Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Sakarya İş Dünyasının Gündemi; Nitelikli İstihdam, Enflasyon ve Finansmana Erişim

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, yılda iki kez düzenlenen Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı’nın 2022 yılı son toplantısı Ali Coşkun Konferans Salonu’nda, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Erdem Ercan moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

GÜNCEL
Sakarya İş Dünyasının Gündemi; Nitelikli İstihdam, Enflasyon ve Finansmana Erişim

Oda bünyesinde faaliyetlerini yürüten Meslek Komitelerinin sektörel sorunlarının, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin görüşülerek değerlendirildiği ve sektör temsilcilerinin birbirlerinin sorunları hakkında fikir sahibi olarak dayanışmanın amaçlandığı toplantıya her iki başkanın yanı sıra Yönetim Kurulu Üyeleri, 34 Meslek Komitesinin Temsilcisi iştirak ettiler.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Meclis Başkanı Erdem Ercan, “Mesleki gruplarımızın başarısı Sakarya’mızın başarısıdır. Sakarya’mızın başarılı olması, büyümesi, kalkınması demektir. Sizlerin sorunları da Sakarya’nın sorunudur. Siz tüm SATSO üyelerinin buradaki temsilcilerisiniz. Üyelerimizden aldığımız talepleri, sorunları çok doğru bir şekilde algılayıp, çözüm odaklı ilerlemeliyiz. Bu yüzden sizler üyelerle SATSO icra makamı arasında önemli bir bağsınız. Ben inanıyorum ki; bu bağ güçlenerek büyüyecek. Sakarya’ya değer katmaya devam edeceğiz.  Değişen ve gelişen dünyada ekonomik sorunlar, beklentiler ve çözümleri de başka bir boyut alıyor. Böyle bir ortamda sürekli sorunları takip etmek, hızlı ve teşkilatlı hareket edebilmek büyük önem taşıyor. Komitelerimiz aktif olunca da sahanın kalbinden veri akışı da hızlı ve doğru şekilde geliyor. Bu doğrultuda gayretli özverili bir çalışma dönemi geçiriyoruz. 3 Ekim 2022 tarihinden 31 Ağustos 2023 tarihine kadar komitelerimiz toplam 422 toplantı yapmış olup, 1792 karar almışlardır. Bu kararlar yönetim nezdinde değerlendirilerek ilgili mercilere iletiliyor. Katılımlarınız için teşekkür ediyor, toplantımızın verimli geçmesini diliyorum.” diye konuştu.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Ticaret ve sanayi odaları, şehirlerde en etkin ve en büyük sivil toplum örgütleridir. Bu kuruluşları etkin yapan rollerden en önemlisi mesleki ve sektörel sorunlara çözüm bulmasıdır. Bunu da siz değerli komite üyelerimizle birlikte başarıyoruz. Yaşanan ekonomik süreçten etkilenmeyen iş insanı yok. Ama şunu bilmeliyiz ki, üyelerimizin bizlere ve kendilerine yön verecek oda aidiyetine ihtiyacı var. Bu hassasiyetle sorunlara eğildiğinizi çok iyi biliyor sektörünüz ve üyelerimiz adına gayretli çalışmalarınız için teşekkür ediyorum. Biz de Mart ayındaki son müşterek meslek komiteleri toplantımızdan bu yana Oda olarak hem üyelerimizin sorunlarına çözüm bulup hem de kendimizi geliştirmeye devam ettik. Odamız binası dahil kampüsümüzde bulunan 3 binamızın çatısına güneş enerjisi panelleri döşedik. SATSO hatıra ormanı oluşturduk. Türkiye’nin elektrikli şarj istasyonu kuran ilk odası olduk. 1 tanesi şu anda yaklaşık 5 aydır devrede. Yerli ve milli otomobilimiz olan 0 elektrikli TOGG’u Odamıza kazandırdık. Hepimizin buradaki tek görevi, mesleki gelişim, sektörel konular ve meslektaşlarımızı temsil değildir. Aynı zamanda bu temsil ortamının tesisinden de sorumluyuz. Yani bu şehrin tüm konularından, çözüm bekleyen hususlarından iş dünyası temsilcileri olarak bizler de mesulüz. Bu şehrin kaldırım taşından, dalındaki meyveye kadar her şeyden sorumluyuz.” dedi. 
Her iki Başkanın konuşmasının ardından SATSO Genel Sekreteri Şevket Kırıcı, Oda hizmetleri ve komitelerin 2023 yılında yaptıkları toplantı, aldıkları karar ve gerçekleştirdikleri çalışmalara yönelik bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.
Sunumun ardından meslek komitesi temsilcileri söz alarak kürsüden sektörlerine yönelik talep ve görüşlerini paylaştılar.

31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Necmettin Kırık; “Meslek lisesi okuyan öğrencilerin `’ı bilişim okuyor ve bunların birçoğu MESEM stajyeri. 2. Sınıfta geliyorlar ve okul bitene kadar staj yapıyorlar. Ancak her sene 2. sınıftan stajyer geliyor ve işletmelerde birikiyor. Bizler de gencecik çocukları ziyan etmek istemiyoruz. Bir öğrenciyi bilişim bölümüne almadan önce bu sektöre hevesli veya yetenekli mi diye bakmak lazım. 
Teknokentlerde yer bulamıyoruz. Başka illerde birçok bölgeye teknokent yapmışlar. Şehrimize de yenileri lazım. 
Cep telefonunda İMEİ kaydı vergisini destekliyoruz çünkü adaletsizliği engelliyor. Ancak artık yurtiçinde satılan telefonlar için bir vergi indirimi olması gerekiyor. Çünkü telefon artık ekmek-su gibi bir ihtiyaçtır. Bugünlerde taksit sınırı yine gündemde ancak bu olursa sektörümüzü çok kötü etkiler. 
Bizler maalesef il olarak en pahalı ve en yavaş interneti kullanıyoruz. Altyapının geliştirilmesi gerekiyor. Vize problemi var fuarlara katılmak isteyen meslek mensuplarımız vize problemi yaşıyor. Bu konuda da çözüm bekliyoruz” dedi. 

20. Meslek Komitesi (Enerji ve Petrol Ürünleri) Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım, “Akaryakıt fiyatları aşırı arttı vergiler de aynı şekilde. Artık bir aracın deposunun dolması 2-3 bin TL oluyor. Akaryakıt alışverişlerinde tüketicilerin eskiden E’i kredi kartı tercih ederken bugün

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
1 + 7 =