Sakarya’nın sinerjisi istihdama yansıdı
Sakarya’nın birçok paydaş kurumunu bir araya getiren Sinerji Grubu Toplantısı, SUBÜ sekretaryasında ve MÜSİAD Sakarya Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
EKONOMİToplantıya misafir olarak katılan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, Sakarya’da katma değeri yüksek OSB’ler kurmayı hedeflediklerini söyledi. İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya ise son 2 yılda Sakarya’daki istihdam oranının yüzde 25 arttığı bilgisini verdi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) sekretaryasında Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şubesi ev sahipliğinde şehrin birçok alandaki paydaş kurumunu istişare amacıyla bir araya getiren Sinerji Grubu Toplantısı gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Üyesi Günay Güneş’in üstlendiği toplantı MÜSİAD Sakarya Şubesi’nde düzenlendi. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan’ın misafir konuşmacı olarak yer aldığı toplantıya; Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB) Başkanı Turgay Çelik, Sakarya 1. OSB Başkanı Bülent Yazıcı, il müdürleri, mühendis odalarının başkan ve üyeleri, iş adamları derneklerinin başkan ve üyeleri, organize sanayi bölgelerinin temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kamu kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Sanayi alanlarını yüzde 1’e çıkarmayı hedefliyoruz
Türkiye’de 81 ilde bulunan OSB sayısının 341’e ulaştığını söyleyen T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, “Tahsiste doluluk oranı yüzde 80 iken üretime geçenlerin oranı yüzde 70’ler civarında. OSB’lerin temel özelliği planlı sanayi alanları olmaları. OSB modelimiz ilk olarak 1960’larda ortaya çıktı. Şu anda iş modeli olarak dünyaya ihraç ettiğimiz bir model. Bize kendi ülkelerine OSB kurmamız için talepte bulunan ülkeler var. Filistin’de bir OSB kurduk. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne, Irak’ın Musul şehrine, Nijerya’ya ve Özbekistan’a da OSB kurmak için çalışmalarımız bulunuyor. Ülkemiz topraklarının sadece yüzde 0,4’lük alanı sanayi kuruluşlarından oluşuyor. Bakanlığımızın hedefi ülkemizdeki sanayi alanlarının oranını yüzde 1’e çıkarmak. Bu rakamlar Almanya’da yüzde 4, İtalya’da yüzde 3 civarında. Bir miktar daha sanayileşmeye ihtiyacımız var. Sanayinin gayri safi milli hasılaya katkısını düşündüğümüzde önemli olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki süreçte yeşil OSB konseptine doğru bir geçiş hedefliyor ve bu yönde adımlar atıyoruz.”
Sakarya popüler bir merkez
Sakarya’nın sanayi yatırımları anlamında popüler bir merkez olduğuna dikkat çeken Turan, “Biz de bunu şehrimizdeki ve ülkemizdeki OSB tecrübelerimiz ışığında düzgün bir şekilde değerlendirmek istiyoruz. Özgün bölgeler kurmayı hedefliyor, hassas bir şekilde süreçleri yürütmeyi arzu ediyoruz. Esas hedefimiz katma değeri yüksek, mümkünse yöremize özgü ve parlayan yıldız olarak görülecek bazı OSB’ler oluşturmak. Kurumsallaşmasını tamamlamış OSB’ler dışında genişleme sürecinde olanlar da bulunuyor. Sakarya’da daha çok orta yüksek teknolojiyi esas alacak sektörel bir çeşitlilik var. SUBÜ’nün Hendek 2. OSB içerisinde yer alacak yeni meslek yüksekokulu için de bakanlık olarak kredi desteği sağlayacağız. Proje şu anda yürüyor. Üniversitemiz oradaki sanayicilerimizin ihtiyacına yönelik programlarıyla sanayi-üniversite iş birliğini daha da üst seviyeye taşıyacak. SAÜ’ye ait Teknokent şu anda tamamen dolu. Ona yeni alanlar bakıyoruz.”
Araştırma üniversitesi olmayı amaçlıyoruz
Sinerjinin Sakarya’ya uygun bir kelime olduğunu kaydeden SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, “Çünkü sinerji farklı etmenlerin bir araya gelerek daha güçlü bir birlik oluşturmasını ifade ediyor. Üniversitemizin doluluk oranı arttı. İkinci öğretimleri kapatma niyetimiz var. Bu öğrenci sayımızı azaltmayacak. Çünkü araştırma üniversitesi olabilmek için yüksek lisans ve doktora sayısını artırmayı düşünüyoruz. Ortaokuldan itibaren her yaz döneminde çalışmak durumunda kalan bir kültürden geliyorum. İş adamlarının nasıl bir heyecanla çalıştığını biraz bilen birisiyim. Biraz da piyasa tarafında bir hocayım. Türkiye’nin ve dünyanın gücünün piyasa olduğunu ve piyasanın daha fazla algılanması gerektiğini bunun da iş adamlarından geçtiğini düşünüyorum. Amerika Birleşik Devletleri’nin şimdiki gücünü nasıl sağladığına yönelik iddialardan birisi de Vietnam Savaşı’ndan dönen kişilere üniversite kapılarının açılması iddiası. Biz sadece liseden mezun olan insanlara değil iş bulmuş ve istihdam getirmiş kişilere de üniversitelerin kapısını açmalıyız. Dolayısıyla biraz OSB’lere doğru gelmek durumundayız” diye konuştu.
Tek bir üniversite gibi çalışacağız
Teknokentin potansiyelini artırmayı ve potansiyel oluşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Rektör Al, “Eğitim çok önemli ancak formel eğitimden ibaret değil. Fabrikada çalışmak, hayat sürecinde bir şeyler alıp satmak, hayvanlarla iletişim kurabilmek bile birer eğitim modeli. Onun için üniversite denilince kapıları kapalı kampüsler olarak görmüyor, hayatın içerisinde olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın keyfini çıkarması için de üniversitemizin ‘geçilmez’ bariyerlerini kaldırmayı hedefliyoruz. Araştırma üniversitesi hedefini koyduğumuza göre fakültelerimiz kadar değerli olan merkezlerimizi de görünür hale getirmeliyiz. İlk ziyaretimizi de oralara yaptık. Türkiye’ye az önce vurgusunu yaptığım felsefenin gelmesine öncülük edenlerden birisi SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık hocamız oldu. Üniversite ile iş dünyasını bir araya getiren bu mantığı Sakarya’da yıllardır uygulayan hocamızın tecrübeleri oldukça önemli. Biz tek bir üniversite gibi çalışarak 4-5 üniversite sinerjisi oluşturacak ve Sakarya’ya katkı sağlayacağız. Fatih Turan Bey de bizim için bir şans. Kendisi çok tecrübeli bir isim.”
Nitelikli göç almalıyız
Yeni kurulan OSB’lerin içerisinde meslek yüksekokullarının planlanmasının önemli olduğunu ifade eden SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Farklı zeminlerde ve ortamlarda da bunu vurguluyoruz. Sakarya göç alan bir şehir. Özellikle nitelikli istihdamla ilgili olarak bu gerekli. Üniversitelerimize dışarıdan gelen insanların şehrimizde kalması için üretilebilecek en güzel çözümlerden birisi OSB’lerde yer alacak meslek yüksekokulları. Onun için öğrenciyi sanayinin içerisinde yetiştirmek devletin katkılarından da faydalanmak açısından son derece önemli. Belki de yeni kurulan OSB’lerde çok düşük oranlarla verilen kredilerin okul inşaatında da kullanımıyla ilgili adımlar atılabilir. Çünkü okullarımızın zamanında bir şekilde şehirlerin içerisine kurulmuş. Öğrencilerin OSB’ye gitmek için çaba sarf etmesi gerekiyor. Biz bunu +1 Eğitim Modeli ile aştık ama içerisinde olmalarını çok kıymetli buluyoruz. Üniversitelerin kısa vadeli istihdam açığına yönelik çalışmalar da gerçekleştirmesi lazım. Arifiye MYO’da açtığımız laboratuvarlar buna katkı verecek. OSB’lerdeki eğitim merkezlerinde üniversitelerin birlikte çalışması ve istihdamı oluşturacak çalışmaların içerisinde yer alması daha hızlı yol almamızı sağlayabilir.”
Tarıma Dayalı İhtisas OSB için çalışıyoruz
Sinerji toplantıları ile birlikte istişarenin temelini attıklarını belirten SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “Toplantılar neticesinde birçok proje buradan çıktı ve devam etti. İnşallah bundan sonra da katılımı fazlalaştırarak bu buluşmalara devam eder ve şehrimiz için doğru işler yaparız. Tarım ve Orman Bakanımız geçtiğimiz günlerde kent tarımından bahsetti. İstanbul’un bütün ihtiyaçlarını şehrin merkezinden 2 saatlik araç yolculuğuyla gidilebilecek yerlerden çözülmesi lazım dedi. Şehrimizin il sınırları da bunun içinde kalıyor. Dolayısıyla bizim Pamukova ve Geyve’de Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için bir çalışmamız vardı. Bu ilçelerimizin arasındaki 3 bin 200 dönümlük bir arazide jeotermal su olduğunu biliyoruz. O suyun arama ve kullanma ruhsatını da aldık. Sondaj çalışmalarımız sürüyor. Bir dosya hazırlıyoruz. Sayın Bakanımıza gidecek ve ‘sizin kent tarımı sözünüz üzerine dosyamızı hazırladık’ diyeceğiz. Şu anda dosyamız tamamlanmak üzere. Önümüzdeki hafta bakanımızdan randevu alacağız.”
İstihdam artışında aktörlerin payı büyük
İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, “Pandemi öncesi şehrimizin kayıtlı istihdamı 205 bin kişiydi. 2 ay önceki verilere göre ise 255 bin kişilik istihdamımız var. Yani pandemiye rağmen 2 yılda şehrimizdeki istihdam yüzde 25 artış göstermiş durumda. Bu durum cumhuriyet tarihi boyunca görülmemiş bir olay. Şehrimiz içinse büyük bir fırsatı ve geleceği barındırıyor. Bu artışın yakalanmasında şehrimizin bütün aktörlerinin payı var” derken MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı İsmail Filizfidanoğlu ise, “MÜSİAD dünyada 84 noktada, Türkiye’de ise 81 noktada teşkilat ağı olan 30 yıllık büyük bir kuruluş. Sizleri burada ağırlamaktan şeref duyuyoruz. Hepinize iştirakiniz için çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz