İnternet Medyasına Tık Dayatılması Doğru Haberin Önüne Geçiyor!
DİJİMED Başkanı Ersin İbil, TBMM KEFEK Komisyonunca RTÜK’ün katkıları ile Sakarya’da düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Medyanın Dili” programını değerlendirdi.
GÜNCELDİJİMED Başkanı Ersin İbil, TBMM KEFEK Komisyonunca RTÜK’ün katkıları ile Sakarya’da düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Medyanın Dili” programını değerlendirdi.
Dijital Medya ve Habercilik Derneği (DİJİMED) Başkanı Ersin İbil, TBMM KEFEK Başkanı Çiğdem Erdoğan ve SUBÜ iş birliğinde RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in katılımıyla gerçekleşen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Medyanın Dili” programına yönelik değerlendirmelerde bulundu.
ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ
Kadına Yönelik Şiddette Medyanın rolü ve katkısının değerlendirildiği programa dair Sakarya’da yayın yapan medya kuruluşlarının üzerine düşen tüm konularda gereğini yaptığına ve yapacağına değinen Ersin İbil, "Bugün şehrimizde ilk programı gerçekleşen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Medyanın Dili” programına katılım sağladık. Tüm katılımcıların konuşmalarına aynen katıldığımızı ifade etmek istiyorum. Bizler medya mensupları olarak üzerimize düşen tüm konularda bugüne kadar hassasiyetimizi gösterdik ve göstermeye de devam edeceğiz. Programın gerçekleşmesinde emeği geçen başta KEFEK Başkanı Çiğdem Erdoğan ve SUBÜ Rektörü Mehmet Sarıbıyık'a, programa üst kuruluyla birlikte katkıda bulunan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e teşekkür ediyorum" dedi.
RTÜK BAŞKANI HAKLI AMA...
Programda aktarılan bilgiler ışığında verilen olumlu ve olumsuz haber örneklerine değerlendirirken okuyucu kitlesinin haber tüketme alışkanlıklarına da bakılması gerektiğini ifade eden Dijimed Başkanı İbil “Maalesef ki toplumumuzun ilgi gösterdiği haberler olumsuz dil ile aktarılan ve daha çok dejenerasyon içeren asayiş ve 3. Sayfa haberi diye niteleyeceğimiz içeriklerden oluşuyor. Bu da okunma sayısı ve/ya reyting ile haber yayını yapan kurumlara yansıyor. Kamusal çalışmalara medyanın desteği tek taraflı olmamalı. Hasılı olumlu algı yayan haber kuruluşları düşük reyting ya da daha az okunma oranları ile karşı karşıya kalıyor. Hal böyle olunca da özellikle internet medyası ilan dağıtımı ve değerlendirme de getirilen kriter nedeni ile haksızca bir durum ile karşı karşıya kalıyor. Bu da ilgili yayın kuruluşunun adeta Devlet eli ile de cezalandırılması anlamına gelebiliyor.” İfadelerini kullandı.
O NOKTADA ÇELİŞİYOR
Geçtiğimiz yıl yasalaşan kanun ile İnternet Haber sitelerinin resmi olarak tanınmasının ardından İnternet Haber sitelerine de resmi ilan hakkı tanındığını ancak bunun çok ağır şartlara bağlandığını ifade eden Dijimed Başkanı Ersin İbil “Basın kanunu ile birlikte internet haber portallarının da gazeteci sıfatı kazanması ve yayın organlarının tanınması sektör adına bir hakkın teslimi idi. Bu noktada en başından beri yasayı destekledik. Ancak resmi ilan yayın hakkı verilirken getirilen kriterler oldukça ağır. Özellikle de resmi ilan hakkı kazanabilmek adına getirilen tıklanma sayısı şartı KEFEK ve RTÜK programında medyanın desteğinin istendiği nokta ile bir anlamda çelişiyor. Medya bir yandan pozitif ve destekleyici haberler yaparken tıklanma sayıları düşüyor, okunma oranları azalıyor. Maalesef ki yukarı da ifade ettiğim gibi toplum haberi tüketirken daha çok olumsuz durumlardan faydalanıyor o tarz haberler maalesef ki daha çok rağbet görüyor. Bu durumda doğru ve faydalı haber yapmak okunma sayısını düşürdüğünden bu kriterlerin bu tarz destekleyici yayınlar yapan kuruluşların ilan hakkına engel oluyor.” Dedi.
TIKLANMA KRİTERİ KALDIRILSIN!
İbil açıklamasının son kısmında “İlgili kuruluş basın yasası sonrası ilan hakkı tanınmasına yönelik belirlediği kriterleri yeniden gözden geçirmesi ve yapılacak değişiklikle tıklanma sayılarının bu şartlardan çıkarılması gerekliliğine dikkat çekerek “Tıklanma için çeşitli yanıltıcı başlıklar ve olumsuz haber örnekleri ile karşılaşılmaması adına bu kriterin gözden geçirilmesi elzemdir. Bunun yerine yayın politikasında toplumun bilinçlenmesi adına faydalı içeriklerin üretilmesini teşvik adına bu tür yayınların kontrol edilerek belirli zamanlarda özel içeriklerin oluşturulması için kriterler getirilebilir. Bu şekilde bir kriter ile hep olumsuz örnek oluşturacak haberin önüne geçilebileceği gibi yayın kuruluşları da değer katacak içerikler oluşturacaktır. “ diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz