Sanayi Devleri SAÜ’de
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fikir ile Gelecek (FİG) Öğrenci Topluluğu tarafından sektör devlerini öğrencilerle buluşturan “Türk Savunma Sanayi Zirvesi” etkinliği düzenlendi.
GÜNCELSAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe; Aselsan Tedarik Lideri Esra Aytepe, STM Siber Güvenlik ve Büyük Veri Proje yöneticisi Fikri Arda Canpolat, Türk Havacılık Uzay Sanayi Uçak Sistemleri Başmühendisi Nihat Serkan Akçay ve Görev ve Silah Sistemleri Başmühendisi Soner Uyar, Havelsan Kara Platformu Teknolojileri Takım Lideri Serhat Sertakan ve Fikir ile Gelecek Öğrenci Topluluğu Başkanı Şükrü Sarı konuşmacı olarak katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren FİG Öğrenci Topluluğu Başkanı Şükrü Sarı son zamanlarda hızla büyüyerek gençlerin ilgisini çeken Türk Savunma Sanayinin önde gelen markalarının yöneticilerini üniversitemizde ağırlamaktan dolayı memnun olduklarını söyledi.
“Üniversite- Sanayi İş Birliğine Kıymet Veriyoruz”
Türkiye’de Tedarik Zinciri Ağı ve Savunma Sanayi konusunda sunum yapan Türkiye’nin önde gelen Savunma Sanayi firmalarından biri olan Aselsan Tedarik Lideri Esra Aytepe firma olarak üniversite- sanayi iş birliğine kıymet verdiklerini söyledi. Bu iş birliklerinin sadece teknolojik anlamda değil akademik eksende de kendini gösterdiğini belirten Aytepe kurumsal olarak üniversitemizde bulunmaktan dolayı memnun olduğunu dile getirdi.
Firmanın ana faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Aytepe; Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri, Mikro Elektronik Güdüm ve Elektro Optik, Radar Elektronik Harp, Savunma Sistemleri Teknolojileri, Ulaşım, Güvenlik, Enerji, Otomasyon ve Sağlık alanlarında çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Aytepe, Aselsan’ın pek çok iştirakçilerinin bulunduğunu belirterek Ankara’da 7, İstanbul’da 1 olmak üzere Türkiye’de 8 tane tesisi olduğunu söyledi. Firmanın rekabet anlayışını sağlayan faktörlere değinen Aytepe üretim kalitesi ve maliyeti, yalın üretim, tüketim yerlerine yakınlık ve alternatif taşıma modelleri sunabilen ülke ve bölgelerin üretim açısından önemli olduğunu vurguladı. Aytepe hammadde tedariğinden nihai tedariğe doğru bir süreç izlediklerini ifade ederek son beş yılda 641 adet ürünü millileştirdiklerini aktardı.
“Siber Güvenlik Farkındalığı Dünya Çapında Kabul Edildi”
Konuşmasına siber güvenlik alanındaki çalışmalardan bahsederek başlayan STM Siber Güvenlik ve Büyük Veri Proje yöneticisi Fikri Arda Canpolat siber saldırılar, siber güvenlik, siber savaş ve siber istihbarat hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Firmanın kuruluş hikâyesini anlatan Canpolat siber güvenlik farkındalığının dünya çapında kabul edilmeye başlandığını söyledi. Canpolat konuşmasının sonunda Siber Güvenlik alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
TurkıshAerospace Uçak Sistemleri Başmühendisi Nihat Serkan Akçay, Havacılık platformlarını baz alarak bir ürünün nasıl geliştirdiklerini, hangi disiplinden insanlar ile çalıştıklarını anlattı. Akçay, ürün geliştirme süreçlerine değinerek Kavramsal Tasarım Fazı, Geliştirme Detay Fazı, Gerçekleme Doğrulama Fazı, İşletme Fazı ve Elden Çıkarma Fazını açıklayarak uçak projeleri üzerinden örnekler verdi.
Havada Kullanılan Elektronik Ekipmanlar Konuşuldu
TurkıshAerospace Görev ve Silah Sistemleri Başmühendisi Soner Uyar, havada kullanılan elektronik ekipmanlardan bahsetti. Konuşmasında Aviyonik Sistemlerden bahseden Uyar, hava araçlarının bir yerden bir yere intikal etmesi ve haberleşmesi anlamına geldiğini vurguladı. Aviyonik Sistemlerin üç temel bileşeni olduğunu söyleyen Uyar Haberleşme Sistemi, Gösterge Kayıt Kontrol Sistemi ve Seyrüsefer Sistemler hakkında bilgi verdi. Bu sistemlerin kendi aralarında çeşitli fonksiyonlarının bulunduğunu ifade eden Uyar Aviyonik Sistemin entegre edilmesinin uçağa olan faydalarını açıkladı. Konuşmasının sonunda Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin sektöre yönelik sorularına cevap veren Uyar, firmanın staj imkânları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
HAVELSAN Kara Platform Teknolojileri Takım Lideri Serhat Sertakan, HAVELSAN’ınvizyon çalışmalarından bahsederek yazılım alanında çalışmalar yapan bir firma olduğunu söyledi. Etkinlikte HAVELSAN insansız kara araçları sinevizyon gösterimleri yapılarak robotik alanda HAVELSAN’ın yaptığı projeler öğrencilere tanıtıldı. HAVELSAN’ın dijital dönüşümde birçok kamu kurumunun yazılım yükünü taşıdığına değinen Sertakan, Dijital Birlikler ve İnsansız Hava Araçlarının projeler üretmesiyle birçok platformun müşterinin kullanımına açıldığını ifade etti.
Etkinlik, konuşmacılara plaket takdimiyle sona erdi.
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz