Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Tarım ve Hayvancılıkta eylem planı belirlendi

GÜNCEL
Tarım ve Hayvancılıkta eylem planı belirlendi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam başkanlığında Ak Parti Sakarya milletvekilleri ve Ak Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Sakarya tarımının geleceğini görüştüğü toplantıda, Sakarya’nın 5 yıllık tarım ve hayvancılık eylem planı belirlendi.
MASAYA YATIRILDI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçen ay Sakarya’nın tarım vizyonu ile ilgili bir çalışma yaparak 2015-2020 yıllarını kapsayacak bir eylem planı hazırladı. Bakanlar Ayşenur İslam ve Mehdi Eker başkanlığında yapılan toplantıda hem bu eylem planı ele alındı hem de 2002 yılından bu yana Sakarya’nın tarım ve hayvancılıkta geldiği yer masaya yatırıldı.
KARNESİ YILDIZLI
Sakarya’nın 2002 yılında 12.3 milyon dolar olan ihracatı 2014 yılında 65.4 milyon dolara yükselerek 5 kat arttı.  2002 yılında 455 ton olan çilek üretimi verilen destekler ile 4500 tona yükselerek %890’lık bir rekor kırdı. Yine 2002’de 141 bin ton olan mısır üretimi, 769 bin tona yükselerek % 445’lik bir artış yaşandı.  2002 yılında 3700 ton olan balkabağı üretimi, 2014 yılında 9300 tona yükseldi. Destekleme kapsamına alınan ceviz üretimi 12 yılda %293 lük artışla 5700 ton oldu.
Hayvancılığa verilen destek 2002 yılında 1.3 milyon iken 2015 yılında bu destek 43.1 milyona çıktı. Koyun ve keçi destekleme kapsamına alındı. Yüksek verimli saf kültür ırkı sığır sayısı 2002’de 34853 iken, 2014 yılında 69402’ye yükselerek % 99’luk bir artış yaşandı.
Kullanılan tarımsal kredi 40 kat artarak 2002 yılında 8.7 milyon TL’den 2014 yılında 344.8 milyon TL’ye yükseldi. Sakarya’nın tarımsal kooperatifi desteklendi ve 2400 aile bu destekten faydalandı.     
BÖLGENİN YILDIZI
Sakarya’nın 5 yıllık tarım vizyonu eylem planının bazı önemli başlıkları ise şöyle;
-Arazi tapulaştırma çalışmaları devam edecek, tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kurulacak.
-Süs Bitkisi üretiminde Türkiye’nin lideri olacak olan Sakarya’nın 650 bin adet olan fidan ihracatı 2 milyon adede çıkarılacak.  Şehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iyi tarım uygulamaları çerçevesinde desteğini alacak.

-Pamukova ve Geyve başta olmak üzere yaş meyve depolama kapasitesi %5 ten % 50’ye çıkarılacak.
-Sakarya’nın meyve üretiminde bölgede ve Türkiye’deki konumu güçlendirilecek. Buna göre :
22 bin ton olan Ayva üretimi 40 bin tona
43 bin ton olan Üzüm üretimi 70 bin tona
8 bin ton olan Kiraz üretimi 15 bin tona
5 bin ton olan Ceviz üretiminin 10 bin tona çıkarılması hedefleniyor.
-Dane mısır üretiminde Türkiye beşincisi olan Sakarya’da üretim 410 bin dekardan 500 bin dekara yükseltilecek.
-Sakarya’da 6 ürün geliştirme kapsamına alındı. Kivi, kavun, karpuz, fasulye, yem bezelyesi ve biber.
-Çatak Projesi alanı artırılarak 10 bin dekardan 25 bin dekara çıkarılacak.
ORGANİK TARIM
Bölgede 2019 yılına kadar aile çiftçiliğinin ve turizm potansiyelini artıracak Eko-Köy’ler kurulacak.
Bu kapsamda organik tarım, organik hayvancılık ve organik arıcılık konusunda Sakarya’da eğitimler verilecek.
BEYAZ ET ÜSSÜ
Beyaz ette 229 bin ton olan üretim, 300 bin tona çıkarılacak. Sakarya’nın beyaz et ihracatı geçtiğimiz iki yıl içinde 18 bin tondan 36 bin tona yükselmişti. Yeni vizyonda bu rakamların daha da yükseltilerek Sakarya beyaz et ihracatının üssü olması hedefleniyor.
Kanatlı atık maddelerinin değerlendirilmesi de gelecek vizyonunda yer alıyor. Valilik ve belediyeler öncülüğünde atık altlık toplama biyogaz tesisleri oluşturulacak. Toplanan atık altlıkların gübre ve yakıt olarak kullanılması sağlanacak.
MODERN ET KOMBİNASI
Şehrin yeni teknoloji ile donatılacak bir kombinası olacak. Hayvancılıkta da büyük gelişim sağlanacak olan vizyonda verimi yüksek kültür ırkı sığı sayısı artırılacak. Şuan %39 olan bu oran % 69’a çıkarılacak. Hayvancılıkta işletme ölçeği büyütülerek 50 baş ve üzeri büyükbaş işletme sayısı 410’dan 600 yükseltilecek. Yem bitkileri üretimi 27 bin hektardan 50 bin hektara çıkarılacak.
ARICILIK GELİŞECEK
Şuan 663 ton olan bal üretiminin 1300 tona çıkarılması planlanıyor. Organik kovan sayısı bu kapsamda artırılarak 400 kovandan 2000 kovana yükseltilecek.
Kültür balıkçılığının artırılmasıda eylem planının bir parçası.
MARKA DESTEĞİ
Gıda Sanayi Vizyonu başlığı altında Sakarya’da öne çıkan yöresel ve geleneksel ürünlere coğrafi işaret alınarak markalaşması desteklenecek.  Sakarya’nın ıslama köftesi, kabak tatlısı ve yöresel birçok ürünü markalaşacak.
Bakan İslam: “Eylem planının takipçisi olacağız”
Toplantının ardından bir değerlendirme yapan bakanlardan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, zaman zaman tüm illerde bu tür değerlendirme ve vizyon çalışmaları yaptıklarını ancak ancak Bakan İslam’ın talebi ile düzenlenen bu toplantıda ilk defa bakanlığın tüm yöneticilerinin hazır bulunduğunu, bu kadar geniş kapsamlı ve geniş katılımlı bir toplantının ilk defa gerçekleştiğini, tüm bu değerlendirme ve vizyon çalışmalarının yakında kitap olarak yayınlanacağını belirtti.
Bakan İslam ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker başta olmak üzere tüm ekibine  bu kapsamlı çalışma için teşekkür ederek başladığı konuşmasında, uzun süredir il bazında yapmakta oldukları değerlendirmelerin, sorun alanlarının ve çözümlerin bakanlık tarafından bugün kendilerine sunulan çalışmada tümüyle yer almasından memnuniyet duyduğunu belirtti.
Bakan İslam 2015-2020 tarım vizyonu konusunun Sakarya açısından tatmin edici bir bakış açısını içerdiğini vurguladı.

Geçtiğimiz mayıs ayında Bakan İslam'ın talebi ve Bakan Eker’in talimatı ile oluşturulmaya başlanan sorun, çözüm, tarih ve sorumlu birim başlıklarını da içeren eylem planını değerlendiren Ayşenur İslam, "eylem planı gerçekçi, uygulanabilir ve sonuç alıcı" dedi.
Ayrıca Bakan İslam, talebi üzerine Tarım Bakanlığınca tahsis edilen 36 yeni kadro için de teşekkür ederek, teminin de güçlük çekilen diğer eleman kadrolarının da yakın zamanda  doldurulması temennisinde bulundu. 

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
6 + 9 =