“16 yıl geçti hala hazırlık yok”
Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, depremin üzerinden geçen 16 yıla rağmen halen bir hazırlık yapılmadığını söyledi.
“ENİNE BOYUNA TARTIŞILDI”
Başkan Hüsnü Gürpınar, “Ülkemiz ekonomisini tahrip eden, insanlarımıza büyük acılar yaşatan, on binlerce insanımızın, yaralanmasına, sakat kalmasına ve ölmesine sebep olan 17.Ağustos.1999 hafızalarımızda "Büyük acılar ve çaresizlik duygusuyla" anılan bir tarih olarak yerini aldı. Yaşanan her deprem sonrası olduğu gibi, 17 Ağustos 1999 felaketinden sonra da, yer seçiminden imar sistemine, bu sistemin yürütücülerine, mühendisinden mimarına, işçisinden kalfasına, malzeme üreticilerine ve bilinçsiz tadilat yapan mal sahiplerine kadar, Ülkemizin deprem gerçeği enine boyuna tartışıldı” dedi.
“BİLMEYEN YOKTUR”
Konuyla ilgili birçok rapor hazırlandığını ve öneriler sunulduğunu söyleyen Gürpınar, “Ülkemizde deprem konusunda bilinmeyen yoktur. Bilimsel çalışmalar sonrası ortaya çıkan çözüm önerilerinin uygulanmasını İnşaat Mühendisleri Odası olarak ilgililerden talep ediyor ve bekliyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası yapılan her girişim içinde yer aldı ve görüşlerini bildirdi. Temel sorun, yapı üretim sürecinin ve mesleki uygulamaların niteliksizliği ve denetimsizliğinden kaynaklanıyordu. Maalesef bu konuda ortaya çıkan bu temel noksanlıkların giderilmesi için yeterli yasal düzenlemeler bu güne kadar yapılmamıştır” şeklinde konuştu.
İKİ TEMEL YOL…
Merkezi hükümetlerin ve yerel yönetimlerin ilgi ve yetki alanına giren konulardaki duyarsızlığının yeni yıkımları beklemek dışında başka bir sonuç bırakmadığını söyleyen Gürpınar, “ Ülkemizi, kentlerimizi, yapılarımızı depreme karşı hazırlamanın iki temel yolu bulunmaktadır. Birincisi mevcut yapı stokumuzun iyileştirilmesi, güçlendirilmesi, ikincisi ise yapı üretim sürecinin denetlenmesidir. İlki mevcut olumsuzluğu azaltmayı amaçlamakta, ikincisi ise geleceği kazanmakla ilgilidir. Ülkemizde ve ilimizde sağlıklı bir yapı envanteri yoktur” ifadelerini kullandı.
GEREKLİ DÜZENLEMELER…
Kentsel dönüşüm uygulamalarında, birinci önceliğin deprem riski altında bulunan binaların güvenli hale getirilmesi konusunun dikkate alınmasıyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Gürpınar şöyle devam etti: “Bugüne kadar her yıl dönümünde aynı benzer çağrıları yaptığımızın farkındayız. Bu durumun bizim eksikliğimiz olmadığını, yapılması gerekenlerin bugüne kadar yapılmadığının bir göstergesi olduğunu belirtmek istiyorum. Eğer yapılması gerekenler yapılmaz ise, Geçmiş depremden uzaklaştıkça yenisine yakınlaştığımız deprem felaketinde, oluşacak can ve mal kayıplarının şimdiye kadar yaşananları aratacağı bilinmelidir.”
“KAÇAK İNŞAATLARA KAYITSIZ KALMAYIN”
Siyasi iradeye çağrıda bulunan Gürpınar son olarak şunları söyledi: “Gelişmiş ülkeler düzeyindeki, kentleşme ve yapılaşma ile ilgili yasal düzenlemeleri bir an önce yapmaya ve gelişmiş ülkelerde uygulanan Yapı Denetim sistemini uygulamaya, belediyelerimizi yasalara uygun inşaat yaptırmaya, vatandaşlarımızı da kaçak inşaat yapmamaya ve çevrelerinde yapılan kaçak inşaatlara kayıtsız kalmamaya davet ediyoruz. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi Organizasyonunda, eşgüdüm içinde bir merkezden, geniş kapsamlı ve faydalı olabilecek etkinlikler düzenlenmesini temenni ediyoruz.”
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz