Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Sakarya’nın Dijital Eşitsizlik Düzeyi Araştırıldı

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Furkan Sürün, Sakarya’daki dijital eşitsizliği araştırdı.

GÜNCEL
Sakarya’nın Dijital Eşitsizlik Düzeyi Araştırıldı

Furkan Sürün, “Vatandaşların neredeyse yarısı yüksek maliyet nedeniyle teknolojiden istediği düzeyde yararlanamıyor. Bunun sebebi ise şehirde fiber altyapı eşit düzeyde yaygınlaşmamış” dedi.

Sakarya’nın dijital eşitsizliğini tespit etmek ve sorunlara çözüm üretmek için il genelinde 504 vatandaşla araştırma yapan Furkan Sürün, “Vatandaşların neredeyse yarısı yüksek maliyetler nedeniyle teknolojiden istediği düzeyde yararlanamıyor. Bunun sebebi ise şehirde fiber altyapı eşit düzeyde yaygınlaşmamış.” dedi.

Teknolojiyi kullanmada ve yararlanmada Sakaryalıların kendilerini eksik gördüklerini aktaran Furkan Sürün, “Sakaryalılar diğer insanlarla kıyaslandıklarında popüler olanın dışında kaldıklarını hissediyorlar. Bu nedenle verdikleri internet ücreti karşılığında yüksek hız ve kesintisiz bağlantı talep ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

Sakaryalıların teknoloji kullanımından sağladıkları yarar düzeyinin yüzde 40,3 olarak tespit edildiği araştırmada, bu yararın iş ve eğitim hayatını etkileme düzeyinin yüzde 40,9 olduğu bilgisi paylaşılıyor.

Teknolojiyi En Çok Kullanan İlçe: Taraklı

Adapazarı’nda akıllı telefon kullanımının yüzde 98,5 olduğu tespit edilirken, söz konusu ilçede vatandaşların kişisel bilgisayara sahip olma oranı yüzde 63,2 iken en düşük nüfuslu ve daha kırsal bölgede olan Taraklı ilçesinde durum tam tersi. Taraklı’da akıllı telefona, mobil internete ve ev internetine sahip olma oranı yüzde 100, kişisel bilgisayara sahip olma oranı ise yüzde 33,3 olduğu tespit edildi.

“Yaşlılar göz ardı edilmemeli”

Yaşlıların özellikle teknoloji kullanımında sıkıntı çektiğini söyleyen Sürün, bu sorunların giderilmesi için yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına iş düştüğünü ifade etti. “Yaşlı bireylerle gençleri bir araya getirerek kaynaştırma programları gerçekleştirilebilir. Böylece yaşlıların yaşam memnuniyetleri artarken gençlerin de gönüllülük çalışmalarına katılımları sağlanabilir” görüşünü paylaşan Sürün’e göre, firmalar yeni teknolojiler geliştirirken üst yaş grubundaki kullanıcıları göz ardı etmemeli.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
7 + 7 =