Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

SATSO Nisan Ayı Meclisinde Gündem; Mesleki Eğitim, Kentsel Dönüşüm ve Nitelikli İstihdam oldu

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem ERCAN Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün ALTUĞ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımıyla Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

GÜNCEL
SATSO Nisan Ayı Meclisinde Gündem; Mesleki Eğitim, Kentsel Dönüşüm ve Nitelikli İstihdam oldu

Gündem maddelerinin değerlendirildiği toplantıda 27. Meslek Komitesi (Unlu Mamuller, Et ve Süt Ürünleri) tarafından sunulan Ekmek Azami Fiyat Tarifesi Teklifi maddesi görüşüldü.

Madde hakkında açıklamada bulunan Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ergin BALCI, son dönemlerde işçilik, enerji, hammadde ve akaryakıt maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle üye firmalardan bu konuda talep dilekçesi aldıkları ve komite olarak yapmış oldukları araştırma neticesinde ekmek tarifesinin 200 gr. 10 TL, 400 gr. 20 TL, 1050 gr. ise 50 TL olarak satılmasının uygun görüldüğünü belirtti. Meclis Üyesi Balcı ülkedeki enflasyon gerçeği göz önüne alınarak bu tarifenin hazırlandığına dikkat çekti ve dar gelirli vatandaşlar için halk ekmek ve askıda ekmek uygulamalarının devam ettiğini belirtti. Tarife teklifleri meclis üyelerinin oylarına sunularak valiliğe gönderilmek üzere kabul edildi.

Toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde Söz Alan;

22. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yan Sanayi) Meclis Üyesi Yiğit ATEŞ, komite olarak nitelikli istihdam ve mesleki eğitime yönelik çalışma yaptıkları bilgisini vererek meclis üyelerine mesleki eğitim ve nitelikli istihdam ihtiyacının karşılanmasına yönelik bir sunum gerçekleştirdi.

Türkiye’de ve dünyada örnek teşkil eden ve uygulamalar konusunda detaylı bilgi veren Meclis Üyesi Ateş sunumda özetle şunları dile getirdi: “Komite olarak bu sunumu hazırlarken 2022 Türkiye-OECD çalıştayının raporlarından, İSO çalışmalarından ve TOBB’UN Mesleki Eğitim Kurulu’ndan destek aldık. 1999 yılı mesleki eğitimde katsayı uygulaması başladı. Bu nedenle mesleki eğitim başarılı öğrencilerin tercih etmediği başarısızların gittiği devamsızlıkların çoğaldığı bir duruma geldi. Mesleki eğitim eskiden devlet arzıyla yönetiliyordu şimdi özel sektörün himayesine girmeye başladı. SATSO’muzun da çok güzel uygulaması var, ülkede sadece 11 adet bulunan biri de Odamız himayesinde. Bunun örnekleri devam edecek; 81 ilde 128 meslek lisesi TOBB’a devredildi. Bizim komite olarak meslek liselerinin kötü algısının bitirilmesi, sosyokültürel gelişim, iş olanaklarının artırılması, ihtisas meslek liseleri ve MYO’lara girmede öncelik gibi 22 adet çözüm önerimiz var. Bu konuya da ağırlık verecek çalışmalarımızı şekillendireceğiz” dedi.

17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Mehmet ÇATALBAŞ, “1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na geçici bir madde eklendi. MERSİS sistemine bilgi girilmesi gerekiyor. Benim de başkanlığını yaptığım Karasu Küçük Sanayi Sitesi Koop. gibi çok eski koop. var ve üyelerimizin bilgileri var. Ancak bu MERSİS sistemi birçok bilgiyi istiyor. Bunu da halledemeyen ve hata ile karşılaşan kooperatifler var ve ek süre verilmesini istiyoruz. Karasu sanayi sitemizin cami ve imar problemleri vardı. Gerekli yerlere gönderdik, yakından takip ettik ama sonuç alamadık. Sanayinin imarı iptal oldu. Kooperatifimize ait 147 dönüm arazimizin 60 dönümü sanayi sitesi olarak kullanılıyor, kullanımda olmayan kalan yerler alınsın 60 dönümün imarı dursun dedik ancak yine reddedildi. Davaya gittik, davalar devam ediyor. Mahkeme bana celp gönderdi.  Dava konusu iptal edildi.  İstanbul Üniversitesi’nden bilir kişiler geldi. Yerinde incelediler ama ilgili belediye bu raporlara da itiraz etti.” dedi.

31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Necmettin KIRIK, “Yiğit Bey’in açıklamalarından memnun olduk. Bizler komite olarak odamız yönetimi ile birlikte bir bilişim meslek lisesi hayata geçirmek istedik. Adapazarı ilçe sınırları içinde okul tahsis edildi. Karar çıktı ve merkezde bulunan bilişim bölümleri kapatılacak bizim açtığımız lisede toplanacak, bu okulun önemi artacak dendi ancak olmadı. Bizler İSO’nun 2022’de hayata geçirdiği okulu 2018’de ortaya attık. Bizler Oda olarak birçok oda ve kuruluşun şu anda düşündüğü şeyi çok önceden sürecini başlattık. Süreç maalesef hızlı gitmiyor ya da bizim düşündüklerimizi yaptırmıyor. Bilişim okuyan gençlerin

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
5 + 4 =