Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Sakarya ihracatı 11 aylık kümülatifte kendi rekorunu kırdı

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre Türkiye 2023 yılı Kasım ayında 23 milyar 11 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

EKONOMİ
Sakarya ihracatı 11 aylık kümülatifte kendi rekorunu kırdı

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre Türkiye 2023 yılı Kasım ayında 23 milyar 11 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Sakarya iş dünyası ise Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,16 düşüş, geçen yılın Kasım ayına göre ise yüzde 11,31’lik artışla 521.5 milyon dolarlık ihracat yaparak geçtiğimiz ayı en çok ihracat yapan 7. il olarak kapattı.

Bu rakam Sakarya’nın tarihindeki en yüksek Kasım ayı ihracat rekoru olarak kayıtlara geçti.

Yılın ilk 11 ayında kümülatif olarak 5.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Sakarya, geçen yılın aynı 11 aylık dönemine göre ihracatını oranında artırdı. Kümülatif sıralamada da 7.’liğini koruyarak ülke ekonomisine katkısını sürdürdü.

Kasım ayında Sakarya ihracatında sırasıyla otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, çelik, makine ve aksamları başı çekti.

Kentin ihracatta lokomotif sektörü otomotiv, toplam ihracatın yüzde 89’unu karşıladı. Bunun yanı sıra 2022 Kasım ayına kıyasla mücevher ile süs bitkileri ve mamulleri ihracatında ciddi artışlar dikkat çekti.

Sakarya iş dünyası Kasım ayında serbest bölgeler dahil dünyanın 123 noktasına ihracat gerçekleştirdi. İhracatta başı çeken ilk 5 ülke ise sırasıyla; Birleşik Krallık, Polonya, Fransa, İspanya ve İtalya oldu.

Ekim Ayında İhracatın İthalatı Karşılama Oranı 2, Dış Ticaret Fazlası 1.7 Milyar Dolar!

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Eylül ayı verilerinin yanında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan güncel ithalat verilerine bakıldığında ise 2023 Ekim ayında 366.4 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.

Ekim ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 2 olarak gerçekleşti. Dış ticaret fazlası artarak 1.7 milyar dolara yükseldi.

Dış ticaret rakamlarını değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “Tüm dünya için üretmeye ve ihraç etmeye devam ediyoruz. Kasım ayını iki rekorla kapattık. Hem tarihimizdeki en yüksek Kasım ayı ihracatını, hem de 11 aylık toplamda en yüksek kümülatif ihracatımızı gerçekleştirdik. Şu anda ihracatımız en son rekor düzeyde gerçekleşen 2018 yılının ilk 11 ayından çok daha ileridedir.

Şehrimizin gelişimi, ihracatımızın yükselmesi için verilen emeklerin karşılığını alıyoruz, almaya da devam edeceğiz. Üreten, değer katan ve nitelikli Türk menşeili ürünlerin dünya pazarında yer alması için çabalayan Sakarya’mız özelinde tüm Türk iş dünyasına teşekkür ediyorum. Önümüze bakmaya, dünden daha iyi olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
9 + 3 =