Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

SAÜ Hukuk Fakültesinden 15 Temmuz Paneli

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Hukuk Fakültesi tarafından ‘Demokrasi ve Millî Birlik Günü Paneli’ düzenlendi.

GÜNCEL
SAÜ Hukuk Fakültesinden 15 Temmuz Paneli

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Narbay moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al katıldı.

Hukuk Fakültesi öğretim görevlilerinden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Saydam, ‘Ceza hukuku bağlamında darbe girişimine karşı vatandaşların hukuki hakları’, Dr. Öğr. Üyesi Irmak Koruculu ‘Anayasayı ihlal suçu’, Arş. Gör. Dr. Emre Partalcı ise ‘Türkiye’de darbelerin anayasal etkisi’ konulu sunumlar yaparak katılımcıları bilgilendirdi.

Halkın darbelere karşı bilinçli olması gerektiğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Saydam, “Darbe denilen fiil aslında anayasal düzeni yıkma teşebbüsüdür. Biz bu fiil için neler yapabiliriz? Halk olarak, vatandaş olarak üzerimize neler düşüyor, hangi haklarımız var bunları konuşacağız. Bir Türk vatandaşı olarak anayasal düzenlemeyi koruma yükümlülüğü olduğu için anayasayı yıkmaya karşı direnmek bir haktır.” dedi.

“Hiçbir kişi anayasamızdaki hürriyetçi düzenin dışına çıkamaz”

Panelde söz alan Dr. Öğr. Üyesi Irmak Koruculu, şahısların ve kurumların anayasaya daima bağlı olması gerektiğini ifade ederek, “Hiçbir kişi ya da kuruluş anayasamızda düzenlenmiş olan hürriyetçi düzenin dışına çıkamaz.” ifadesini kullandı. Anayasal düzeni korumak Türkiye cumhuriyeti anayasasında birçok madde olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Koruculu, “Anayasanın varlığı ve devamı Türkiye Cumhuriyeti olarak hepimiz için önem arz ediyor.” diye konuştu.

“Egemenliğin millete ait olduğu 1921’den beri anayasamızda”

Ülkelerin darbe geçmişinin millî egemenlik üzerinde etkisi olduğunu öne süren Arş. Gör. Dr. Emre Partalcı, “Ayrıca darbelerden sonra meclisin nasıl bir konuma sahip olduğu da önem arz ediyor.  Anayasamızın tamamında aslında millî irade mevzusu egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu ifadesinde tecessüm ediyor. Bu ifade 1921’den beri anayasamızda yer alıyor. Milletin egemen olması hiç şüphesiz çok önemli, çok kıymetli fakat milletin bu egemenliği nasıl kullandığı belirleyici bir öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından panel, soru cevap kısmı ile sona erdi.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
2 + 2 =