Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Her bayram öncesi aynı senaryo

GÜNCEL
Her bayram öncesi aynı senaryo

    Sakarya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakan Candemir “Fiyat dalgalanmalarını yalnızca üretici tarafından kaynaklanıyormuş şeklinde değerlendirmek yanlış bir yaklaşımdır. Dikkat edilirse her bayram aynı senaryo ortaya konuluyor” dedi.

“ETKİMİZ YOK”

Kırımızı et piyasasında üretici, et sanayicisi, aracı, toptancı ve market olmak üzere birden fazla paydaşın bulunduğunu belirten Candemir “Kırmızı et üreticiden çıkıp tüketiciye ulaşıncaya kadar birçok paydaşın işleminden geçmektedir. Kasaplık hayvan ve kırmızı etin tüketici fiyatlarında meydana gelen dönemsel fiyat artışlarında yetiştiren ve üreten köylünün en ufak bir etkisi yada payı bulunmamaktadır” dedi.

“ART NİYETLİ”

Başkan Hakan Candemir “Buna rağmen son günlerde bazı kesimler tarafından kırmızı et piyasasında meydana gelen fiyat artışlarının üreticiden kaynaklandığını, üretici kesiminin fırsatçılık yaptığı şeklindeki açıklamaları asılsız ve art niyetli olarak değerlendiriyoruz. Bunu söyleyenler, bizim katlandığımız maliyetlerden haberi yok. Birileri zam yapınca bunun sorumlusu olarak görülmek istemiyoruz” diye konuştu.

“YİNE AYNI ZAMAN”

Candemir şöyle devam etti: “İthalattan rant beklentisi içinde olan kesimlerin, kırmızı et piyasasında ortaya koydukları spekülatif nitelikli girişimlerin yılın belli bir döneminden ziyade kurban bayramı öncesini hedef alması oldukça düşündürücüdür. Söz konusu fiyat dalgalanmalarının nedeni kasaplık hayvan yetiştiren ve besleyen köylü kesimi değildir”

MALİYETLER

Süreç içerisinde yem, enerji, mazot, gübre ve işçilik giderleri başta olmak üzere üretim girdi maliyetleri de sürekli artmıştır diyen Başkan Candemir “Maliyetlerdeki artışa bağlı olarak piyasa fiyatında da bir miktar artışın meydana gelmesi kaçınılmazdır. Artış olmaması için üretim girdi maliyetlerinin düşmesi yada sabit kalması gerekir ki bu da hiçbir üretim kalemi için mümkün değildir. Sonuç itibariyle karkas alım fiyatları o günün dolar kuru üzerinden hesaplandığında yetiştirici veya besici açısından fiyatların fazla değişmediği görülecektir” ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
9 + 4 =