Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Özkoç:Kredi Kartı Borç Faizinin Yüzde 80'i Silinecek

GÜNCEL
Özkoç:Kredi Kartı Borç Faizinin Yüzde 80'i Silinecek

CHP Sakarya Milletvekili ve 1. sıra milletvekili adayı Engin Özkoç, kredi kartı ve tüketici kredisi borcu altında ezilen vatandaşlara “Sakarya, Türkiye'nin en borçlu illeri arasında yer alıyor. Kentte kredi kartı borcu nedeniyle yaklaşık 45 bin kişi icra takibinde. BDDK verilerine göre, Sakarya, kredi kartı batık oranı en yüksek 8'inci il. Her gün icraya yeni dosyalar geliyor. Sadece Sakarya da değil tabii, ülkemizin her yerinde yüz binlerce kredi kartı mağduru var. Ancak kimse meraklanmasın iki hafta sonra kurulacak CHP iktidarında borç faizinin en az yüzde 80'nini sileceğiz” sözü verdi.

BORÇ BATAĞINDAN ÇIKACAKSINIZ

CHP Sakarya Basın Bürosundan yapılan yazılı açıklamada CHP Milletvekili Özkoç, “Sakaryalı kardeşlerimizle evlerinde, kahvehanelerinde, dükkanlarında, çalışma alanlarında, sokakta, pazarda buluşuyoruz. Kardeşlerimizin, hemşerilerimizin öne çıkan ortak dertleri arasında kredi kartı borçları da var. Bu borç çaresizliğe dönüşmüş durumda. Ya kendisi ya çocuğu ya kardeşi ya da çevresindeki eşi dostu bu çaresizliğe mahkum, yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Etrafımızda mutlaka bir kişi, borç batağında. Üstelik borç durduğu gibi de kalmıyor, katlanıyor. Gittikçe içinden çıkılmaz bir hal alıyor. CHP iktidarında ise vatandaşı borç batağından çıkacak. Kredi kartı borçlularını da banka kredisi borçlularını da kurtaracağız" değerlendirmesi yaptı. Özkoç'un açıklaması şöyle: 

HAPSE GİRMEKTEN KURTARACAĞIZ
"Enflasyonu ‘Yüzde 8’ açıklıyorlar, Erdoğan'ın ‘Çok fazla’ diye bangır bangır bağırdığı Merkez Bankası faizi de yüzde 7,5. Peki temerrüde düşmüş borç faizi ne? Yüzde 34. Bu vicdansızlık değil mi? Zaten vatandaş borcunu ödeyemediği için bu duruma düşmüş, sen yükünü katladıkça katlıyorsun. Yaklaşık 1 milyon 220 bin vatandaşımız mahkemelik, yaklaşık 90 bin vatandaşımız hapse girdi. 550 bin vatandaşımız hapis için sıra bekliyor. Biz CHP iktidarıyla birlikte hem vatandaşlarımızı bu borç yükünden hem de hapse girmeyi bekleyen vatandaşlarımızı bu cendereden kurtaracağız.

DEVLETE MALİYETİ SIFIR
Alım gücü kalmayan vatandaş ne yapıyor, evini, mutfağını çevirebilmek için mecbur kredi kartına yükleniyor. Kart harcamalarından anlayabiliriz bunu, yaklaşık yarısı gıdadan oluşuyor. Birilerinin iddia ettiği gibi kimse keyfinden, cakasından bu hale gelmiyor.  Borcunu ödeyemedikçe de faiz üstüne faiz biniyor. Sonra vatandaş tüketici kredisiyle kapatmaya çalışıyor, o da ayrı bir dert. Borç, borçla büyüyor. CHP, bu durumdaki vatandaşımıza el uzatalım deyince de 'yapamazsın' diye ayağa kalkıyorlar. Yapacağız, hepsi, herkes görecek. Bu proje için uzmanlarla, yurtdışından akademisyenlerle de görüştük. Hesabımız ortada; Biz kredi kartı ve tüketici kredilerinde biriken faiz borcunun yüzde 80'nini sileceğiz. Bunun da devlete maliyeti sıfır olacak.

TEFECİLİK DEĞİL Mİ
Nasıl mı? Bankalarda, 2008-2014 sürecine dair 19 milyar liralık borç var. Bunu varlık yönetim şirketlerine 2,8 milyar liraya sattılar. Yani bu ne demek? Bankalar zaten 16-17 milyarlık alacaklarından kendi rızalarıyla vazgeçmişler. Varlık yönetim şirketleri de "öde yoksa hapse girersin" diye vatandaşın üzerine gidiyor, tahsil edebildiği kadarını tahsil etmeye çalışıyor. Üstelik yüzde 34 faiz uyguluyorlar. Bu tefecilik değil mi! Bankaysa, bankacılık yapsın. Biz buraya el atacağız. Borç faizinin yüzde 80'i silinecek, vatandaşa makul, ödenebilir bir tablo çıkarılacak. 5 milyon rahat nefes alacak, 800 bin vatandaş da hapisten kurtulacak.

HEP BİRLİKTE ÜRETECEĞİZ
Vatandaşımız böyle dipsiz borç bataklarıyla AKP döneminde tanıştı. 12 yıllık AKP iktidarında, vatandaşın borcu 6,5 milyar liradan 335 milyar liraya ulaştı. Nedir vatandaş borcu? Tüketici kredileri ve kredi kartları.
Bunlardaki patlama şöyle; tüketici kredileri 2 milyar liradan 250 milyar liraya. Kredi kartı borcu da 4 milyar liradan 85 milyar liraya çıktı. Tabii vatandaş, alım gücü azaldıkça borç sarmalına daha çok battı.
Gıda fiyatlarındaki artış, eğitim ve sağlık harcamalarındaki artış, vergiler...hükümet elini vatandaşın cebinden hiç çekmedi ki. Borcunu ödeyemeyen milyonlarca insan kara listeye girdi, yüzbinlerce kişi yargılandı, hapse girdi. Tablo bu. Biz bunu çözeceğiz. Hesabımız, kitabımız ortada. Halkın suyunu sıkarak, bir kesimin yüzünü güldürdükleri dönem bitti. Hep birlikte üretecek, hep birlikte hakça paylaşacağız."

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
4 + 6 =