Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Ferizli’de Sürdürülebilir Fındık Köyleri Projesi 3. Çalışma Grubu Toplantısı Gerçekleştirildi

RVO (Hollanda Hükümeti Ekonomik İşler ve İklim Politikası Bakanlığına bağlı Girişim Ajansı), Rainforest Fındık Programı, Genç Hayat Vakfı ve Balsu işbirliği ile yürütülen Sürdürülebilir Fındık Köyleri Projesi’nin 3’üncü komite toplantısı gerçekleştirildi.

İLÇELER
Ferizli’de Sürdürülebilir Fındık Köyleri Projesi 3. Çalışma Grubu Toplantısı Gerçekleştirildi

Balsu Gıda koordinatörlüğünde Ferizli Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya Ferizli Kaymakamı Hasan Balcı ve Ferizli Belediye Başkanı İsmail Gündoğdu başta olmak üzere birçok yerel otorite katıldı.

2024 Yılında Tamamlanacak

Türkiye’de fındık hasadında çocuk işçiliği ile mücadele etmek ve çalışma koşullarını iyileştirmek amacıyla Sakarya ilinin Ferizli ilçesinde model proje çalışmalarını sürdüren Balsu Gıda, Genç Hayat Vakfı işbirliği ile yürüttüğü Sürdürülebilir Fındık Köyleri Projesi’nin ilk toplantısını 7 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirmişti. Çalışmaları devam eden projenin 3’üncü komite toplantısı ise 27 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirildi. 2022 yılında çalışmalarına başlanan projenin 2024 yılında tamamlanması planlanıyor.

Toplantıda, Proje ile mevsimlik gezici tarım işçilerinin yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirme, çocuk işçiliği ile mücadele etme, bu bağlamda çalışma grubu kurulması, üretici ve işçi eğitimleri yapılması, tarım iş sözleşmeleri imzalanması, işçilerin konakladıkları yapılarda iyileştirme çalışmaları yapılması gibi proje faaliyetleri hakkında bilgi verildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ferizli Kaymakamı Hasan Balcı, Rainforest Alliance proje kapsamında yapılacak olan çalışmalardan, güvenli oyun ve öğrenme alanları ihtiyaç değerlendirmesine vurgu yaptı.

Toplantının devamında Balsu Gıda tarafından 2022 yılı fındık hasat dönemi sosyal çalışmaları ve proje kapsamında bölge üreticilerine ve bölgedeki mevsimlik gezici tarım işçilerine yönelik gerçekleştirilen eğitimler ile işçilerin konaklama alanlarında yapılan iyileştirme çalışmaları anlatıldı.

Yıl Sonu Hedefine Ulaşıldı

Projenin 1. Yıl hedeflerine ulaştığını aktaran Balsu Gıda sosyal hizmet uzmanları, 5 mahallede düzenledikleri üretici eğitimleriyle 167 fındık üreticisine ve 14 mevsimlik gezici tarım işçi grubu ile gerçekleştirdikleri eğitimlerle 266 işçiye ulaştıklarını, koruyucu ekipman ve hijyen kiti desteğinde bulunduklarını belirttiler. Mevsimlik gezici tarım işçilerinin konakladıkları alanlarda yapılan tespit çalışmaları ve ihtiyaç analizi sonrasında 2 farklı köyde yapı iyileştirme çalışması yapıldığını aktardılar.

Yüzlerce Çocuğa Eğitim Verildi

Projenin çocuk işçiliği ile mücadele kısmında hizmet veren Genç Hayat Vakfı yetkilileri tarafından ise çocuklar için Bakırlı mahallesinde yaz okulu açılarak 80 mevsimlik gezici tarım işçisi çocuğunun bahçelerden çekilerek eğitime katıldığı belirtildi. Öte yandan Sürdürülebilir Fındık Köyleri Projesi dışında Balsu ve Genç Hayat Vakfı iş birliği ile yürütülen Fındık Bahane Projesi ile de Abdürrezzak mahallesinde açılan yaz okulu ve atölye çalışmalarıyla 300 çocuğa erişim sağlandığı aktarıldı.

Sunum şeklinde gerçekleştirilen toplantı sonrası soru cevap kısmına geçildi. Ferizli Kaymakamı Hasan Balcı, proje hedeflerinin gerçekleştirilmesine yönelik yapılan iş birliklerinin önemine vurgu yaparak, önümüzdeki yıllarda devam edecek olan projenin etkisinin artması için birçok kamu kuruluşunu ve fındık üreticisini sorumluluk almaya davet etti.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
9 + 5 =