Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Mustafa Yıldız: Evcil Hayvanların İç Ve Dış Parazit İlaçlamalarını İhmal Etmeyelim

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, "Evcil hayvanların iç ve dış parazit ilaçlamalarını ihmal etmeyelim" konu başlıklı bir bilgilendirmede bulundu.

GÜNCEL
Mustafa Yıldız: Evcil Hayvanların İç Ve Dış Parazit İlaçlamalarını İhmal Etmeyelim

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, "Evcil hayvanların iç ve dış parazit ilaçlamalarını ihmal etmeyelim" konu başlıklı bir bilgilendirmede bulundu.

Başkan Yıldız, "Beslemiş olduğumuz evcil hayvanlarda iç ve dış parazitlerin  bulaşması oldukça doğal bir süreçtir. Evimizi paylaştığımız kedi, köpek, kuş v.b. ayrıca ekonomik olarak beslediğimiz sığır, koyun, keçi v.b. gibi hayvanlarda iç ve dış parazitler mevcuttur. Peki bunlardaki parazitler insanlara bulaşır mı? Bu parazitler insanlara bulaşırsa ne gibi paraziter hastalıklar yaparlar? Bu gibi sorular ilk aklımıza gelir.

Paraziter hastalıkların tehlike boyutu nedir?

Çok sevdiğimiz evcil hayvanlardan ayrılamadığımıza göre tedbir olarak, hayvanları ve de kendimizi korumak için neler yapabiliriz? Genelde aynı yaşam alanlarını paylaştığımız bu can dostlarında bit, pire, kene v.b. dış parazitler bunlar ve bunların taşıdığı paraziter ve enfeksiyon hastalıklar son derece insan ve hayvan sağlığı açısından önemlidir. Doğal olarak meslektaşlarımın dışında çoğu insanın bilmediği bir adet pire ya da bit yüz adet yumurta yapabiliyor. Gerisini siz düşünün. Hayvan beslemeseniz bile yolda ayağınıza pantolon paçanıza bir adet bit ya da pire sıçraması evinizi bit pire enfestasyonuna yol açması kaçınılmazdır. Kene de taşıdığı değişik enfeksiyonlar gibi kırım kongo kanamalı ateşi v.b. yaşamsal riski yüksek hastalıklar bulaştırabiliyorlar. Yaşadığımız şimdi ki zaman diliminde sağlık sektöründe çok şükür elimizde çok etkili ilaçlar mevcut hekim meslektaşlarım bu parazitleri ilaçlama yöntemiyle etkili bir şekilde elimine edebiliyoruz. Önemli olan parazitlere karşı periyodik ilaçlama yapmak şarttır.

İç parazitlerden özellikle ekinekok kistleri önemlidir. Bunlardan bulaşma genellikle ayaktan, ağızdan, gözden üç yolla bulaşır eğer ilgili hayvanlara düzenli periyodik ilaçlama yaparsak bu konuda da çok şanslıyız. Çünkü parazitlere karşı meslektaşlarımın elinde çok etkili ilaçlar mevcuttur. Paraziter ilaçlamaları ilacın tarifine uygun olarak yapılmalıdır. Koruyucu paraziter ilaçlamalar iki ya da üç ayada bir düzenli yaptırmalıyız. İlk ilaçlama köpeklerde 3-4 haftalıkken başlanabilir. Köpeklerde 20 günde bir üçüncü aya kadar sonra her 9 ayda bir ilaçlama yapmak yeterlidir." diyerek açıklamalarını noktaladı.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
8 + 1 =