Sel Krizi Nasıl Yönetilir?
Sakarya Üniversitesi Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Muhammed Fatih Pekşen sel afeti hakkında bilgilendirmede bulundu.
GÜNCELSakarya Üniversitesi Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Muhammed Fatih Pekşen sel afeti hakkında bilgilendirmede bulundu.
Uluslararası Afet Veri Tabanı (EM-DAT) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre son yıllarda dünyada ve ülkemizde meydana gelen afetlerde artış olduğu gözlemleniyor. Uzmanlar ise özellikle sel tehlikelerine karşı dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarı yapıyor. Dere, çay ve nehir gibi su akışlarına yakın yerleşim yerleri tehlike altında. Karadeniz bölgesinin coğrafi konumu sebebiyle her mevsimde yağış aldığını ve son yıllarda bu bölgede meydana gelen sel olaylarının şiddetinin yıkıcı olduğunu söyleyen Pekşen, kriz yönetiminin önemini vurguladı.
Sel öncesinde zarar azaltma ve hazırlıklı olma çalışmalarının yapılması gerektiğini belirten Pekşen, ”Risk yönetimi, afet gelmeden önceki süreci ifade eder. Bu süreçte akarsu, dere gibi alanların sel riski taşıyabileceği unutulmamalıdır. Yerleşim yerlerinin afetten etkilenme olasılıkları yani risk durumu öğrenilmelidir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, AFAD gibi devlet kuruluşları tarafından yapılan uyarılar dikkate alınmalı ve sel olaylarına karşı alınan tedbirler gözden geçirilmelidir.” dedi.
“Afet, Olayın Kendisi Değil Meydana Getirdiği Sonuçlardır”
Öğretim Görevlisi Muhammed Fatih Pekşen, ” Unutulmamalıdır ki afet bir olayın kendisi değil, meydana getirdiği sonuçlardır. Afetlere hazırlıklı olmak ve yapılan uyarıları dikkate almak yaşanabilecek olumsuzlukları en az hasarla atlatmamızı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.
Pekşen; sel tehlikesi uyarısı yapıldığında yüksek yerlere çıkılması, akarsu yataklarından uzak durulması, tüm elektrikli ekipmanların fişten çekilmesi ve sigortaların kapatılması gerekliliklerinin altını çizerken çevremizdekilerin uyarılmasının da sorumluluklarımızdan olduğunu belirtti. Güvenli bir alanda beklenmesini tavsiye etti.
“Panik Yapmamak Hayati Öneme Sahip”
Sel esnasında panik yapılmaması ve sakin kalınması gerektiğine değinen Pekşen, ”Yaşlı, çocuk ve engelli bireylere yardımcı olun. Yüksek ve güvenli bölgede beklemede kalın. Araçla sele kapılma ihtimaline karşı araç kullanmayın ve ışık ihtiyacınızı elektrikli ekipmanlar yerine pilli ekipmanlarla giderin.” uyarılarında bulundu. Ayrıca sel sonrasında geri dön çağrısı gelmeden sele maruz kalan yerleşim yerlerine dönülmemesi gerektiğini belirterek, “Binanızın yapısal hasar durumunu kontrol ettirin. Sel sularının temas ettiği gıdaları tüketmeyin, salgın hastalıklara karşı dikkatli olun. Yaralanmanız durumunda sağlık ekiplerine başvurun ve yaşanabilecek soygun, yağma gibi suç olaylarını güvenlik güçlerine ihbar edin.” dedi.
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz