Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Sapanca Gölü’nün çevresi termal merkezi olacak!

GÜNCEL
Sapanca Gölü’nün çevresi termal merkezi olacak!

Sapanca’nın termal turizm bölgesi olması için elinden gelen gayreti gösteren AKP Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, “Termal imkânıyla Sapanca’nın nezih bir turizm bölgesi olacağını düşünüyorum” dedi.
AKP Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, gazetemizin Doğu Marmara Turizm Dergisi’ne demeç verdi. İsen, termal imkanıyla Sapanca’nın nezih bir turizm bölgesi olacağını kaydetti. Gerçekleştirdiği girişimlerden bahseden İsen, Sapanca’nın termal bölge haline dönüştürülmesi için Sakarya Valiliği ile görüştüğünü, oluşum için önümüzdeki yaz net bir takvim verilebileceğini söyledi.

“ZENGİN BİR BİRİKİMİMİZ VAR”

Mustafa İsen, “Türkiye termal potansiyeli bakımından dünyada 7’nci, Avrupa’da 1’inci sırada. Bu manada gerçekten fevkalade zengin bir birikimimiz var. Ama bu, geleneksel hamam mantığı dışında. Biz bu birikimi yüzde 1 buçuk, 2 civarında kullanabiliyoruz. Potansiyelin yüzde 98’i kullanılmayı bekliyor. Aslında biliyorsunuz, termal sadece turizm alanında değil birçok aşamada kullanılabiliyor. Eğer sıcaklık 120 derecenin üzerinde ise öncelikle enerji üretiminde kullanılıyor. Sonra şehir ısıtmasında, seracılıkta da kullanılıyor. En sonunda da spa olarak kullanılabiliyor” dedi.

“EN ARADA KALAN BÖLGE”

Bizim bölgemizdeki termal imkanlar ilk kategoride saydığım sıralamada kullanıma uygun değil diyerek devam eden İsen, “Çünkü sıcaklık oranları bu kadar yüksek değil. Ben 17 Haziran 2003 tarihinde başlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevimden beri bu konuya büyük önem veriyorum. Bolu’dan aşağı iniyorsunuz; Düzce Gölyaka’da, Sakarya Akyazı’da ve Kocaeli Gölcük’te termal var. Dolayısıyla bunların içinde, en arada kalan bölge Sapanca ve son derece önemli bir turizm destinasyonu haline geldi” şeklinde konuştu.

“KISA SÜREDE NETİCE ELDE EDECEĞİZ”

Mustafa İsen, “Bu yaz 7 Haziran genel seçim çalışmaları çerçevesinde Sakarya’da birtakım ziyaretler gerçekleştiriyordum. Bu sırada bir turizm ekibiyle karşılaştım. Bu konuyu konuşurken bir Bey çıktı ve tüm etütleri yaptıklarını, Sapanca Gölü’nün karşı yamaçlarında bir yerde biraz derinde olmakla birlikte termal imkanı yakaladıklarını söyledi. Ben de Sapanca’da termal olması gerektiğini düşündüm ve bu çalışmaların yapılmasıyla birlikte bu bulguların daha da derinleşmesine karar verdim. Kısa süre içinde bir netice elde edebileceğimizi düşünüyorum” dedi.

AVNİ COŞ İLE GÖRÜŞTÜ

Bu meseleyi Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş ile de görüştüğünü de ekleyen İsen, “Tüm bilgileri kendilerine verdim. Onlar da il bazlı olarak bir araştırma yapacaklar. Bu çalışmanın Sapanca’nın turizm destinasyonu konumuna ciddi şekilde artı katacağına inanıyorum. Zaten şu anda Sapanca’da nitelikli turizm yatırımı devam ediyor. Termal imkanıyla birlikte mevcutların kullanım imkanlarının artacağını, yeni otellerle birlikte bölgenin çok daha nezih bir turizm bölgesi haline dönüşeceğini öngörüyorum” ifadelerine yer verdi.


“NET TAKVİM VEREMEYİZ”

Bu çalışma için bir takvim veremediğini, ancak çok uzun sürmeyeceğini düşündüğünü de belirten Mustafa İsen, “Çünkü bölgenin bu termal suya ihtiyacı var. Önümüzdeki yazdan itibaren net bir takvim verebiliriz. Yer altı kaynaklarının değerlendirilmesi mevzuat bakımından valiliklerin inisiyatifinde. Afyon’da bunun güzel bir örneği var. Afyon Valiliği mevcut su kaynaklarını bir noktada topladı ve oradan bütün otellere bir bedel karşılığında satıyor” dedi.

Mesut Akbulutkocaeligazetesi.com.tr

 

“AFYON’LA REKABET EDİLEBİLİR”

İsen son olarak, “Bizim şehrimizde böyle bir yapılanma yok. Ama Taraklı’da da büyük bir termal yapılanma var. Hatta iki tane var. Akyazı’da önümüzdeki dönemlerde büyük hareketlenme olacağını düşünüyorum. Akyazı’nın Küçücek bölgesinde turizm bakanlığı bin 800 dönümlük bir alanı turizm bölgesi ilan etti. Bunun da içinde ayrıca termal var. Böylece şehirde farklı noktalarda, farklı termal kullanım imkanları ortaya çıkacak. Bunun bir  merkezi yapılanmayla ele alınması ve böyle değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu çerçevede bölgenin termal turizmi açısından Afyon’la rekabet edebileceği kanısındayım” ifadelerine yer verdi.

 

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
2 + 8 =