Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Kedilerde bulaşıcı yaygın fip hastalığı

Kedilerde Fip hastalığı sokak kedilerinde çok yoğun olarak görülmektedir. Son derece kediler için öldürücü olan kedilerin Fip hastalığı evde beslemiş olduğumuz ev kedileri sokak kedileriyle bir araya geldiklerinde onlarında Fip hastalığına yakalanması kaçınılmaz olmaktadır.

GÜNCEL
Kedilerde bulaşıcı yaygın fip hastalığı

Kedilerde Fip hastalığı sokak kedilerinde çok yoğun olarak görülmektedir. Son derece kediler için öldürücü olan kedilerin Fip hastalığı evde beslemiş olduğumuz ev kedileri sokak kedileriyle bir araya geldiklerinde onlarında Fip hastalığına yakalanması kaçınılmaz olmaktadır.

Bütün dünyada Fip hastalığı kedilerde büyük sayılarda ölümlere yol açmaktadır. Güney Kıprısta yılda 300.000 civarında kedinin Fip hastalığından öldüğü tespit edildi.
      Kedilerin bulaşıcı peritoniti (FIP), kedi koronavirüsü adı verilen bir virüsün belirli suşlarının neden olduğu, kedilerin viral bir hastalığıdır. Kedi koronavirüsünün çoğu türü , mide bağırsak(gastrointestinal) sistemde bulunur ve önemli hastalıklara neden olmaz. Bunlara kedi enterik koronavirüsü (FeCV) adı verilir. FeCV ile enfekte olmuş kediler genellikle ilk viral enfeksiyon sırasında herhangi bir semptom göstermezler, ancak ara sıra kısa süreli ishal nöbetleri veya hafif üst solunum yolu belirtileri yaşayabilirler ve kendiliğinden iyileşebilirler. FeCV ile enfekte kediler genellikle enfeksiyondan sonraki 7-10 gün içinde virüse karşı antikorların üretildiği bir bağışıklık tepkisi geliştirir. FeCV ile enfekte kedilerin yaklaşık yüzde 10'unda, virüsün bir veya daha fazla mutasyonu biyolojik davranışını değiştirebilir, bu da beyaz kan hücrelerinin virüsle enfekte olmasına ve virüsün kedinin vücuduna yayılmasına neden olabilir. Bu meydana geldiğinde virüse FIPV adı verilir. FIPV'ye karşı yoğun bir inflamatuar reaksiyon, bu enfekte hücrelerin genellikle karın, böbrek veya beyinde bulunduğu dokulardaki damarların çevresinde meydana gelir. FIP'in gelişmesinden sorumlu olan, vücudun kendi bağışıklık sistemi ile virüs arasındaki bir etkileşimdir. Bir kedide klinik FIP geliştiğinde, hastalık genellikle ilerleyicidir ve yakın zamanda kullanıma sunulan  henüz  resmi onaylı bir ilaç bulunmamaktadır. Piyasalarda  resmi olmayan ilaçlar satışta olmasa da ÇİN cunhuriyetin de yada Rusya da ilaçların olduğuna dair duyumlar  almaktayız. Önümüzdeki yıllarda mutlaka FİP’ in  ilacı üretilecektir. Kimse endişe etmesin. Bu arada  bildiğimiz kadarıyla koronavirüsler enfekte kedilerden insanlara geçemez.
FIP HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Hastalığın sokakta yaşayan kedilerde sıklıkla görülmektedir.Fip hastalığının kedilerde  iki tipini görüyoruz. Islak ve kuru tip olarak adlandırılmaktadır. Islak Fip hastalığında kedinin  göbeğinde karnında sıvı birikmesi olarak görülür.  Kuru Fip’ te ise  kedilerde zayıflama ayrıca kedilerin  zayıflamış  göbeği çekilmiş olarak görülür. İlk zamanlarda hasta kedilerde ateş ve iştahsızlık görülüyor. Temasla kediden kediye  bulaşıyor. İnsanlara  bulaşmıyor can dostlarına ve halkımıza sağlıklı mutlu güzel günler dilerim. 

Mustafa YILDIZ
Veteriner HEKİM

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
2 + 1 =