Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

16. Meslek Komitesi Trafik Sigortalarında yeni dönemi değerlendirdi

SATSO Sigortacılık ve Finans sektör grubu olan 16. Meslek Komitesi’nin gerçekleştirdiği aylık olağan toplantısında ana gündem maddesi trafik sigortasında yeni dönemin başlangıcı oldu.

EKONOMİ
16. Meslek Komitesi Trafik Sigortalarında yeni dönemi değerlendirdi

16. Meslek Komitesi Üyeleri, yapılantoplantıda trafik sigortalarındaki yeni dönemi ve uygulamaları değerlendirdi.

Konu ile ilgili komite adına değerlendirmede bulunan 16. Meslek Komitesi Başkanı Ünal Ünalan, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK)’in düzenleme çalışmalarının trafik sigortasında sorunlara kalıcı çözüm için ilk adımlar olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “SEDDK tarafından açıklanan çok önemli kararlar ile birlikte trafik sigortasında yepyeni bir döneme giriyoruz. Bu kararlar kısa, orta ve uzun vadede birçok yeniliği ve değişimi içeriyor.Yapılacak olan bu düzenlemelerin trafik sigortasındaki sorunlar için kalıcı çözümün ilk adımları olarak değerlendiriyoruz. Bizde 16. Meslek komitesi olarak bu çalışmaya katkıda bulunmak için görüşlerimizi Odamız vasıtası ile ilgili kurumlara iletmiştik.Bu doğrultuda SEDDK tarafından 16 Kasım 2022 tarihinde sigorta sektörü ve zorunlu trafik poliçeleri hakkında çok önemli açıklamalar yapıldı.

P’ye Kadar İndirim

Zorunlu trafik poliçesi için şu anda 7 basamaklı hasar kademesi uygulanıyor. Yeni sistemle çok riskli sürücüler ile çok iyi sürücüleri birbirinden ayıran yeni hasar basamakları sisteme ekleniyor. Yeni uygulama ile getirilen 8. Hasarsızlık kademesinde olan sürücüler P oranında indirimden faydalanabilecek iken en düşük kademe 0 (sıfır) da olan sürücüler sürprimli fiyat (zamlı fiyat) ile poliçelerini yaptırabilecek.

İyi Sürücünün Sigorta Fiyatı Düşecek

Trafik poliçesi için mevcut 7 basamaklı sistemde en uygun çıkan hasarsızlık basamağı 7. basamaktı ve hiç kaza yapmadan poliçesini düzenli yenileyenler için 7. basamak tarifesi dışında herhangi bir ödüllendirme sistemi yoktu. Yeni düzenleme ile birlikte 7. basamakta bulunan ve 5 yıl boyunca kaza yapmayan araç sahiplerini 8. basamak ile ödüllendiren bir sistem geliştirildi. Yani yeni sistem ile birlikte poliçesini düzenli olarak yaptıran iyi sürücüler P indirim kazanarak daha uygun trafik poliçesi fiyatı ile ödüllendirilecekler.

Kötü Sürücünün Sigorta Fiyatı Artacak

Bu yeni basamak sistemi iyi sürücüleri ödüllendirdiği gibi kötü sürücüleri de cezalandıracak. Tabiri caizse trafik canavarları bundan böyle 0 (sıfır) basamağı ile cezalandırılabilecekler ve bunun sonucunda poliçe fiyatları 0 oranında artacak.

Araç Satışından Sonra 15 Gün Kuralı

En çok merak edilen konulardan biri olan; araç satışından sonra 15 gün trafik poliçesi geçerlidir kuralı da yapılan yeni açıklamalar ile birlikte açıklığa kavuşmuş oldu. Bilmeyenler için; noter satışından sonra aracın eski sahibinin trafik poliçesini, yeni sahibi 15 gün süre ile kullanabiliyordu. Artık bu uygulamaya son verilerek aracın noter satışı esnasında eski sahibinin poliçesi iptal edilerek yeni sahibinden trafik poliçesi yaptırması istenecek.

Doğrudan Tazmin Sistemi Geliyor

Orta vadede doğrudan tazmin sistemine geçileceğini söyleyen Ünal ÜNALAN, bu sistemin amacının trafik poliçesinin fiyat odaklı bir ürün olmasından ziyade müşteri memnuniyeti odaklı bir ürün haline getirilmesi olduğu belirtti. Doğrudan tazmin sistemine göre artık trafik kazası durumlarında zarar gören araç sahipleri hatalı tarafın sigorta şirketine başvurmak yerine, direkt kendi sigorta şirketine başvurarak hasar ödemesi alabilecek. Yani artık karşı tarafla uğraşmadan ve karşı tarafın sigorta şirketinin kalitesini sorun etmeden kalitesine güvendiğiniz kendi sigorta şirketinizden mağduriyetinizi giderebileceksiniz. Araç sahipleri artık ucuz trafik poliçesi yerine kaza durumunda mağdur olmamak için kaliteli sigorta şirketini tercih edecek.

SATSO 16. Meslek Komitesi olarak SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu olmak üzere emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyoruz.” dedi.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
2 + 2 =