Sakarya Valiliği'nden İl İnsan Hakları Kurulu Duyurusu
Sakarya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Duyurusu yayımladı.
GÜNCELSakarya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Duyurusu yayımladı.
Sakarya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulundan bildirildiğine göre;
İl İnsan Hakları Kurulu Duyuru
''Sakarya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu, 1 Haziran 2023 tarihinde yaptığı toplantısında, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü münasebetiyle bir Komisyon oluşturarak, bu husustaki farkındalığı artırmak, kamuoyuna çocuk işçiliğiyle alakalı duyarlılık geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla bir dizi ziyaret gerçekleştirilmesine karar vermiştir.
Bu kapsamda oluşturulan Komisyon, İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya’yı, Sakarya Yenigün Gazetesi Genel Yayın Müdürü/Sakarya Gazeteciler Birliği Kurucu Başkanı/ Marmara Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mücdat Çetin’i ve Söz Sakarya ve T54 Genel Yayın Müdürü, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur’u ziyaret ettiler.
Komisyon, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ile ilgili yaptığı ziyaretlerde bu önemli gün ile ilgili görüşlerini dile getirerek bu husustaki duyarlılığı ifade eden bir duyuruyu kamuoyu ile paylaştılar.
Yapılan yazılı bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:
“Çocuk işçiliği” çoğu kez çocukları çocukluklarını yaşamaktan alıkoyan, potansiyellerini ve saygınlıklarını eksilten, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından zararlı işler olarak tanımlanır. Çocuk işçiliği çocuklar için zihinsel, fiziksel, toplumsal ya da ahlaki açılardan tehlikeli ve zararlı işler, okula düzenli devam etmelerini engelleyerek eğitim hakkından mahrum kalmalarına, okullarından erken ayrılmalarına yol açacak işler ve çocukların okullarıyla birlikte yürütmek zorunda kaldıkları ağır işleri kapsar.
Dünyada 63 milyonu kız, 97 milyonu erkek çocuğu olmak üzere toplam 160 milyon çocuk, diğer bir deyişle her 10 çocuktan biri, hâlihazırda çocuk işçi olarak çalışmaktadır. Bu çocukların yaklaşık yarısı ise sağlıklarını ve gelişimlerini etkileyen tehlikeli işlerde çalışmakta ve sayıları 79 milyonu bulmaktadır. Yoksulluk, göç, eğitime erişimde yaşanan sorunlar, işsizlik, aile yapısı, yasaların uygulanmasındaki eksiklikler, zayıf sosyal koruma mekanizmaları ve işverenlerin düşük maliyetli iş gücü arayışı çocuk işçiliğinin belli başlı sebeplerindendir.
Çocuk hakları sözleşmesine göre çocukların; eğitim, barınma, sağlık gibi birçok temel hakları vardır. Çocuk işçiliği durumunda ise çocuklar pek çok insan hakkına erişemezler. Bu nedenle çocuk işçiliği temel bir insan hakları sorunudur.
Çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla gerekli adımların atılması, tüm çocukların insan haklarına erişimlerinin sağlanması için şarttır. Bu konuda atılması gereken bazı adımlar ise şu şekilde sıralanabilir:
1) Yasal düzenlemelerin uygulanması: yasaların çocuk işçiliğini yasaklaması önemlidir, ancak yasaların uygulanması da aynı derecede önem taşımaktadır. Yasal düzenlemelerin etkili bir şekilde uygulanması ve ihlallerin takibi için güçlü mekanizmaların oluşturulması, çocuk işçiliğine karşı etkili bir mücadele yürütülebilmesi için bir gerekliliktir.
2) Sosyal koruma: sosyal koruma mekanizmalarının hayata geçirilmesi, yoksul ailelerin desteklenmesi, çocukların bakımı ve korunmaları için kaynak sağlanması da çocuk işçiliğinin önlenmesine katkı sağlayacaktır.
3) Farkındalık yaratma: toplumda çocuk işçiliğinin zararları hakkında farkındalık yaratmak, bu soruna karşı mücadelede etkili bir araçtır.
4) İşverenlerin sorumluluğu: işverenlerin çocuk işçiliğine karşı sıfır tolerans politikaları benimsemeleri, çocuk işçilerin istihdamını reddetmeleri ve çocuk işçilerin haklarını korumaları önemlidir.
5) Uluslararası işbirliği: uluslararası işbirliği, çocuk işçiliğiyle mücadelede en iyi uygulamaları paylaşmak, çocuk işçiliğiyle mücadele stratejilerini geliştirmek ve çocuk işçiliğiyle mücadelede birlikte hareket etmek gibi önemli hedeflerin gerçekleştirilmesine de zemin hazırlayacaktır.
Toplum olarak bugünden sahip çıkamazsak, sadece çocuklarımızı kaybetmekle kalmayacağımızı, aynı zamanda geleceğimizi de kaybedeceğimizi bilinciyle kamu, sivil toplum ve halk olarak hep birlikte hareket etmeliyiz. Bugünden tedbir almanın maliyeti, gelecekte telafi edebilmenin maliyetinden şüphesiz daha düşük ve daha ucuz olacaktır. Bu nedenle çocukların her türlü istismarına son verilmesinin gündeme getirilip farkındalık oluşturulmasının, tüm kamu kurumlarının, STK’ların ve toplumun bu konuda hassasiyet göstermesinin ülke geleceği açısından öneminin büyük olduğu inancındayız." denilmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
SAKARYA VALİLİĞİ
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz