Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Mevlâna’nın ‘düğün gecesinde’ duygu yüklü program

Büyükşehir Belediyesi’nin Mevlâna Celaleddin Rumi’nin ‘düğün gecem’ olarak nitelendirdiği vefat gecesinde düzenlediği Şeb-i Arûs Merâsimi’nde Sakaryalılar duygu dolu bir geceye tanıklık etti.

GÜNCEL
Mevlâna’nın ‘düğün gecesinde’ duygu yüklü program

Sakarya Büyükşehir BelediyesiAralık ayı Kültür Sanat Etkinliklerinde‘Hz. Mevlânâ’nın Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma Töreni’düzenlendi. Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen programda dualar yapıldı, tasavvuf eserleri okundu, semazen gösterileri yapıldı ve Türk tarihinin en önemli değerlerinden bir tanesi olan Hz. Mevlânâ konuşuldu. Programa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ak, İl Müftüsü Hasan Başiş, Sakarya Protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sahne ışıklarının aydınlattığı anma programında ilk olarak Sakarya Tarihi Türk Müziği Topluluğu dinleyenleri mest eden bir tasavvuf konseri gerçekleştirdi. Alkışlarla son bulan konserin ardından Doç. Dr. Sezai Küçük, sahneye çıkarak Hz. Mevlânâ’nıntasavvufta, İslamiyet’te ve Türk toplumundaki yerinden bahsetti.

Mevlâna’yı hatırlamak

O’nu hatırlamanın ve dünyaya miras bıraktığı sözlerini rehber edinerek hayata yön vermenin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Küçük, Hz. Mevlânâ’nın yaşamını miras edinen ‘Mevlevilik’ kavramını anlatırken, kendisinin öldüğü günü ‘Düğün Gecesi’ olarak tanımlaması ve Şeb-i Arûs’un anlamı üzerine konuşmalar yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Enes Ergül, Mevlâna’nın “Mesnevi-i Şerifini” eserini oluşturan ilk 18 beytin tercümesini yaptı. İstanbul ve Sakarya Tarihi Türk Müziği Topluluğu semazenler eşliğinde‘Mevlevî Ayini’ ve ‘Sema Mukabelesi’ gösterisini sundu. Anlamlı gecede duygusal anlar yaşayan katılımcılar, misafirperverliklerinden dolayı Büyükşehir’e teşekkür etti. Program vatandaşlar ve katılımcıların fotoğraf çekimleriyle son buldu. 

Şebi-i Arûs nedir?

Mevlâna Celaleddin Rumi, gerçek aşkın anlamını Allah’a duyulan aşk ve ölümü ise Allah’a kavuşacağı gün olarak tanımlıyordu. Bu sebeple 17 Aralık olan ölüm yıldönümü, Türkiye’de bir yas günü olarak değil, bir kutlama günü olarak kabul ediliyor. Her yılın 17 Aralık’a isabet eden haftasında törenler yapılıyor, vatandalar Şeb-i Arûs programlarında buluşuyor. Şeb-i Arûs kelimesi "Düğün Gecesi" demektir.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
8 + 8 =