Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi kanserin erken tanı ve tedavisinde en son teknoloji PET/BT cihazlarını kullanıyor.
SAÜ Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Huri Tilla İlçe, PET/BT görüntüleme tekniği ve SAÜ Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Kliniğindeki uygulamalarla ilgili bilgiler verdi.
PET/BT’nin, PET (Pozitron Emisyon Tomografi) ile BT (Bilgisayarlı Tomografi)’ nin birleşmesinden oluşan hibrit bir görüntüleme yöntemi olduğunu belirten İlçe, nükleer görüntüleme yöntemleri arasında en gelişmiş teknolojilerden biri kabul edildiğini söyledi.
PET/BT yönteminin klasik görüntüleme yönteminin yetersiz kaldığı durumlarda kullanıldığına dikkat çeken İlçe “Bu yöntemle insan vücudundaki organ ve dokuların işlevlerini, metabolik düzeyde gösteren PET ile ayrıntılı anatomik bilgi sağlayan BT tekniğini bir arada kullanılmakta. PET/BT, klasik görüntüleme yöntemlerinin göstermekte veya açıklamakta yetersiz kaldığı hastalıklarda, metabolik ve anatomik görüntüleme yaparak, hekimlere yardımcı oluyor. PET/ BT öncesi dönemlerde, vücuttaki nodüllerde kanser olup olmadığı ancak biyopsi ile saptanabilirken, şimdi PET/ BT ile bu lezyonların kanser olup olmadığı yüksek bir duyarlılıkla saptanabiliyor’’ şeklinde konuştu.
Cihazın ayrıca tüm vücudu tarayabilme özelliği sayesinde, hastalığın yayıldığı alanı göstererek, tedavide büyük bir avantaj sağladığını belirten İlçe, bu teknik sayesinde kanserin erken tanı ve evrelemesinin doğru bir şekilde yapılabildiğine, hastaya tedavi yaklaşımının en doğru şekilde belirlenebildiğine dikkat çekti. İlçe sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Böylece bazen ağır bir cerrahi uygulama yerine, ilaç tedavisi gerekliliği ortaya çıkarak, gereksiz cerrahi müdahale önlenirken, bazen de PET/BT uzak yayılım şüphesi olduğu düşünülen hastada, yayılım olmadığını saptayarak, medikal tedavi kararı yerine, cerrahi ile kanserli dokunun alınması kararının verilmesini sağlamaktadır. PET/BT ile ayrıca kanser hastalarına uygulanan kemoterapi ilaçlarının ve Radyoterapi etkinliğinin de saptanması mümkündür” diye konuştu.
PET/BT’nin neredeyse tüm kanser türlerinin teşhis ve tedavisinde kullanıldığı bilgisini veren İlçe, sözlerini şöyle sürdürdü: “PET/BT tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın olarak kanser tanı ve tedavisinde kullanılıyor. Tümörlerin erken dönemlerde saptanması, iyi ya da kötü huylu olup olmadıklarının belirlenmesi amacıyla kullanılıyor. Ayrıca kanser hücrelerinin diğer organları yayılımımın saptanması bu yöntemle mümkün oluyor.”
PET/BT yönteminin sadece kanser vakalarında kullanılmadığını belirten İlçe, “Ayrıca epilepsi hastalarında, Alzheimer gibi nörolojik vakalarda ve kalp krizi sonrası kalpte canlı doku varlığının araştırılmasında da PET/BT kullanılabiliyor”
PET/BT’nin güvenli bir yöntem olduğunu belirten İlçe, “Bu yöntemin bir yan etkisi yok. Hastalara verdiğimiz radyasyon çok düşük düzeylerde. Ancak,yine de hamilelerde ve süt veren annelerde bu yöntemin kullanılması önerilmiyor” diye konuştu.
Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde en son teknoloji PET/BT cihazının kullanıldığını anlatan Yrd. Doç. Dr. İlçe, dünya standartlarında hizmet verdiklerinin altını çizdi. PET/BT ünitesinin yaklaşık bir yıldır hizmet verdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Huri Tilla İlçe, SAÜ Tıp Fakültesi’nin bu hizmeti veren sayılı merkezlerden olduğunu sözlerine ekledi.
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz