SATSO 31. Meslek Komitesi; “Yurtdışı Telefon Alırken Dikkat Edelim”
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Bilişim ve Telekomünikasyon Grubu temsilcisi 31. Meslek Komitesi Üyeleri, gerçekleştirdikleri son aylık olağan toplantıda sektör ile ilgili sorun ve çözüm önerileri ile ilgili fikir alışverişinde bulundu.
EKONOMİSakarya Ticaret ve Sanayi Odası Bilişim ve Telekomünikasyon Grubu temsilcisi 31. Meslek Komitesi Üyeleri, gerçekleştirdikleri son aylık olağan toplantıda sektör ile ilgili sorun ve çözüm önerileri ile ilgili fikir alışverişinde bulundu.
Komite Üyeleri söz konusu toplantıda, yurtdışından cep telefonu satın alan tüketicilere uyarıda bulundu.
Komite Başkanı İmdat Delican, konuyla ilgili yaptığı bilgilendirme açıklamasında pasaport üzerine yapılan IMEI kayıtlarının hassas bir konu olduğuna vurgu yaparak; “Birçok tüketici vatandaşlarımız çeşitli ülkelerden akıllı telefon ya da SIM Kart destekli tabletler ve bilgisayarlar satın alıyorlar ve özellikle vize gerektirmeyen ülkelere giriş-çıkış yapılarak satın alım tercih ediliyor.
120 Gün İçerisinde Kayıt Ettirilmez ise Kullanım Dışı Kalıyor
IMEI cihazın 15 haneli kimlik numarasıdır. BTK tarafından yıllardır uygulanan kural neticesinde alınan bu cihazların 4 (120 gün) ay içerisinde kimlik veya pasaport üzerine IMEI kaydı yaptırılması gerekiyor, eğer yapılmaz ise ürün kullanılamaz duruma geliyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren kayıt ücreti her cihaz için 6090 TL olarak güncellenecek.
Cihaz Sadece Kayıtlı Kişiye Ait Sim Kart ile Çalışıyor
31. Meslek Komitesi olarak tüketicilerimizi dikkat etmesi gereken çeşitli hususlar konusunda uyarmak istiyoruz. Telefonlar bir kişinin pasaport veya kimliğine kayıt edileceği için sadece o kişiye ait sim kart ile çalışacak. Eğer kişi telefonu daha sonra satmak isterse devir için notere gitmek zorunda kalacak ve her pasaporta bir defa alındığı için devir sırasında bilgiler 3. şahısların eline geçme riski doğacak ki bu da dolandırılma yolunu açmış oluyor.
IMEI Kaydı Olmayan Cihazlar Satılırken Tüketici Bilgilendirilmiyor ve 4 Ay Sonra Mağduriyet Yaşıyor
İkinci el satın alınan yurtdışı kayıtlı telefonlarda eski model telefonların IMEI bilgileri kopyalanıp bu cihaza eklenmiş olabiliyor. Bazı kişiler tarafından özellikle komşu ülkelere giriş-çıkış yapılarak satın alınan cihazlar ülkemizde IMEI kaydı yapılmadan satılıyor ve tüketiciye bilgi verilmiyor. Tüketiciler de satın aldıkları cihazları 4 ay sonra kullanamıyor.
Caydırıcı Bir Düzenleme Gerekiyor
Devletimize bu konuda tüketicinin mağduriyet yaşamaması adına bir cayrdırıcı bir düzenleme yapmasını tavsiye ediyoruz. Tüketicilerimize tavsiyemiz; daha iyi model almak için legal olmayan yöntemler yerine bütçelerine uygun ve garantili modeller tercih etmeleridir.
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz