Kaynarca’ya Galiçya Şehitlerini anlatmaya geldi
Yazar Hamit Puhaloğlu, Kaynarca’ya gelerek 3 gün boyunca yaptığı görüşmelerde 106 yıl önce Galiçya cephesinde şehit olanları anlattı.
İLÇELERKaynarcahaber Genel Yayın Yönetmeni Sedat Balta, siyasiler ve vatandaşlarla görüşen Hamit Pulhaoğlu, “Çanakkale şehitleri biliniyor ancak Çanakkele’de savaşmış gazi olmuş daha sonra Galiçya’da şehit olan atalarımızın hikayesi bilinmiyor. Ben kendi ailemin köklerini bulmak için giriştiğim bu yolda şehitliklerin kötü durumundan çok etkilendim ve kendimi Galiçya şehitlerini anlatmak için ilçe ilçe gezer buldum. 800’den fazla ilçe gezdim. Gezmediğim ilçeler arasında Kaynarca’da vardı. Kaynarca çok güzel bir yer dürüst insanları var keşke daha önce gelseydim” diye konuştu.
12 BİN ŞEHİT YATIYOR
Ukrayna’da yaptığı inceleme ve araştırmalarda köklerini bulduğunu 6 ayrı şehitlik olduğunu ortaya çıkardığını belirten Puhaloğlu konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “ 6 Ayrı şehitlikte tam 12 bin şehit yatıyor ve Polonya sınırında da 6 bin şehit yatıyor. Bura savaşmak üzere 33 bin asker gidiyor ve o zaman bunların 18 bini şehit düşüyor. Alman gençleriyle birlikte Ruslara karşı burada savaşmışız. 18 bin kayıp vermişiz. Almanlar da 40 bin , Ruslar ise 285 bin kişi kayıp vermiş.57. Alay’ın müftüsü burada Galiçya’da şehit düşmüş”
33 BİN KİŞİ SAVAŞTI
“Tatarların, Kırımdan gelip en çok yaşadığı yerlerden biri Ukrayna’nın Lviv şehridir.Bir buçuk milyon nüfusu var. Burada tam 362 Kilise bulunuyor. Katolik Hristiyan bunlar. 1500 tatar var. 10 bin Müslüman yaşıyor ve bunların 4 bin Türk. Buralarda araştırmamı sürdürürken enteresan bir şekilde Galiçya denen bir bölge dikkatimi çekti.Galiçya, Osmanlı Devleti’nin Çanakkale Savaşı’ndan sonra 1916 yılında Keşan ve Uzunköprü’den 33 bin Çanakkale gazimizi Osmanlı Devletinin Almanlarla birlikte Rusya’ya karşı savaşmak için gönderdiği özel birliklerdir. Bunlar uzun bolu ve dil bilen yakışıklı ve sağlıklı askerlerdir. Bu 33 bin Askerin 12 bin ile 13 bin civarında Asker Galiçya’da şehit olmuştur. Çanakkale’nin 15. Kolordusundan seçilmiş altı tümen var. Bu tümenlerden de Alaylar var. Alayların birisi de 57. Alay. 57. Alay’ın merkezi Tekirdağ. Yani oradaki şehit olan askerlerimiz Atatürk’ün arkadaşları. Belirttiğim gibi bölgede hiç cami yok. Yalnız sahipsiz şehitlerimiz orada yatıyor. Eğer bir o gün 13 bin şehidi vermeseydik belki de 1917-18 lerde İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar boğazı işgal ederlerdi. Düşündüm taşındım ve bu Galiçya’yı neden tarihçiler anlatmıyor diye?.
GALİÇYA ŞEHİTLERİ BİLİNMİYOR
Burada onları anlatacak bir kültür merkezi yok Misafirhanesi, camisi yok. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu Çanakkale ve Galiçya’dan başlıyor. Ondan sonra kalan Askerlerimiz Türkiye Cumhuriyetini kurtarmışlardır. Buraya inşa edilecek kültür merkezinin adının da “ Atatürk Kültür merkezi Galiçya Şehitleri” olmasını temenni ediyorum. Çanakkale şehitlerimiz kadar değerli olan fakat çoğu kişi tarafından bilinmeyen “Galiçya Şehitleri’ni her alanda anlatmaya çalışıyorum. Galiçya şehitleri 1915 yılında Çanakkale Savaşının bitiminde Enver Paşa’nın emriyle Gelibolu’dan Keşan’a, buradan da Trenlerle Galiçya’ya gönderilmişler. Bu askerlerimiz günümüzde Borda bereliler diye tabir ettiğimiz askerlerimizdir. Askeri yetenekler sahip, dil bilen ve peyk(günde 140 Km yol yürüyebilen)askerlerdir. Bunların yüzde 25 Hafızdır. Alman genel Kurmayı tarafından seçilen 33 bin askerimiz, Enver Paşa tarafından Almanya ve Macaristan’ın Rusya’ya karşı yürüttüğü savaşta Almanya’ya yardım amaçlı gönderilmiş, bunların 12 bini Lviv tarafından 6 bini ise Polonya sınırında şehit olmuştur. Biz Galiçya şehitlerimize sahip çıkmalıyız.”
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz