Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Saü Öğrenci Toplulukları Yeni Döneme Başladı

2023-2024 eğitim-öğretim dönemi başladı. Yeni dönemin başlamasıyla, öğrenci toplulukları da 9-13 Ekim’de yapılan “Öğrenci Toplulukları Tanıtım Günleri” ile beraber faaliyet göstermeye başladı.

GÜNCEL
Saü Öğrenci Toplulukları Yeni Döneme Başladı

Sakarya Üniversitesi, bünyesinde barındırdığı 204 öğrenci topluluğu ile Türkiye’nin en fazla topluluğuna sahip ikinci üniversite olarak da başka bir başarıya imza attı. SAÜ’nün öğrenci topluluklarıyla ilgilenen Kültür Şube Müdürlüğü personelleri, öncelikle Kültür Şube Müdürlüğü’nün görevini, öğrenci topluluklarının amaçlarını, öğrenci toplulukları kurmak isteyen öğrencilerin nasıl süreçlerden geçmesi gerektiğini ve bunun gibi birçok soruyu SAÜ Haber’e yanıtladı.

Kültür Şube Müdürü Abdurrahman Şafak, Kültür Şube Müdürlüğü’nün çalışma misyonundan bahsederken temel olarak akademik, idari personellerin ve SAÜ öğrencilerinin, sosyal ve kültürel organizasyonlarla boş vakitlerini değerlendirecek bir alan yaratmak olduğunu belirtti.

SAÜ bünyesindeki 204 öğrenci topluluğu, fen bilimleri, sosyal bilimler, teknoloji, kültür-sanat, fikir, sosyal sorumluluk, spor, sağlık bilimleri ve uluslararası öğrenci toplulukları olmak üzere dokuz farklı kategoride faaliyet gösteriyor. Bu çeşitlilik içerisinde de Kültür Şube Müdürü Abdurrahman Şafak, “Öğrencilerimizin kendini geliştirmeye yönelik çabalarına tüm alanlarda cevap veren topluluklara sahibiz” diye ekledi. Toplulukları öğrencilere nasıl bir altyapı sağlayacağı sorusu üzerine de Abdurrahman Şafak, toplulukların öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimi açısından büyük katkı sunduğunu ve toplulukların da üniversite adına verimli çalıştığına değindi. SAÜ Öğrenci Topluluklarının 2022’de toplam 1560 etkinlik yaparak kendilerini ispatladıklarına dikkat çeken Abdurrahman Şafak, “Kişisel gelişimini, akademik gelişiminin yanında desteklemek isteyen tüm öğrencilerimize topluluk etkinlikleri farklı seçenekler sunmaktadır” diye de ekledi.

TOPLULUK NASIL KURULUR?

SAÜ’ye yeni öğrencilerin gelmesiyle beraber artık yepyeni fikirler ve ilgi alanlarını da bünyemizde barındırıyoruz. Bu süreçte öğrencilerin adaptasyonunu sağlamasına ve aidiyet duygusunu güçlendirmesi adına öğrenci toplulukları büyük rol oynuyor. Bu motivasyonla yeni öğrenci topluluğu kurmak isteyen öğrencileri ise ilk etapta bekleyen süreçleri Abdurrahman Şafak şöyle anlatıyor:

“Topluluk kurmak isteyen öğrencilerimiz şu an aktif olarak faaliyet gösteren 204 öğrenci topluluğundan farklı bir çalışma amacı ile Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı’na şahsen başvuru gerçekleştirir. Bu başvuruda öğrencilerin kurmak istediği topluluk hakkında bir mülakat gerçekleştirilir. Öğrencilerimiz başvuru şartları hakkında bilgilendirilir.”

SAÜ’de topluluklar, bölüm toplulukları ve genel topluluklar olarak ikiye ayrılır. Bölüm toplulukları belirli bir bölümün öğrencilerine hitap eder ve fakültelerine bağlı olarak faaliyet gösterirler. Genel topluluklar ise bölüm ayırt etmeden herkese hitap eder ve Sağlık Kültür Spor Dairesi Başkanlığı’na bağlıdır.

Toplulukların resmi olarak var olabilmesi için ise gerekli işlem ve adımları Abdurrahman Şafak anlatmaya devam ediyor:

“Öğrenci topluluğunun kurulabilmesi için bir akademik başkanı ve en az iki öğrencisi olmak zorunda. Akademik başkan topluluk kurmak istediğini anlatan dilekçe yazmak zorunda. Dilekçenin ekinde de SAÜ Kültür Şube Müdürlüğünün web sitesinde bulunan tüzük örneğine uygun, topluluğun kendi amaçlarını ve işleyişini anlatacak bir tüzük yer almalı. Yine SAÜ web sayfasında yer alan yönetim kurulu listesi formuna uygun bir yönetim kurulu oluşturulmalı.”

Öğrenci topluluğu kurmak için gerekli adımlar uygulandıktan sonra, kasım ve nisan ayında gerçekleştirilecek SKS Birlik Yönetim kurulu toplantısında, yollanan ekler gündeme alınır. Sonrasında da akademik başkana iletilen onay dilekçesi üzerine topluluklar faaliyetlerine başlayabilirler.

ÖĞRENCİ TOPLULUKLARINA NASIL DESTEKLER VERİLİYOR?

SAÜ Kültür Şube Müdürü Abdurrahman Şafak, SAÜ’nün öğrenci topluluklarına Kültür Şube Müdürlüğünün yardımlarından bahsederken öncelikle “Topluluk Tanıtım Günleri”nden anlatmaya başlıyor:

“Her güz yarıyılının ikinci haftasında Topluluk Tanıtım Günleri düzenliyoruz. Topluluklarımıza talepleri doğrultusunda bu etkinliğe katılıp, kendisini tanıtma ve yeni üyelere ulaşma imkânı sunuyoruz. Topluluk Tanıtım Günlerimize katılım çok yoğun olmakla beraber buna uygun olarak da yeni üye kayıtları da beklenilen yoğunlukta gerçekleşmektedir.”

Topluluklara maddi yardım yapılamadığını, bu maddi yardımların toplulukların bulduğu ve Kültür Şube Müdürlüğünün onayından geçen sponsorlar aracılığıyla karşılandığını söyleyen Abdurrahman Şafak, topluluklara Daire Başkanlığının bütçe uygunluğuna göre malzeme desteği sağladıklarını, çalışma alanlarına uygun teknik gezilerde araç desteği sağladıklarını belirtti. Aynı zamanda Abdurrahman Şafak, her akademik yıl sonunda yapılan ödül töreni ile farklı kategorilerde ödül alan toplulukların, rektörlük tarafından belirlenen ödül ile ödüllendirdiğinin de altını çizdi.

SAÜ VE ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI

Sakarya Üniversitesi ve Öğrenci toplulukları kapsamında konuşan Abdurrahman Şafak, son olarak da şunları ekliyor:

“Sakarya Üniversitesi Türkiye’nin en canlı ve yaşanabilir kampüslerinden birine sahiptir. Topluluklarımız kampüs kültürüne katkıda bulunmak, üniversite şehir buluşmalarına destek olmak ve üniversite sanayi işbirliğinde de aktif rol almaktadır. Topluluklarımız salon etkinliklerinin yanı sıra açık alan etkinlikleri, sosyal sorumluluk projeleri, toplumsal katkı ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yapılan etkinliklerin yanı sıra online etkinliklerde gerçekleştirmektedir.” Covid-19 salgınında gelişen çevrimiçi etkinlik furyasına SAÜ olarak kolay bir şekilde adapte olduklarını söyleyen Abdurrahman Şafak, bu çevrimiçi etkinliklerin hala da aktif olarak yapıldığını da belirtti.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
9 + 5 =