Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Türk Kızılay azalan kan stoklarına karşı tüm Sakarya’da çağrı yaptı

Her 4 saniyede, 1 ünite kana ihtiyaç̧ duyulan ülkemizde her gün yaklaşık 9 bin insanın kaderini, kan bağışında bulunan insanlar belirliyor. Yürüttüğü diğer insani yardım çalışmalarının yanı sıra ülkemizin kan ihtiyacının tamamını gönüllülerden karşılamak üzere çalışan tek kurum olan Kızılay, azalan kan stoklarına dikkat çekiyor ve “İyi ki Varsın Kan Dostum” kampanyasıyla tüm Sakarya’yı bu iyilik hareketinin bir parçası olmaya davet ediyor.

GÜNCEL
Türk Kızılay azalan kan stoklarına karşı tüm Sakarya’da çağrı yaptı

Yaz koşullarında azalan kan stokları nedeniyle Türk Kızılay tüm Sakarya’yı “İyi ki Varsın Kan Dostum” kampanyasına destek vermeye çağırıyor. 2005 yılından itibaren Ulusal Güvenli Kan Temini programını yürüten ve hali hazırda ülke çapına yayılmış ağı ile ülkemizin kan ihtiyacının yüzde 90’ını gönüllülerden aldığı kan bağışları ile karşılayan Türk Kızılay, yaz şartları nedeni ile kan bağışı sayılarında ciddi oranda düşüş görüldüğü uyarısını yaptı. 

Düzenlenen kampanya ile ilgili açıklamalarda bulunan Türk Kızılay Sakarya İl Merkezi Başkanı Cevdet KOÇ, “Şehrimizde kan bağışı bilincinin gelişmesi ve düşen kan bağış stoklarının yeniden yükselmesi büyük önem taşımaktadır. Acil durumlarda yapılacak kan bağışının, o acil durumun ortaya çıkardığı ihtiyacı gidermeye hiçbir katkısı bulunmamaktadır. Bir hasta veya yaralıyı acil durumda verilecek kan değil, daha önce verilmiş, testleri yapılmış ve kullanıma hazır hale getirilmiş kan kurtarabilecektir. Tüm olumlu gelişime rağmen, ülkemizdeki ‘düzenli’ kan bağışı oranı hâlâ dünya ortalamasının altındadır ve gönüllü kan bağışı mevsim şartlarından etkilenmektedir. Kızılay olarak bu nedenlerle “İyi ki Varsın Kan Dostum” adıyla bir duyarlılık kampanyası başlatıyoruz. Amacımız, hem düzenli kan bağışçısı oranını artırmak hem de içinde bulunduğumuz yaz koşulları nedeniyle düşen kan bağışlarının azalttığı stok seviyesini istenilir rakamlara çıkarmaktır.” dedi. 

Bağış süresi sadece 15 dakika sürüyor

Kızılay, alınan kanlara dünya standartlarında testler uygulamanın yanında, aynı zamanda kan bağışlarını eritrosit, trombosit ve plazma olarak ayrıştırarak hastanelere teslim ediyor. Kan bağışı için Kızılay kan bağış noktalarına geçerli bir kimlik belgesi ile gelen bir kişi, kan bağış formunu doldurup, doktor kontrolünden geçtikten sonra yaklaşık 15 dakika içerisinde kan bağışını yapabiliyor. Siz de, size en yakın Kızılay Kan Bağışı noktasına gidip, 15 dakikanızı ayırarak kan bağışında bulunabilir, kan dostlarımız arasına katılabilirsiniz. Ayrıca sosyal medyada #KanDostum etiketini kullanarak, kan bağışı konusunun gündemde kalmasına destek olabilirsiniz. 


Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır!

Türk Kızılay Sakarya Şube Başkanı Cevdet Koç, kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, vatandaşları kan bağışı yapmaya devam etti. Başkan Koç, ilimizde 2023 yılının Temmuz ayına kadar yapılan kan bağışı ve yıllık hedeflerinin ne kadar olduğuyla ilgili; Başkan Koç, “Sakarya’da hizmet veren hastanelerimiz, 2023 yılı içerisinde toplam 37 bin ünite kan temin etmemizi istedi. Bizde bu noktada çalışmalarımıza ara vermeden devam ettik. Haziran ayı dahil olmak üzere 6 aylık bir süre zarfında yaklaşık 17 bin ünite kan bağışı yapıldı. Ülkemizin kritik kan stok seviyesi olan 30 bin ünitenin aşağısına inmesinden dolayı hastane taleplerini karşılamakta güçlük çekilmektedir. 

Hedeflerinin yılsonuna kadar tamamlamak için çalıştıklarını ifade eden Başkan Koç, “Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır. Bu çerçevede belirlediğimiz noktalarda Sakarya Türk Kızılay Şubesine ait araçlarımız var. Vatandaşlarımız, bu noktalara gidip doktorlarımızın kontrolünden geçtikten sonra kan bağışında bulunabilirler. Bir kişinin vermiş olduğu kan 1’den fazla kişinin hayatının kurtulmasına vesile oluyor. Hemşerilerimiz yardımsever konusunda çok hassas. Bu hassasiyetin devam etmesini temenni ederek, herkesi kan bağışı noktalarımıza davet ediyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
3 + 7 =