Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

SUBÜ laboratuvarları nitelikli istihdama katkı sağlayacak

Kamu-üniversite-iş dünyası iş birliği ile SUBÜ Arifiye Meslek Yüksekokulu’na kazandırılan laboratuvarların açılışı yapıldı.

EKONOMİ
SUBÜ laboratuvarları nitelikli istihdama katkı sağlayacak

Törende konuşan Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım insan kaynağını dünyayla rekabet edebilir hale getirmek için uygulamalı eğitimin önemine dikkat çekti. SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise el ve gönül birliği ile birçok güzel işe imza atılacağını vurguladı.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Arifiye Meslek Yüksekokulu’na kazandırılan Motor Testi ve Simülasyon Laboratuvarı, Mekatronik Laboratuvarı ve Kaynak ve Simülasyon Laboratuvarı düzenlenen törenle açıldı. Törene Vali Çetin Oktay Kaldırım, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Arifiye Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, Toyota Türkiye CEO’su Erdoğan Şahin, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB) Başkanı Turgay Çelik, sivil toplum kuruluşları ile iş dünyası temsilcileri ve akademisyenler katıldı. MARKA, Arifiye Belediyesi, SATSO, SAMİB, Toyota, Otokar, Tunç Makine, Ural Maksan, Beyinci İhsan ve TOYOTAMİR katkılarıyla yapılan laboratuvarların uygulamalı eğitime ve iş dünyasının nitelikli çalışan ihtiyacına katkı sağlaması hedefleniyor.

Rekabete hazır olmalıyız

Sakarya’nın Türkiye’nin potansiyeli en yüksek olabilecek, gelişmeye çok açık ve vizyonunu çok doğru belirlemiş bir şehir olduğunun altını çizen Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Dünyada yoğun bir rekabet var. Gelişmeleri iyi okumak gerekiyor. Özellikle yeni nesil alanları iyi keşfedip ona yönelik hamleler yapmak ve insan kaynağını ona göre yetiştirmek lazım. Dünyada ülkeler kadar şehirlerin de rekabeti var. Şehirler bu rekabete hazır olmalı. Sadece yöneticileri, aktörleri, iş dünyası ve sivil toplum örgütleriyle değil eğitim kurumlarıyla, bilgi üreten kurumlarıyla, altyapısı ve insan kaynağıyla bunu sağlaması gerekiyor. Dünyada başarılı olmanın dili artık belli. Bilginin çok hızlı üretildiği, katma değere dönüştürüldüğü ve patentlerle sahiplenildiği bir çağdayız. Dünün efendileri tarım ve sanayi toplumlarıydı. Bugünün ve yarının efendileri ise bilgi toplumları olacak. Özellikle veriyi, bilgiyi çok iyi kullanan, onu analiz eden ve ürüne dönüştüren toplumlar, ülkeler ve şehirler bu rekabette ön plana çıkacak” ifadelerini kullandı.

Kilit nokta iyi yetişmiş insan kaynağı

Türkiye’nin büyük bir yürüyüşü ve hedefleri olduğunu söyleyen Kaldırım, “Dünyada önce ilk 10 sonra ilk 5 ekonomiye girip üretimde ve yeni nesil alanlarda son derece gelişmiş ülkelerden birisi olmak için çabalıyoruz. Bunun için şehirleri çok iyi çalıştırmamız lazım. Burada kamu-üniversite-iş dünyasının güzel bir birlikteliğini görüyoruz. Şehrin ve ülkenin aktörlerinin bir araya gelmesi, birlikte çalışması, doğru kararlar alması ve bu kararları uygulamaya geçirmesi oldukça kıymetli. Bu mekanizmanın iyi çalıştığını görüyorum. Bütün kurumları ortak çalışma kültürüne göre dizayn etmek ve bu yönde hedef koymak lazım. Geçmişte alaylı ve mektepli ayrımı yapılır alaylı işi mektepli teoriyi bilirdi ama bunlar bir türlü örtüşmezdi. Günümüzde artık bunları buluşturmamız gerekiyor. SUBÜ’nün kuruluş felsefesinde de bu var. İhtiyaç duyulan insan kaynağı sahada yetiştiriliyor. Esasında kilit nokta da zaten insan kaynağını iyi yetiştirmek ve bunu doğru planlamak. Artık her organize sanayi bölgesinde bir meslek lisesi ve meslek yüksekokulu görmeliyiz. İnsan kaynağımızı dünyayla rekabet edilebilir hale getirmek uygulamayla yerinde öğrenmekten geçiyor”

13,5 milyon liralık yatırım

Laboratuvarların kamu-üniversite-iş dünyası birlikteliğinin önemli çıktılarından birisi olduğunu belirten SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Ülkemiz yeni atılımlarla hızla büyür ve gelişirken bu hızın kesintiye uğramaması için nitelikli çalışan en çok ihtiyaç duyulan unsurlardan birisi. Ortaya koyduğumuz +1 Eğitim Modeli bir nebze de olsa bu ihtiyaca merhem oluyor. Ancak öğrencilerimiz daha iş yerine gitmeden okullarımızın teknik donanımı güçlü olmalı ve güncele ayak uydurmalı. İşte bu noktada açılışını yapacağımız laboratuvarlar tam anlamıyla üniversitede uygulamalı derslere ve nitelikli ara çalışanlar yetiştirilmesine katkı sağlayacak donanımlarla dizayn edildiler. Toplam 1000 metrekare kapalı alana sahip olan üç laboratuvar; 13,5 milyon liralık yatırımla inşa edildi” diye konuştu.

İş garantili kurslar

Motor Testi ve Simülasyon Laboratuvarında gerçek motor testi ve yanma simülasyonunun yapılabileceğini kaydeden Sarıbıyık, “Ayrıca Otomotiv Teknolojisi Programında yer alan birçok dersin uygulamalarına da imkân sağlayacak. Mekatronik Laboratuvarı; Hidrolik ve Pnömatik Sistemler, PLC Uygulamaları, Elektrik Motorları ve Sürücüleri derslerinin uygulamalarına katkı verecek. Kaynak ve Simülasyon Laboratuvarında ise Elektrik Ark ve Oksi-Gaz Kaynak Teknikleri ve Uygulamaları, Çelikler ve Kaynak Yöntemleri, Tamir Bakım Kaynağı ile Gazaltı Kaynak Teknikleri ve Uygulamaları derslerinin uygulamalı kesimleri gerçekleştirilecek. El ve gönül birliği ile oluşturulan bu laboratuvarlar ile Türkiye’ye, Sakarya’ya ve insanlığa hizmet edecek nice öğrenciler yetiştirilecek ve nice projeler hazırlanacak. Marifet iltifata tabidir derler. Laboratuvarların oluşmasına destek olan tüm paydaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Oluşturduğumuz bu sinerji daha nice güzel sonuçlara vesile olacaktır. Artık iş garantili bölüm ve programlara doğru gittiğimiz bu günlerde kısa süreli ara personel yetiştirmek için de iş garantili kursları burada gerçekleştirebileceğiz.”

Eksiklikleri birlikte kapatalım

+1 Eğitim Modeli kapsamında öğrencileri iş yeri eğitimi için özlemle beklediklerini söyleyen Toyota Türkiye CEO’su Erdoğan Şahin, “Önemli sayıda öğrenciyi iş yeri eğitimi için kabul edeceğiz. Biz öğrencilerimizi yetiştirecek ve takip edeceğiz. Hocalarımızdan ricam onların da takip etmeleri, yönlendirmeleri ve bizimle iş birliğine devam etmeleri. Onların açıklarını ve eksiklerini birlikte kapatalım ve sanayi ile ülkemiz için nitelikli çalışanlar yetiştirelim” dedi. Arifiye’nin tüm yolların kesişme noktasında ve yıldızı parlayan bir ilçe olduğunu vurgulayan Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu ise, “Şu anda öğrenci kenti olma yolunda ilerliyoruz. Her alanda gün geçtikçe gelişiyoruz. İlçemizdeki eğitim-öğretim seviyesini yukarı seviyelere çıkarmak ve eğitim üssü yapmak için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Üniversite birimlerimizin ilçemizde olması sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda değişimler getiriyor. Öğrencilerimizin Arifiye’de olmasından son derece memnunuz. Laboratuvarların üniversitemize, ilçemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen bütün paydaşları kutluyorum.”

Personel bulamamak ortak sorun

Eğitime katkı sağlamaktan keyif duyduklarını söyleyen SAMİB Başkanı Turgay Çelik, “Bütün ümidimiz üretmek ancak üretirken kalifiye çalışan sıkıntısı yaşıyoruz. Alışveriş merkezlerine inerek bu konuda farkındalık oluşturmaya çalıştık. Öğrencilerimizin istediğimiz kıvama gelmiş ve yetişmiş olarak sanayiye katılması bizim için oldukça önemli. Artık öğrencilerimize, ‘işiniz hazır sadece mesleği iyi öğrenin’ diyoruz. İmkânlar iyi ve yükselmek isteyenlerin önü açık. SUBÜ ile bu güzel iş birliğimizin devamını diliyorum. Hayırlı olsun” derken SATSO Başkanı Akgün Altuğ ise, “Başkanlığım döneminde her gün en az 4-5 firmamızı ziyaret ediyorum. Başta otomotiv sektörü olmak üzere herkesin bizden serzenişi personel bulamamak. Biz de bu konuyla ilgili bir takım önlemler almaya çalışıyoruz. Bu sorunu bertaraf etmek için iki üniversitemiz, endüstri meslek liselerimiz ve üzerinde çalıştığımız bir takım projeler önemli rol oynayacaklar. Laboratuvarların yapılmasında fikir ortaya koyan başta SUBÜ Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık olmak üzere destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
7 + 3 =