Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Üzerine

Sakarya Üniversitesi Genç Yeşilay Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen çevrim içi etkinlikte Psikolojik Danışman Esmanur Bolat ‘Obsesif Kompulsif Bozukluk’ üzerine konuştu.

GÜNCEL
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Üzerine

Obsesyonun halk arasında takıntı veya saplantı diye de adlandırılan bir rahatsızlık belirtisi olduğunu belirten Bolat, “Kişinin elinde olmadan, istenmeden aklına gelen ve kişiye aşırı rahatsızlık veren düşüncelerdir. Obsesif düşünceler geldiği zaman kişide büyük bir sıkıntı oluşur ve kişi bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için uygunsuz ve saçma bulduğu halde kendini yapmaktan alıkoyamadığı bazı hareketleri yinelemeye başlar. Bu hareketlere de kompulsiyon (zorlantı) adı verilir. Kompulsiyonları Obsesyonlara yanıt olarak düşünebiliriz.” dedi.

Psikolojik Danışman Esmanur Bolat, aşırı kuşku ve sürekli güven ihtiyacı, simetri, düzen ve kusursuzluk dürtüsü, pislik ya da mikrop bulaşmasından korkma, kilitlendiklerinden emin olmak için kapıları tekrar tekrar kontrol etme ve kapalı olduğundan emin olmak için ocağı tekrar tekrar kontrol etme gibi durumların Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) belirtileri olabileceğini söyledi. Ayrıca Obsesif Kompulsif Bozukluğa sebep olan durumlar arasında stres, travma, belirsizliklerle başa çıkamama, mükemmeliyetçilik ve çocuklukta istismar olduğunu ifade etti.

Danışman Bolat, teşhisin uzman bir hekim tarafından hastanın semptomları ve hastanın genel davranışları üzerine konulabileceğini söylerken “Genelde terapi yöntemi ile tedavi edilir. Bazen de terapi ve ilaç birlikte kullanılmaktadır.” şeklinde konuştu.

Etkinlik sonrasında konuşan Sakarya Üniversitesi Genç Yeşilay Öğrenci Topluluğu Başkanı Enes Usta, “Sakarya Üniversitesi Genç Yeşilay Öğrenci Topluluğu olarak kurulduğumuz 3 Kasım 2014 yılından bu yana üniversitemizde bağımlılıklarla mücadelemize hız kesmeden azimle, büyük bir istek ve emekle sürdürüyoruz. Üyelerimize, üniversite öğrencilerimize eğitimler, kampüs ve fakültelerimizde önleyici faaliyetler düzenliyoruz. Bunun yanında üyelerimizin birçok alanda kendilerini geliştirmelerine de olanak tanıyoruz. SAÜ Genç Yeşilay olarak desteklerini esirgemeyen Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı Kültür Şube Müdürlüğümüze ve bizi yalnız bırakmayan Psikolojik Danışman Esmanur Bolat Hocamıza, paydaş öğrenci topluluklarımıza ve tüm katılımcılarımıza yürekten teşekkür ediyorum.” dedi.

Katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona eren etkinlikte katılım belgesi de verildi.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
1 + 6 =