Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

SİNEK İLAÇLAMA PROGRAMINIZ HAZIR MI?

Maalesef sinekler havaların ısınmaya başladığı bu günlerde, sinekler de kendilerini göstermeye başladılar. Sinekler hem insan sağlığını hem de hayvan sağlığını tehdit ederler.

GÜNCEL
SİNEK İLAÇLAMA PROGRAMINIZ HAZIR MI?

Maalesef sinekler havaların ısınmaya başladığı bu günlerde, sinekler de kendilerini göstermeye başladılar. Sinekler hem insan sağlığını hem de hayvan sağlığını tehdit ederler.

İnsanların ve de hayvanların yaşam kalitesini düşürürler. İnsanlara taşıdıkları virüsleri bulaştırırken ,benzer şekilde hayvanlara da taşıdıkları virüsleri bulaştırıp onların ölümlerine yol açarlar. İnsanlara sarı humma, Dang humması, Batı Nil virüsü , Chikunguya, Sıtma v.b. Hayvanlara ise örnek olarak vereceğimiz hastalık olarak üç gün hastalığı Bovine Ephemoral Fever, Şarbon v.b. sayabiliriz. Bu viral hastalıkların hayvanlara bulaşması nedeniyle, ülkemiz binlerce hayvanı kaybeder. Bu da üreticinin fakirleşmesine yol açar. Halkımızın ise yeterli süte ,ette ulaşmasını engeller.
    Konunun çözümünü üç aşamada planlayabiliriz.Birinci aşama "Sinek Üreme Alanlarının Tespiti",ikinci aşama "Önlemler "ve üçüncü aşama "Tedbirler" olmalıdır. Ülkemizdeki tüm belediyeler buna benzer sinek ilaçlama programı hazırlayıp uygulamaya koymalıdırlar.Önlemlerden ilki sinek üreme alanlarının tespiti bugünlerde belediye ekipleri tarafından yapılmalıdır.Yani belediyeler hizmet alanı içindeki,dere kenarları,fosseptik kuyuları,su kuyuları ,su depoları,rogarlar,kanallar,bodrumlar,sığınaklar v.b.bu alanlar tespit edilip ilaçlama yapılmak suretiyle kontrol altına alma çalışmaları yapılmalıdır.
   Mücadele kapsamında ilaç seçimine dikkat edilmelidir.Her ilaç her yerde kullanılmaz.Eğer insanlar tarafından kullanma ihtimali olan sularda biyolojik ilaçlama yapılmalıdır.Kirli sularda ise kimyasal larvasitler kullanılmalıdır.Evlerde ise biz vatandaşlar varsa camlarımızdaki sineklikleri kontrol edip gerekirse onarmalıyız.Yada ihtiyaç durumunda mutlaka yenisini yaptırmalıyız.Yoksa sinekler ortaya çıkıp çoğaldığı zaman her akşam yattığımız odaya sinek ilacı sıkıp uyumak sağlık açısından hiç de doğru bir uygulama değildir.
    Sineklerle mücadele belli bir program dahilinde yapılmalıdır. Sinekler üreyebilmesi için mutlaka suya ihtiyaç duyarlar.Sinekler üreyebilmek için yumurtalarını suya bırakıp sırayla larva sonrasında uçkun haline gelip doğaya yani aramıza katılırlar. Bu nedenle dikkat etmemiz gereken ,evin su ihtiyacını karşılamak için balkona veya evin çatısına koyulan ağzı açık bırakılmış su deposu,evin bodrum ve bahçelerindeki kuyu,foseptik çukuru ,rogar ve su ihtiva eden üstü açık her alan sineklerin üreme alanıdır.Ayrıca çatılardaki yağmur suyu oluklarının tıkanması nedeniyle biriken su, sinekler için uygun üreme alanıdır.Özetle,dünyanın tüm ülkelerinde yapılan sinek mücadelesinin esası larva mücadelesine dayanmaktadır.Sineği tümüyle yok etmek ,ortadan kaldırmak hiçbir zaman mümkün değildir.Canlıların yaşadığı(insan,hayvan,böcek,bitki v.s.)her alanda mevcut canlı atıkları ,sineklerin üreme ve beslenmesi için yeterli ortamdır.Ayrıca bitkilerin bulunmadığı sadece sürüngenlerin yaşayabildiği çöl ortamında dahi sinekler üreyebilmektedir.   

    Sineklerin çoğalmasını  önlemek için, belediyelerin biz vatandaşların yapması gereken görevler vardır. Bu görevler nelerdir? Belediyeler ,ilgili ekipleri yıpranmış ,eskimiş araç gereçleri yenileri ile değiştirmelidir. Belediyelerin bulundukları bölgede ilaçlama programları hazırlamalılar. Çöp biriktirme alanlarını ,su birikintileri ile mücadele edilecek programlar hazırlamalıdırlar. Vatandaşlar olarak bizlerde, yıpranmış olan sineklikleri sinekler tam çıkmadan onarmalı ya da yenisi ile değiştirmeliyiz. Bahçe de su birikintileri ya da kuyuları varsa sineklerin oralara ulaşmasını engellemek için mücadele etmeliyiz. Sineklerin üreyip çoğalabilmeleri içi Mücadelede başarı ,sinek üreme alanlarının kontrol altına alınması ile sağlanır. Halkımıza sağlıklı güzel günler dilerim.


Mustafa YILDIZ
Veteriner HEKİM

 

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
7 + 9 =