Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Sakarya Şehir Kimliği Çalıştayı başladı

Toçoğlu"Sakarya Huzur ve Kardeşliğin Coğrafyasıdır"

GÜNCEL
Sakarya Şehir Kimliği Çalıştayı başladı

Toçoğlu"Sakarya Huzur ve Kardeşliğin Coğrafyasıdır"

‘Sakarya Şehir Kimliği Çalıştayı Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Başkan Toçoğlu, “Sakarya’nın bugünü gibi geleceği de bugününden çok ama çok daha güzel olacaktır. Ayakları yere sağlam basan, tarihsel bilinçten yoksun olmayan, bir medeniyet perspektifi ile karşılaştığımız sorunlara çözümler üreten bir anlayışla şehirlerimizin kimliğini ve dokusunu muhafaza etmeliyiz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde düzenlenen ‘Sakarya Şehir Kimliği Çalıştayı Tanıtım Toplantısı’ Orhangazi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa Sakarya Vali Yardımcısı Abdul Rauf Ulusoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu,  İl Emniyet Müdürü Osman Babadağı, belediye başkanları, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete, AK Parti Adapazarı İlçe Başkanı Mustafa Ak, SATSO Başkan Vekili Orhan Yılgenci, Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Erdem, STK temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Şehir ve İnsan Bütünlüğü
Toplantının açılış konuşmasında söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı İbrahim Acar, gerçekleştirilecek çalıştay ile ilgili açıklamalarda bulundu. Acar, “Şehir ve insan bir bütündür ve birbirlerinin oluşumunda önemli etkenlerdir. Şehirlerin de bir kimliği vardır. Tarihi olaylar ve anıtlar şehrin kimliğini oluşturur. Bugün gerçekleştirdiğimiz ilk tanıtım toplantısı ile kısa süre içerisinde gerçekleştireceğimiz şehir kimliği çalıştayının tanıtımını yapacağız” diye konuştu.

Kimlik ve Mirası
Acar konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Şehir kimliği ve mirasını korumak için başlattığımız çalıştaylarımızın 15.’sini Sakarya’da gerçekleştireceğiz. Şehirlerin gelecek vizyonunu oluşturmak adına yeni bir planlama içerisindeyiz. Bu kapsamda şehrin sakinleri, ‘şehirleri ile ilgili nasıl bir vizyon çiziyor?’ bunu anlamak için bir araya geldik. Tanıtım toplantımız ve düzenleyeceğimiz çalıştayın Sakarya’ya hayırlı olmasını diliyorum.”

Sakarya Bir Başkadır
Konuşmasına bir şehrin kimliğinin çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi ile oluşabileceğini kaydeden Başkan Zeki Toçoğlu, “Özellikle şehirlerin geçmişi, coğrafi konumu,  gelişim seyri, sosyo-ekonomik yapısı, o şehrin kimliğini inşa eder. O şehre ait yaşam biçimi ve o şehre özgü kent kültürü de o kentin kimliğini biçimlendirir. Üstat Necip Fazıl’ın dediği gibi “Sakarya” gerçekten de “bir başka”dır. Her şeyden önce Sakarya, adıyla bir markadır. Sakarya, umutların yeşerdiği bir Adadır. Anadolu’nun ve Balkanların umudu olmuştur” ifadelerini kullandı.

Medeniyet Perspektifi
Sakarya’nın Türkiye’nin en yaşanabilir şehirleri arasında yer aldığına da vurgu yapan Başkan Toçoğlu, “Sakarya, coğrafi konumuyla, gelişim hızıyla, çevreye uyumlu kalkınmasıyla, doğaya uyumlu mimarisiyle, korunmuş kent dokusuyla “dünyanın en yaşanabilir kentleri arasında yer almaya” adaydır. Çünkü Sakarya’nın bugünü gibi geleceği de bugününden çok ama çok daha güzel olacaktır. Ayakları yere sağlam basan, tarihsel bilinçten yoksun olmayan, bir medeniyet perspektifi ile karşılaştığımız sorunlara çözümler üreten bir anlayışla şehirlerimizin kimliğini ve dokusunu muhafaza etmeliyiz” dedi.

Şehir, Mimari, Estetik
Başkan Toçoğlu konuşmasını şu şekilde sonlandırdı; “Şehir, mimari ve estetik gibi konularda daha derinlikli tahliller yapmalı, sadece bugünün insanının değil gelecek nesillerin de yaşamını ipotek atına alabilecek bir alanda uygulamalar gerçekleştirdiğimiz hakikatini bir an bile unutmamalıyız. Kadim bir medeniyetin evlatları olarak bu medeniyetin sağladığı imkan ve tecrübe ile gelecek nesillere en yaşanabilir şehirleri bırakmak mecburiyetinde olduğumuzun bilincindeyiz. Sözlerime son verirken, “Sakarya’nın geleceğini” ve “Geleceğin Sakarya’sını” inşa etmek üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte başlattığımız bu çalışmanın, amacına hizmet etmesini diliyorum.”

Şehrin Geleceği Belirlenecek
Programın devamında söz alan Vali Yardımcısı Ulusoy, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın örnek çalışmaları ile şehirler geleceğe hazırlanıyor. Bu anlamda hemşerilerimizin de fikirlerinin alınarak Sakarya’nın gelecek vizyonunun belirlenmesini oldukça önemli buluyoruz. Şehir kimliğimiz açısında oldukça verimli bir çalıştay gerçekleştirilecek. İnşallah çalıştay sonucunda elde edilecek veriler yeni Sakarya’nın inşasında kullanılacak” diye konuştu.

Çalıştay 3 Nisan Cuma
Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından ‘Şehir Kimliği Çalıştayı Tanıtım Toplantısı’nın 2. oturumu gerçekleştirildi. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan Sakarya’da kültürel değerleri yeniden oluşturmaya dönük başlatılabilecek çalışmalara değindi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı İbrahim Acar ise 3 Nisan Cuma günü Hanedan Tesisleri’nde düzenlenecek çalıştay ile ilgili detayları katılımcılar ile paylaştı. Oturumun sonunda söz alan Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ayfer Gedikli ise şehir tanıtımı ve raporlama konusunda örnek bir çalıştay gerçekleştireceklerinin altını çizdi.

 

 

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
5 + 7 =