Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Ürünler tarlada çürüdü

GÜNCEL
Ürünler tarlada çürüdü

Yaz yağışların uzun sürmesi ve bazı bölgelerde etkili olması tarladaki ürünlerin çürümesine neden olduğunu belirten Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu zararın büyük olduğunu söyledi.

CİDDİ ZARAR VAR
Yaz aylarına girdik fakat yoğun ve etkili yağışlar bahar yağmurlarını aratmıyor. Özellikle yağışlar ilimizde etkisini sürdürürken, yağışların hafta sonuna kadar devam edeceği bildirildi. Öte yandan yaz yağışlarını hasretle bekleyen çiftçiler, son gelen yağışlar için tarlalarından ürünlerin çürümeye başladığını söylüyor. Yağışların bu şekilde devam etmesi halinde, Sakarya’da ciddi zararların olacağı bekleniyor. Son olarak Erenler ilçesine bağlı Türk Çaybaşı, Kamışlı, Emirler, Çaybaşı Fuadiye köylerinin ekili tarım arazileri sular altında kaldı. Yeni ekilmiş mısır tarlaları, fındık bahçeleri, sanayilik kavak ağaçları sular altında. Birçok tarlada da su baskını nedeniyle mısır ekimi yapılamadı.
ÇÜRÜMEYE BAŞLADI
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, an itibariyle yağışların artık ürünlere zarar verdiğini belirterek “Önceki gün Mollaköy ve Kavaklıorman bölgelerinde yağışlar dolu şeklinde yağdı. Çiftçinin zararı büyük olduğunu öğrendik dedi. Şenoğlu “Bunun yanında etkili olan yağış ürünlerin çürümesine neden oldu. İnşallah çiftçimiz daha fazla zarar etmez” dedi.
“KONU 3 BOYUTLU”
Zararın 3 boyutunun olduğuna işaret eden Başkan Şenoğlu şöyle konuştu: Birincisi yoğun yağıştan dolayı zarar görenler, ikincisi dolunun verdiği zararlar, üçüncüsü ise yağışlardan dolayı tarlasına ekime gidemeyenler. Mısır gibi ürünleri ekenler zaten zarar gördü. Mazotu, ekimi, işçiliği ve diğer ekipmanlarını harcayan çiftçinin, yoğun yağışlarla ürünleri çürüdü. Bir de tarım sigortası (TARSİM) yaptırmamışsa zararın boyutlarını siz düşünün”
KONTROLSÜZ TARIM
Sakarya’da tarım sigortası yaptıranların oranının yüzde 10’u geçmediğine dikkat çeken Sakarya Ziraat Odası Başkanı Şenoğlu “Bu yağışlardan da görüyoruz ki tarım sigortası hayati önem taşıyor. Üstelik bu sigortanın yüzde 50’sini devlet karşılıyor ama çiftçimiz bu işe yanaşmıyor. Evet, çiftçimizin giderleri çok fazla ama bu işin artık ertelemesi yok. Kontrolsüz tarım yapılmamalı” ifadelerini kullandı. 
 

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
1 + 3 =