Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Sakarya Düşünce Ve Dayanışma Platformu bir araya geldi

Toplantıda Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi konuşuldu

GÜNCEL
Sakarya Düşünce Ve Dayanışma Platformu bir araya geldi

Toplantıda Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi konuşuldu

Sakarya Düşünce ve Dayanışma Platformunun düzenlediği toplantıya Prof. Dr. Birol Akgün, Dr. Murat Yılmaz ve Doç. Dr. Mehmet Şahin katıldı. Toplantı da katılımcılar “Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi” hakkında bilgiler verdi. 
  Prof. Dr. Birol Akgün  yaptığı açıklamada, “Hükümet sistemlerinin karşılaştırılması, sert kuvvetler ayrılığı sistemi olana başkanlık sistemi ile kuvvetlerin yumuşak ayrılığına dayanan parlamenter sistem üzerinden yapılmaktadır. Başkanlık sistemiyle parlamenter sistem arasında ayrım, bu sistemlerden birinin ötekine üstün olup olmadığını tartışan bir teoriden kaynaklanmamıştır. Parlamenter hükümet sisteminin, başlıca özellikleri şunlardır. 1 İki Başlı Yürütme 2 Sorumsuz Devlet Başkanlığı 3 Parlamentoya karşı sorumlu hükümet 4 Yürütme organının yasamayı feshedebilmesi. Parlamenter sistemde yürütme bir yanda devlet başkanı öte yanda ise bakanlar kurulu olmak üzere çift başlı bir yapıdadır. Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlarla birlikte kolektif bir organdır” diye konuştu.
  Akgün sözlerinin devamında, “Başkanlık Sitemi, yürütme organının halk tarafından seçildiği ve yasama organı tarafından görevinden alınamayan, yürütmenin tek bir kişiden oluştuğu hükümet sistemidir. Başkanlık sistemi, yasama, yürütme ve yargı organları arasında kesin bir ayırma ve dengeye dayanan bir sistemdir. Bu sistem, yasamaya ve yargı organlarının demokratik denetimi içinde, yürütmenin iktidar imkanlarını genişleten bir hükümet sistemidir” dedi.
  Başkanlık Siteminin Özellikleri hakkında bilgiler veren Birol Akgün “Başkanlık sistemi Yürütme organı, tek kişiden oluşmaktadır. Yürütme Yetkisi sadece başkana aittir. Başkan doğrudan doğruya veya ona benzer  bir yöntemle halk tarafından seçilmektedir. Başkan yasama organına karşı sorulu değildir, yasama organı tarafından görevinden alınamaz. Buna karşılık Başkanın yasama organını feshetmesi ve görev süresini kısıtlaması da mümkün değildir. Aynı kişi hem yasama hem de yürütme organında görev alamaz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
8 + 6 =