Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Kedi köpek tüyleri insanlarda hastalık yapar mı?

Halk arasında, köpek , kedi tüyü yutarsanız hastalık kaparsınız diye bir söylem var.

GÜNCEL
Kedi köpek tüyleri insanlarda hastalık yapar mı?

   Bu söylem ne kadar doğrudur?
   Aslı var mıdır?

   Bu sorulara hemen bir cevap vermek, gerekirse  kedi , köpek tüyü tek başına hastalık yapmaz. Evde aynı ortamı paylaştığı diğer ev bireyleri tüylere karşı alerjisi gelişebilir. Kedi köpek tüylerinden kaynaklanan astım hastalığı da oluşabilir.  Ya da kedi köpekler ev dışına çıkıp bir kısım bakteriyel enfeksiyonları ya da bir takım parazitleri tüyleriyle birlikte evinize maalesef taşıyabilirler. 
   Tüylerin hastalık yapabilmesi için bir takım parazit yumurtalarını taşıması gerekir. Doğal olarak biz insanların bu yumurtaları çıplak gözle görmemiz mümkün değildir. Çünkü yumurtaların boyutları nano mikron düzeyindedirler. Yumurtaları ancak gelişmiş mikroskop altında görebiliriz. Hayvanlardan insanlara gerek derideki tüylerden gerekse başka yollarla  insanlara bir çok paraziter hastalık bulaşabilir. Ör, Toxoplasmosis, Echinococcosis v.b. onlarca hastalık saymak mümkündür.
  Bu durumda evcil hayvan beslememeli miyiz diye düşünebilirsiniz.
Tam dersi, tabii ki beslemeliyiz. Fakat iç ve dış parazit uygulamalarını düzenli olarak veteriner hekiminize yaptırmalısınız. Bu uygulama ile hem kedi, köpeğinizin parazitlere karşı korumuş olursunuz hem de beslemiş olduğunuz kedi köpek den size parazit geçmesini engellemiş olursunuz. Bu, uygulamalar son derece güvenlidir. Doğal olarak, hayvanlarımızın diğer aşılarını da ihmal etmemeliyiz. Mümkün olduğunca can dostlarımız dışarı da  başka hayvanlarla bir araya gelmesinler.Can dostları hayatınızda çok değerli bir arkadaştır. Psikolojik yönden kolay kolay depresyona giremezsiniz. Sizin dikkatinizi sürekli kendi üzerine yoğunlaştırır.  Sağlık gerek hayvanlar için gerekse insanlar için , her şeyin  başıdır. Sizlere ve de can dostlarına sağlıklı güzel günler dilerim.

Mustafa YILDIZ
Veteriner HEKİM
 

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
6 + 8 =