Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Sakarya İhracatında %75’lik Rekor Artış

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre Türkiye 2023 yılı Ekim ayında 19 milyar 592 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

EKONOMİ
Sakarya İhracatında %75’lik Rekor Artış

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre Türkiye 2023 yılı Ekim ayında 19 milyar 592 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Sakarya iş dünyası ise Ekim ayında, bir önceki aya göre yüzde 20,48 ve geçen yılın Ekim ayına göre ise yüzde 75,65’lik artışla 528,24 milyon dolarlık ihracat yaparak geçtiğimiz ayı en çok ihracat yapan 7. il olarak kapattı.

Yılın ilk 10 ayında kümülatif olarak 4,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Sakarya, geçen yılın aynı 10 aylık dönemine göre ihracatını oranında artırdı. Kümülatif sıralamada da 7.’liğini koruyarak ülke ekonomisine katkısını sürdürdü.

Ekim ayında Sakarya ihracatında sırasıyla otomotiv endüstrisi, kimyevi maddeler ve mamulleri, makine ve aksamları, iklimlendirme sanayii ile demir ve demir dışı metaller başı çekti.

Türkiye Otomotiv İhracatının ’i Tek Başına Sakarya’dan

Sakarya ülke ihracatındaki payına göre Türkiye’nin Otomotiv ihracatının ,23’ü, Süs Bitkileri ve Mamulleri ihracatının %4,55’i, İklimlendirme Sanayii ihracatının ise 1,16’sını tek başına karşıladı.

Kentin ihracatta lokomotif sektörü otomotiv, toplam ihracatın yüzde 89’unu tek başına karşıladı. Bunun yanı sıra 2022 Ekim ayına kıyasla Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Makine ve Aksamları ve İklimlendirme Sanayii ihracatında ciddi artışlar dikkat çekti.

Sakarya iş dünyası Ekim ayında serbest bölgeler dahil dünyanın 120 noktasına ihracat gerçekleştirdi. İhracatta başı çeken ilk 5 ülke ise sırasıyla; Polonya, Fransa, İtalya, Almanya ve Birleşik Krallık oldu.

Eylül Ayında İhracatın İthalatı Karşılama Oranı 4, Dış Ticaret Fazlası 1.3 Milyar Dolar!

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Eylül ayı verilerinin yanında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan güncel ithalat verilerine bakıldığında ise 2023 Eylül ayında 288. 4 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.

Eylül ayında Sakarya dış ticaret dengesi 179,69 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 2 olarak gerçekleşti. Dış ticaret fazlası ,7 artarak 1 milyar 312 milyon dolardan 1 milyar 492 milyon dolara yükseldi.

“En Yüksek 2. Ekim Ayı İhracatını Gerçekleştirdik”

Dış ticaret rakamlarını değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “İhracatta başarılı bir ayı daha geride bıraktık. Sakarya tarihinin en yüksek ikinici Ekim Ayı ihracatını geçtiğimiz yıla oranla u’lik rekor bir artışla gerçekleştirdi. Kümülatifte de 4,6 milyar doları geçtik ve bu yılı 5,5 milyar doları aşan bir ihracatla kapatmayı ümit ediyoruz.

Sakarya’mız birçok sektörün ihracatta merkezi konumunda. Geçtiğimiz yıl ile karşılaştırdığımızda bazı sektörlerde yaşanan yüksek artışlar da üretmeye ve çalışmaya devam eden iş dünyasının göstergesi olmuştur.  Sadece belirli bir sektöre veya ürüne kanalize olmadan çeşitli alanlarda dünyanın bir çok ülkesine ihracat gerçekleştiriyoruz ve günden güne katma değerimizi de artırıyoruz.

Devletimizden ekonomi odaklı hamleler geldikçe iş dünyamız daha fazla gayretle cevap veriyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin de ihracat yapması adına hayata geçirilen çalışmalar da iş dünyamızın dünya rekabetinde yer alma iştahını kabartıyor. Üreten, değer katan ve kaliteli Türk menşeili ürünlerin dünya pazarında yer alması için çabalayan Sakarya’mız özelinde tüm Türk iş dünyasına teşekkür ediyorum. Önümüze bakmaya, dünden daha iyi olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
8 + 4 =