Sakarya Üniversitesi Yeşilay Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Teknoloji Bağımlılığı’ isimli konferans SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Sakarya Üniversite Yeşilay Topluluğu tarafından 28 Nisan Salı günü düzenlenen ‘Teknoloji Bağımlılığı’ isimli konferansa, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Gençlik Sorumlusu İsmail Memiş konuşmacı olarak katıldı. Teknoloji bağımlılığı konusu üzerine bir sunum gerçekleştiren Memiş, “Bağımlılık, kişinin bütünlüğe erişememesinden kaynaklanır ve kişinin kendisine inanmayı kestiğinin göstergesidir” dedi.
Teknolojinin sorunlu kullanımının eğitim, meslek ve özel hayatı olumsuz etkilediğini dile getiren Memiş, teknoloji bağımlılığının ise kontrolsüzce aşırı kullanım isteğinin önüne geçilemeyen, teknolojik aygıtlar dışında kalan hayatın anlamını yitirdiği, kullanma bırakıldığında bir yerde sıkıntı verici duygu durumuna sebep olan, ailevi ve sosyal hayatı bozan bir davranışsal bağımlılık türü olduğunu söyledi.
Dünyada 1 milyar 300 milyon civarında Facebook, 700 milyon dolaylarında da Twitter kullanıcısının olduğunu dile getiren Memiş, 350 milyon kişinin bağımlı olma riskini taşıdığını söyledi. Chicago Üniversitesi’nin 2012 yılında yaptığı araştırmanın sonuçlarını öğrenciler ile paylaşan Memiş, kişilerin Twitter ya da Facebook ‘da gezmeyi içki ya da sigara içmeye tercih ettiklerini söyledi. Memiş, Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre Sırbistan’da 3 bin Facebook Like bağımlısı olduğunu ve Novi Sad’da Like bağımlılıkları için klinik açılarak tedavilere başlandığını belirtti.
Sosyal medyanın afet yönetimi, dijital pazarlama, siyaset, vatandaş gazeteciliği, haberleşme ve sosyalleşme konularında kullanıldığını belirten Memiş, “Sosyal medyaya bağlanalım ama bağımlı olmayalım” dedi. Günümüzde ilgisizliğin eşdeğerinin teknoloji bağımlılığı olduğunu ifade İsmail Memiş, SAÜ’lü öğrencilere, aile içi iletişime önem vermeleri konusunda tavsiyede bulundu.
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz