Hayvanlardaki bit, pire ve kenelerin taşıdığı hastalıklar insanlara bulaşır mı?
Evimizi paylaştığımız kedi, köpek, kuş vb. ayrıca ekonomik olarak beslediğimiz sığır, koyun, keçi vb. hayvanlardaki bulunabilecek iç ve dış parazitler bunlardan insanlara bulaşan parazitler hastalıklar nelerdir? Hastalıkların tehlike boyutu nedir? Çok sevdiğimiz evcil hayvanlardan ayrılamadığımıza göre tedbir olarak neler yapabiliriz?
GÜNCELEvimizi paylaştığımız kedi, köpek, kuş vb. ayrıca ekonomik olarak beslediğimiz sığır, koyun, keçi vb. hayvanlardaki bulunabilecek iç ve dış parazitler bunlardan insanlara bulaşan parazitler hastalıklar nelerdir? Hastalıkların tehlike boyutu nedir? Çok sevdiğimiz evcil hayvanlardan ayrılamadığımıza göre tedbir olarak neler yapabiliriz?
Genelde aynı yaşam alanlarını paylaştığımız bu can dostlarında bit, pire, kene vb. dış parazitler bunlar ve bunların taşıdığı enfeksiyon hastalıklar son derece insan sağlığı için önemlidir. Bir adet pire ya da bit kısacık yaşamında yüz adet yumurta yapabiliyor. Gerisini siz düşünün.
Bilimsel olarak kedi pirelerinin insan vücudu üzerinde yaşama imkanı vardır. Bu pireler, vücudunuzda yaşamak için kalamazlar. Çok az bir olasılıkla kısa bir an için sizi küçük bir şekilde ısırabilirler. İnsan vücudunda üreyemez ve yaşayamazlar. Kedi pireleri ise, sadece tüylü konakçılarda rahatlıkla yaşayabilirler. İnsanlara geçmeye çalıştıkları zaman genellikle beslenmeden ölürler. Bu parazitler çok küçüktür ve erişkin bir yaşa geldikleri zaman 4 milimetreden daha küçüktür.
Kenelerden insanlara bulaşan başlıca hastalıklar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Lyme hastalığı, Q ateşi, Kene kaynaklı ensefalit, Akdeniz benekli ateşi, Monositik erlihyoz, Granülositik erlihyoz, Babezyoz olarak sıralanabilir. Şükür elimizde çok etkili ilaçlar mevcut çok rahat bu parazitlerle mücadele edebiliyoruz. Yalnızca periyodik ilaçlama can dostlarına yapmak şart.
İç parazitlerden özellikle ekinekok kistleri insan sağlığı için çok önemlidir. Bundan bulaşma insanlara ayaktan, ağızdan, gözden üç yolla bulaşır eğer düzenli periyodik ilaçlama can dostlarımıza yaparsak bu konuda da çok şanslıyız. Elimizde yüz güldürücü etkili ilaçlar mevcut tek uygulama etkili değil koruyucu amaçla düzenli üç ayda bir ilaçlama can dostumuza yapmak lazım ilk ilaçlama 3-4 haftalıkla can dostunuzda başlanabilir. Köpeklerde ilk ilaçlama 20 günden sonra başlanır. İlacın prospektüsüne uygun olarak kullanınız. Paraziter ilaçlamalar düzenli olarak tekrarları her 3 ayda bir ilaçlama yapmak yeterlidir. Can dostlarına ve halkımıza sağlıklı güzel günler dilerim.
Mustafa YILDIZ
Veteriner HEKİM
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz