Sakarya Kent Şurası 125. toplantısını Sapanca İlçesinde Gerçekleştirildi.
Kent Şurası 125. toplantısını, Şura Başkanı Erol Hacıeyüpoğlu öncülüğünde Eski İçişleri Bakanı Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, Sapanca Kaymakamı Abdulrezzak CANPOLAT, Geyve Kaymakamı Murat GÜVEN‘nin katılımı ile gerçekleştirdi. Toplantıda gündem değerlendirmesinin yanı sıra üyelerin SAPANCA için istekleri ve önerileri dile getirildi.
İLÇELER"Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin kampüsü Arifiye Kalaycı Mahallesi ile Geyve Karaçam arasında olmalı"
Açılış konuşmasını yapan Şura Başkanı Erol Hacıeyüpoğlu Sapanca ilçesinin sosyal yönüyle sıkıntıları olan bazı konuları konuşacağız. Su ve Göl Havzasının Korunması kollanması, Bungalow konusunu konuşacağız,Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin kampüsünün Arifiye Kalaycı Mahallesi ile Geyve Karaçam arasında yapılması ile yöreye büyük katkıları olacaktır.
Sapanca ilçesinde Bungalow sayısı 4000'e ulaştı
Sapanca ilçesinde kayıtlı 1200 Bungalow açıklandığı halde 4000 civarında olduğu belirlenmiştir.Bungalov bizim için uygun değildir.Bungalov ev yaptıracağınız arsanın bağlı bulunduğu belediye ile görüşüp gerekli izinleri almanız gerekiyor.Şu anda önce Bungalov yapılıyor sonra izin almaya kalkıyorlar bu da çok farklı sorunları oluşturuyor.Denetim sistemi mutlaka olmalıdır. elektrik yetersiz, su yetersiz, taksi yetersiz, yol yetersiz.
Sakarya ilinde Yabancılar sorun olmaya devam ediyor
Sakarya ilinde Yabancılar sorun olmaya devam ediyor. Şehirde Toplam Yabancı sayısı 30161 dir.Yabancıların topluma verdiği olumsuzlukları anlatırsak. Günümüzde yaşanan göç hareketleri, gidilen ülkelerin sindirme kapasitelerini zorlamaktadır. Türkiye’nin yakın çevresinde ortaya çıkan gelişmeler Türkiye’deki düzensiz göçmenlerin sayısının artacağını göstermektedir. Özellikle Suriye’deki gelişmeler Türkiye üzerinde baskı aracı olarak kullanılmaya çalışılmaktadır. Binlerce kilometre uzaktan gelen güçler hak iddia edebilirken Türkiye’nin güvenlik endişeleri görmezlikten gelinmeye çalışılmaktadır. Bu yüzden Türkiye’nin de içinde bulunduğu ülkeler düzensiz göçün ekonomik, sosyal ve kültürel yükünü çekmeye zorlanmaktadır.Sakarya İlinde özellikle Gelişi güzel hareketleri, Hastahanelerdeki yoğunluk, Toplumla uyum sağlayamamaları,İşyerlerine arapça tabela asarak şehri çirkinleştirmektedir" dedi.
Sapanca Gölünün Sahibi Yok
İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube eski Başkanı Hüsnü Gürpınar"Sapamca Gölü İle ilgili bilinmeyen yok.Ancak Sapanca Gölünün Sahibi yok.Bu da Yasa ile olur. Gölün Kullanılması Göl oteritesi ile sağlanır. Göl kendini yenileyemezse gölü göremeyiz. Kocaeli ile Sakarya Mahalle kavgasına devam ediyor. Yağmur suyu ile kirliliği arttırıyoruz. Bungalov evler içinde disiplinli bir uygulama hayata geçmeli. Sapanca İlçesinde ruhsatlı 1200 Bungalov var.2800 Bungalov ruhsatı yok"dedi.
Kırsal Mahallelerde sıkıntılar devam ediyor
Sakarya Köyüme Dokunma Platformu üyesi Ekrem Çoruhlu "Kırsal Mahalle yasası çıktıktan ve uygulanması ile ilgili yönetmelik yayınlandıktan sonra Sakarya dışındaki Büyükşehirlerin tamamında başvuruları sonucu yüzlerce mahalle, Kırsal Mahalle statüsüne geçmiştir. Sakaryamızda yasaya rağmen ne yazık ki belediyeler muhtarların müracaatlarını çeşitli şekilde engellemekte, başvuran köylerin dilekçelerine de cevap bile verilmemektedir. 30 Büyükşehir içinde en önemli tarım ve hayvancılık bölgelerinden biri olan Sakaryamızda bugüne kadar Kırsal mahalleye alınan tek bir yerleşim alanı bulunmamaktadır. Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere devletin en üst düzeyindeki yetkili ve sorumlular, büyükşehirlere bağlanan köylerin mahalle yapılmasının tarım ve hayvancılığa önemli ölçüde zarar verdiğini belirterek yasa çıkarırken bu yasayı uygulamakla yükümlü olan belediyeler yasa ile kendine geçen mera ve arazileri, yasa ile çelişen bir şekilde yıllarca oraları koruyan, kollayan, emek veren köylerin rızası hilafına satmaktadırlar. Bu durum ileri ki dönemlerde köylerde telafisi imkansız olumsuzluklara ve sorunlara yol açacaktır. İşte bu nedenlerle tarım ve hayvancılığın, köylere özgü yaşam tarzı ve kültürünün, doğanın, kent mahalleleri gibi beton yığınları kaybolmasını önlemek, Kırsal Mahalle avantajlarından yararlanmak, toprak anayı tarım alanlarını korumak için bu önemli sorunları siz yerel ve ulusal yazılı ve görsel basın ve internet medyası aracılığı ile kamuoyuna başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere devletimizin ilgili ve yetkili tüm kurumlarına siyasi partilerin genel merkezleri başta olmak üzere tüm teşkilatlarına iletmek, sesimizi duyurmak, görüşmeler yapmak üzere Köyüme Dokunma Platformunu kurmuş bulunuyoruz. Bugüne kadar ilçe belediyelerine kırsal mahalle başvurusunda bulunup, bu başvurulara süresi içinde cevap vermeyen ve herhangi bir işlem yapmayanlar hakkında yasal haklarımızı sonuna kadar savunacağız." dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube eski Başkanı Ahmet Erdem "Sapanca ilçesinde heyelanlar artmaya başladı.İstinat duvarını stabilite açısından kontrol etmeden önce ilk adım, istinat duvarı sisteminin farklı bileşenlerine ön boyutlar vermektir." dedi.
Sakarya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bekir Uztürk "Devlet yüzde 50 Bungalov ev yapın diye teşfik veriyor" dedi.
Haluk Akbay, "Sapanca İlçe İstanbul başta olmak üzere civar kentler olan yakınlığı ve bir göl ve yeşillikler beldesi olması sebebiyle son dönemde kısa süreli tatiller için tercih edilmektedir. Özellikle göl civarına kurulan turistik tesisler ile turizm geliri her geçen gün artmaktadır. Özellikle ilçe çevresinde bulunan Maşukiye, Kırkpınar gibi yerleşim birimlerinde pek çok tatil köyleri ve yazlıklar kurulmuştur.Yabancılara göstereceğimiz yerlerimiz var.Bizanslılar döneminden kalma lahitler Sapanca Hükûmet Konağı önünde sergilenmektedir. Lahitlerden ikisi 1976 yılında İlmiye köyü yakınlarında, diğer ikisi ise 1987 yılında TEM Otoyolu'nun yapım çalışmaları sırasında bulunmuştur. Ayrıca Kurtköy köyiçi mevkiinde Bitinyalılar dönemine ait son kralın saklanmak için yaptırttığı kalelenin kalıntıları mevcuttur.Elde kesin bir bilgi bulunmamakla beraber Mimar Sinan tarafından yaptırıldığı söylenen Kemer'in bulunduğu yerden İpek Yolu'nun geçtiği rivayet edilir. Kemer birkaç kez onarım gördüğünden bugün sadece ana gövdesi tarihi eser niteliğindedir. Kemer'in ilk onarımı 1905 yılında orijinal yapısı korunarak Sapanca'da Nahiye Müdürlüğü yapan Yanyalı Vecihi Orhon tarafından yapılmıştır.Sultan Abdülmecit'in 4. hanımı Rahime Sultan tarafından 1892 yılında yaptırılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı ve veziri olan Rüstem Paşa tarafından 1555 yılında Mimar Sinan'ın kalfalarına yaptırılmıştır. İlçe Merkezinde bulunan camii zaman içerisinde bazı tadilatlar görmesine rağmen hâlen ibadete açıktır.Osmanlı Veziri Hasan Fehmi Paşa tarafından 1885 yılında yaptırılmıştır. Sapanca'ya 3 km uzaklıkta Mahmudiye köyünde bulanan camiinin içi çok güzel işlemlerle süslüdür.Çarşı içinde bulunan camii 1899 yılında yaptırılmıştır. Bu cami isminden de anlaşıldığı gibi Camii Cedid Mahallesinde yer almaktadır.Sapanca İlçemizin Doğası var. Yaylaları var." dedi.
Şengülay Yurtay, "Endişelerim var Sapanca Gölü Burdur Gölü gibi kurursa o zaman yanarız.Çok özel bir gölü Koruma kullanma dengesini bulmalıyız" dedi.
Hüseyin Mete, "Sapanca Yanık-Arifiye arası yol sorunu çözülmeli.İnsan korkarak geliyor" dedi.
Mehmet Çatalbaş, "Fındık bahçelerimizin yüzde ellisinin gençleştirilmesi için kolları sıvadık.İnşallah bu sayede Fındık üreticimizin kazancı artacak.Daha önce 80 TL'ye fındık alacağını açıklayan Ferrero, Levant Kalite Fındık fiyatını 95 TL olarak güncellemişti. Ferrero’dan bugün bir güncelleme haberi daha geldi. Ferrero Fındık Fiyatını 97 TL’ye yükseltti. Bu beklenmedik hamle, fındık piyasasının dengesini alt üst ederken, tüccarlar ve üreticiler gelecekle ilgili belirsizliklerle karşı karşıya kaldı." dedi.
Hüseyin Balta, "İnsanlar Bungalowlara ihtiyaç duyuyor. Sosyolojik İhtiyaç var . Bungalowlar ihtiyaçları karşılıyor.Biz işin tüm yönlerini değerlendirmemiz gerekir.Kimlik olmadan işletme olmamalı" dedi.
Enver Kılıç, "Sapancanın gelişmesi için yıllarca görev yaptık. Bizim yaptığımız güzel hizmetlerin üstüne konmadı. Yolumuz Karayolları tarafından yapılacak. Sapancanın gelişmesi için yolumuz Yanık-Arifiye arası çift yol olmalı. Sapanca önce Fidan yetiştiriciliğinde öncü oldu.Onda da Sapancalılar mağdur kaldı. Şimdi Bungalow işindede mağdur bırakılmamalı" dedi.
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz