Hasan Zengin: Din adına konuşanlara, akademide kürsü sahiplerine sesleniyorum!
Saadet Partisi İl başkanı Hasan Zengin basın açıklamasında, son aylarda astronomik şekilde artan konut ve kira fiyatlarına ele alarak çeşitli tespitlerde ve çözüm önerilerinde bulundu.
SİYASETSaadet Partisi İl başkanı Hasan Zengin basın açıklamasında, son aylarda astronomik şekilde artan konut ve kira fiyatlarına ele alarak çeşitli tespitlerde ve çözüm önerilerinde bulundu.
Raporda “Yeterli konuta erişimin gittikçe zorlaştığı son on beş yılda, küresel ölçekte yaşanan bir dizi olay, konut alanında varlığını koruyan paradigmaların gözden geçirilmesini zorunlu kılmıştır. Konutu bir yatırım ve servet aracı olarak gören yaklaşım, finans piyasalarının konut sektöründe artan hâkimiyetiyle birlikte konutun finansallaşması sonucunu doğurmuştur.
Bu sebeple konut ve şehir inşasında “rant merkez”li, birilerine daha fazla kazandırma amaçlı işlerden bir an evvel vazgeçilmelidir. Bir konut sadece ekonomik bir mal değildir. Bir insanın barınma meselesi, o insanın başını sokabileceği bir çatının yanında insanca var olacağı, kendini güvende hissedebileceği, çocuklar sokakta oynarken ebeveynlerin endişe duymayacağı, sokakta yaşayan eli ayağı tutmayan yaşı büyük insanların gözetileceği, ihtiyaçlarını o mahallede bulunanların karşılayacağı, birbirinin haklarının ihlal etmeyeceği, sevincin, üzüntünün, düğünün, hastalığın, doğumun, ölümün beraber yaşanacağı insanın sosyal bir varlık olduğu esasına dayalı mekanlar inşa edilmelidir.
Kürsü sahiplerine ve STK’lara da seslenen Zengin: “Kürsülerde din adına konuşan, akademilerde bilim üretmeye çalışan, milletten yönetme yetkisini almış kurum ve kuruluşlar, insanın haklarını dava edinmiş sivil toplum kuruluşları acilen bu konulara eğilmelidir. “İslam önce evlerde kurulur” diye vaaz veren hocaefendiler “İslam’ın kurulacağı evlerin” inşası için pratik uygulamaların yapılmasını sağlayacak faaliyetler de yapmalıdırlar.”
Zengin’in açıklamasındaki çözüm önerileri:
“Geliştirilecek konut projeleri müteahhit değil; vatandaş odaklı olmalıdır. Konut sorunlarına sürekli olarak yıkmak ve yapmak üzerinden yaklaşılmamalı; ekolojik, tarihi, toplumsal ve kültürel miras ve ülke kaynakları israf edilmemelidir. Toplumsal-mekânsal eşitsizliklerin önüne geçilmeli, toplumun genelindeki adalet ve aidiyet duygusu zedelenmemelidir. Konutu yatırım ve spekülasyon aracı olmaktan çıkaran, toplumsal gruplar arasında konut varlığına dayalı servet ve gelir eşitsizliğini ortadan kaldıran, tüm paydaşları bir araya getiren, bütünleşik planlama yaklaşımı ışığında konutla ilgili strateji, hedef ve politikalar belirlenmelidir.
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz