Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, "Dünya Gıda Günü 2024" isimli yazı kaleme aldı.
vDünya Gıda Günü'nün her yıl kutlanması, FAO'nun kıtlık ve yetersiz beslenmeyle mücadele için tarımsal kalkınmaya olan bağlılığını anmak isterken, aynı zamanda günlük ekmekten yoksun olan pek çok insanın içinde bulunduğu kötü durumu vurgulamak için bir fırsattır.
GÜNCELvDünya Gıda Günü'nün her yıl kutlanması, FAO'nun kıtlık ve yetersiz beslenmeyle mücadele için tarımsal kalkınmaya olan bağlılığını anmak isterken, aynı zamanda günlük ekmekten yoksun olan pek çok insanın içinde bulunduğu kötü durumu vurgulamak için bir fırsattır.
FAO'nun 2024 yılı dünyada son tahminleri, birkaç temel gıda maddesi için artan üretim ve daha yüksek stoklara işaret ediyor. Ancak küresel gıda üretimi hava koşulları, jeopolitik gerginlikler ve politikalardan kaynaklanan şoklara karşı hassas olmaya devam ediyor. Bu değişkenlerin arz ve talep arasındaki hassas dengeyi bozarak küresel gıda arzını olumsuz yönde etkilemektedir.
FAO’ya göre, gıda ve tarımın, insan refahının merkezinde yer aldığını, bu nedenle özellikle kırsal alandan birçok insanın göç etmesine neden olmaktadır. Dünyanın yoksul ve gıda güvensizliği yaşayan nüfusunun yüzde 75’inden fazlası kırsal alanlarda, çoğunlukla tarım ve doğal kaynak temelli geçim kaynaklarına bağlı olarak yaşamaktadır. Birçok kişi ve aile ise ekonomik nedenlerle yoksulluktan kurtulmak için başka uygun seçenek görmediklerinden göç etmektedir. Bu kapsamda sürdürülebilir kırsal kalkınmaya, iklim değişikliği adaptasyonuna ve dayanıklı kırsal geçim kaynaklarına yatırım yapmak, mevcut göç sorununa verilen küresel cevabın önemli bir parçası olacaktır.
“Gıda İsrafı Hem Bireysel Hem de Toplumsal Mücadele Edilmesi Gereken Günümüz Dünyasının En Büyük Sorunlarından Biridir.”
Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre tüm dünyada 2019 yılında yüzde 8,4 olan yetersiz beslenme oranı, geçen yıl yüzde 9,9’a çıktı. BM’ye göre genel olarak 2,3 milyardan fazla insan yani dünya nüfusunun yüzde 30’u, yıl boyunca yeterli gıdaya erişimden yoksun kaldı. Açlık yaşayan ve yetersiz beslenen kişi sayısı 2020’de salgın nedeniyle 118 milyonluk bir artışla yaklaşık 768 milyona yükseldi.
Ülkemizde ve de dünyada iklim değişikliğine bağlı oluşan kuraklık tarım ve de hayvancılıkta rekoltenin maalesef düşmesine yol açacaktır. Ayrıca dünyada corona pandemisinin oluşturduğu buhranda gıdaya erişmekte iklim ve de savaşların dışında ek bir sebep teşkil etmiştir. Gıda israfı hem bireysel hem de toplumsal mücadele edilmesi gereken günümüz dünyasının en büyük sorunlarından biridir. . Güzel bir gelecek için kaynaklarımızı idareli kullanmalıyız. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarına, özel sektöre, basın kuruluşlarına ve özellikle bizlere büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Birer birey olarak bu sorumlulukların farkına varabilmek ve yarınlarımız için üretim tüketim dengesini kurabilmek temennisi ile “Dünya Gıda Günü” kutlu olsun.
Mustafa YILDIZ
Veteriner HEKİM
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz