İklim değişikliğinin etkilerini nasıl azaltırız?
İklim değişikliğini doğa ve biz insanlar dünyanın her yanında olumsuz etkilerini maalesef yaşamaktayız. Gelecek nesillere ve anı yaşayan biz insanlara yaşanabilir bir dünya için neler yapmalıyız?
GÜNCELİklim değişikliğini doğa ve biz insanlar dünyanın her yanında olumsuz etkilerini maalesef yaşamaktayız. Gelecek nesillere ve anı yaşayan biz insanlara yaşanabilir bir dünya için neler yapmalıyız?
2015 yılında dünya liderleri bu çözümleri hayata geçirmek için Paris anlaşması adı verilen büyük bir anlaşmayı imzaladılar .
Tüm iklim değişikliği çözümlerinin temelinde, mümkün olan en kısa sürede sıfıra ulaşması gereken sera gazı emisyonlarının azaltılması yer alıyor.
Hem ormanlar hem de okyanuslar iklimimizin düzenlenmesinde hayati öneme sahip roller oynadığından, ormanların ve okyanusların doğal karbondioksiti absorbe etme yeteneğinin arttırılması küresel ısınmanın durdurulmasına da yardımcı olabilir.
Fosil yakıtlarının tüketimini azaltalım. Araçlarda benzinli ve dizel araçlar yerine elektrikli olanları tercih edelim.
Fosil yakıtlarını yer altından çıkarmayalım. Onları ne kadar çok çıkarırsak iklim değişikliği o kadar kötüleşir. Yenilebilinir enerjiye yatırım yapalım. Güneş ,rüzgar, gelgit, jeotermal enerji v.b.
Evlerimizde ,iş yerlerimizde inşaatlarımızda mutlaka ısı izolasyonlarına önem verelim. Bu yolla gereksiz ısı israfını minimize ederiz.
Doğaya ekebildiğimiz kadar çok ağaç ekelim.Bu yolla fotosentez yapan bitkiler büyüdükçe karbondioksiti çekmeleri ve onu toprağa kilitler. Arazilerimizi çok dikkatli kullanalım.Gereksiz yapılaşmaya devlet izin vermesin.
• Tüm insanlık Amazon ormanlarını ve de okyanusları ve denizleri korumalıdır.
• İnsanların tükettim israfından uzaklaşmalıdır . Ulaşım, moda, yiyecek ve diğer yaşam tarzı seçimlerimizin hepsinin iklim üzerinde farklı etkileri vardır . Daha zengin ülkelerde genel tüketimin azaltılması, gezegene daha az baskı uygulanmasına yardımcı olabilir.
• Plastiği azaltın . Plastik petrolden yapılır ve yağın çıkarılması, rafine edilmesi ve plastiğe (hatta giyim için polyestere) dönüştürülmesi süreci şaşırtıcı derecede karbon açısından yoğundur . Doğada hızlı bir şekilde parçalanmadığı için çok fazla plastik yakılıyor ve bu da emisyonlara katkıda bulunuyor. Plastiğe olan talep o kadar hızlı artıyor ki, plastiklerin üretilmesi ve imha edilmesi 2050 yılına kadar küresel karbon bütçesinin 'sini oluşturacak (bu, Paris anlaşmasına göre uymamız gereken emisyon sayısıdır).
Mustafa YILDIZ
Veteriner HEKİM
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz
4 + 3 =