumuz başta olmak üzere Büyükşehir Belediyemiz, Adapazarı Belediyemiz ve STK’larımıza teşekkür ediyorum. Sivil toplum kuruluşlarına verdikleri destek için teşekkür ediyoruz. 

SATSO Mtal Robot Yarışması Ödülü

Odamız bünyesindeki “SATSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” uluslararası Sivas robot yarışmasının yapay zeka dalında birincilik ödülü kazandı. Ekibimizi odamızda ağırladık. Kendilerini huzurlarınıza bir kez daha tebrik ediyorum. 
Bildiğiniz gibi üyelerimizin eğitim taleplerini karşılamak onların aldıkları eğitim neticesinde gelişimlerini takip etmek amacıyla “satsoakademi” platformumuzu hizmetinize açtık. Bu platform üzerinden eğitim taleplerinizi iletebilir ve firmanızın gelişimini analiz edebilirsiniz
Temmuz ayında SATSO Akademi Platformumuzda; Pazarlamacı olmayanlar için pazarlama eğitimi, İhracat destekleri eğitimi, Finansal plan ve okuryazarlık eğitimi gerçekleştirilecektir.” “ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
1 + 6 =