Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

İçmesuyu analiz raporu açıklandı

Su Kalitesi Dünya Standartlarının Üzerinde

GÜNCEL
İçmesuyu analiz raporu açıklandı

Su Kalitesi Dünya Standartlarının Üzerinde

Kasım ayı içmesuyu analiz raporlarını değerlendiren SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, 6 arıtma tesisinden alınan numunelerin laboratuarlarda incelendiğini ve bu sonuçlara göre Sakarya’nın içmesuyunun dünya standartlarının da üzerinde bir kaliteye sahip olduğunu belirtti. Rüstem Keleş ayrıca, şehrin bazı bölgelerinde faaliyet gösteren arıtma cihazı satıcılarının su kalitesi ile ilgili olarak vatandaşları yanlış bilgilendirdiklerine de vurgu yaptı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Kasım ayı içmesuyu analiz raporu açıklandı. Hızırilyas, Hacımercan, Kurtköy, Muradiye, Yeşilyurt ve Karapürçek İçmesuyu Arıtma Tesisleri çıkışlarından alınan numunelere göre Sakarya’nın suyu Türk Standartları, Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), ABD Çevre Koruma Ajansı, Avrupa Birliği ile Sağlık Bakanlığı İnsanı Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği’nde belirtilen değerlerin çok daha üzerinde bir kaliteye sahip.

İçmesuyunda Sakarya Farkı
Analiz sonuçlarına SASKİ’nin kurumsal internet sayfasından ulaşılabileceğini belirten Rüstem Keleş, “Arıtma Tesislerimizin giriş ve çıkışlarından, şebekelerden sürekli numuneler almaktayız. Alınan numuneler akredite laboratuarımızda ve bağımsız laboratuarlarda analiz ediliyor. Bu sonuçlara göre de çeşmelere ulaştırdığımız içmesuyunun son derece sağlıklı ve kaliteli olduğu görülüyor. Sakarya’da su gönül rahatlığıyla çeşmelerden içilebilir” diye konuştu.

PH ve Bulanıklık Değeri
Kasım ayı analiz sonuçlarını da değerlendiren SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “İçmesuyundaki en belirgin parametre PH değeridir. Bu değerin de dünya standardı 6,5 – 8,5 aralığındadır. Kasım ayı analiz sonuçlarına Hızırilyas tesislerinden alınan içmesuyunun PH değeri 8,07’dir. İçmesuyunda diğer belirgin parametre de bulanıklık değeridir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) içmesuyundaki bulanıklık değerini maksimum 5 NTU olarak belirlemişken yine Hızırilyas tesislerimizde ölçülen değer 0,4 NTU’dur” dedi.

Cihaz Satıcıları Yanlış Bilgilendirme Yapıyor
Son günlerde arıtma cihazı satıcılarının içmesuyu kalitesi ile ilgili olarak vatandaşları yanlış bilgilendirdiklerine dair duyum aldıklarını da belirten Rüstem Keleş, “Vatandaşlarımızın evlerine kabul ettikleri arıtma cihazı satıcıları, elektroliz yoluyla sudaki anyon ve katyonları ayrıştırıyor. Bu işlem sırasında insan sağlığına faydalı olan ve suyun içerisinde doğal olarak bulunan anyon ve katyonlar ayrıştığı için su kahverengi ve sarı rengini alıyor. Bu mineraller suda belli oranda bulunur ve insan sağlığı için gereklidir. Yapılan bu işlem içmesuyunun sağlıksız veya kalitesiz olduğunu göstermez” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
8 + 8 =