ETD 2023-2024 Sezonu Açılış Toplantısı Gerçekleştirildi
Ekonomi Ticaret Derneği'nin (ETD) 2023-2024 Sezonu Açılış Toplantısı gerçekleştirildi. Farklı sektörlerden iş adamları ve girişimcilerin yer aldığı toplantıya SATSO Başkanı Akgün Altuğ ve Çamsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Bodur konuk oldu.
GÜNCELETD 2023-2024 Sezonu Açılış Toplantısı Serdivan'daki SEN Otel'de yapıldı. SATSO Başkanı Akgün Altuğ ve Çamsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Bodur'un konuk olduğu toplantıya ETD Sakarya Başkanı Şamil Dedeoğlu, yönetim kurulu, üyeler ve farklı sektörlerden ziyaretçiler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ETD Sakarya Başkanı Şamil Dedeoğlu, 2022-2023 sezonunda ülke olarak iki büyük meseleyi geri de bıraktıklarını söyledi.
11 ili ve 16 milyon insanı etkileyen, 50 bin kişinin yaşamını yitirdiği bir depremi yaşadıklarını ifade eden Dedeoğlu; "Milyonlarca insanımız evinden ve yurdundan oldu. Zaten 2018 den bu yana sarsılan para politikaları ve ülke ekonomisi, depremle birlikte 103 milyar dolarlık bir yükün altında girdi. Bu acılar ve kayıplar gölgesinde ülkemiz genel seçimlere gitti ve vatandaş artıları eksilerinden fazla deyip mevcut yönetimi yine kendisi düzeltir deyip mevcut iktidarın devamına kanaat getirdi" dedi.
YENİ EKONOMİ YÖNETİMİ
Özellikle son 2 yılda ekonomide çok farklı çözüm metodları geliştiren hükümetin, nihayet bu seçimden sonra ayakları yere basan ve rasyonel bir ekonomi yönetimini işin başına getirdiğini ve işi düzeltmeye koyulduğunu kaydeden Dedeoğlu, şunları söyledi; "Yeni gelen yönetim de “Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız” dedi ve bir “Orta Vadeli Program” hazırladı. Yeni ekonomi yönetimi bu riskli tabloyu ana problem olarak belirleyip değiştirmeye çalışacak. Özellikle yerel seçimlerden sonra, talep endeksli enflasyonun baskılamak için bireysel harcamalarda büyük oranda bir kısıtlamaya gidilecek gibi görünüyor. Otomotiv, beyaz eşya, gayrimenkul ve mobilya gibi sektörler bu sebepten dolayı olumsuz ayrışacaktır. Bu sektör sahiplerinin bahsi geçen bu risklere karşı tedbirli olmaları adına, ticaretlerini çeşitlendirmelerini ve nitelikli ürünler ve hizmetler sunma yönünde çalışmalar yapmalarını şiddetle tavsiye ediyorum."
"ZORLUKLARI FIRSATA DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN BİR ARADAYIZ"
Yeni sezonla ilgili düşüncelerini dile getiren Dedeoğlu; "Yeni dönemle ilgili hazırlıklarımız var. Yine özel konuklu toplantılar düzenleyeceğiz, diğer stklarla işbirliği içinde B2B görüşmeleri yapacağız, derneğimizin en etkin ürünlerinden biri olan satınalma zirvesi düzenleyeceğiz ve hedef ülke belirleyip mottomuz ihracat diyerek çalışmalar yapacağız. Sonuç olarak, zorlukları fırsata dönüştürmek için bir aradayız. İşbirliği, dayanışma ve kararlılıkla, kendimizi, şehrimizi ve ülkemizi daha güçlü yarınlara taşıyabiliriz. Hep birlikte bu zorlu dönemi aşacağımıza ve başarılar elde edeceğimize yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.
"İŞÇİ SORUNUMUZ VAR"
Çamsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Bodur ise uzun yıllardır MDF sektöründe olduklarını belirtti. Ordu'da üretime başladıklarını, 20 yıldır da Sakarya'da olduklarını anlatan Bodur; "
Fabrikamızda parke, MDF üretiyoruz ve MDF lam üretiyoruz. Ayrıca nakliye şirketimiz var. Kendi malımızın nakliyesini yapmak üzere faaliyet gösteriyoruz. İhracatımızı bir ara yüzde 60'lara kadar çıkarttık ama şu sırada maalesef dünyanın sıkıntısı bize de vurdu. Düşmeye başladı biraz. İnşallah ileride yükseleceğine inanıyorum. 2. OSB'nin Yönetim Kurulu başkanıyım. OSB'miz tamamen dolu. Arsalarımız satılmış. Üstlerine tesisler yapılmış. Faal halde 95 fabrika var. Bu fabrikaların en az 10'u ilk 500 sanayi kuruluşu içerisinde. Yeni yatırımlarla birlikte 17-18 bin istihdam sağlamış olacağız" şeklinde konuştu.
'Herkesin bildiği gibi işçi sorunumuz var' diyen Şükrü Bodur, sözlerine şöyle devam etti; "Sıkıntımız bu. İlerleyen zamanda kaliteli işçiyi de temin edebilirsek iyi olmuş olacak. Yatırım yapmak için sanayicinin gözü döviz ve faizde. Dolar ve Euro şu an yerinde sayıyor. İnşallah daha ileriye gitmez. Kredi fazileri artmaya başladı. İnşallah en kısa sürede bu dengeler sağlanır. Eski durumumuza döneriz. Türk insanı, sanayicisi, iş adamı çalışan insanlar azimkardır. Bunun altında kalkarız. Neler gördük. Bu da geçecek. Önümüzdeki yıllarda daha iyi vaziyete gelecektir."
ŞEHRİN SANAYİ ALANLARINI İKİYE KATLAMAK ZORUNDAYIZ
SATSO Başkanı Akgül Altuğ da üretim, dış ticaret açığı ve işçi sorununa değindi. Türkiye'nin dış ticaret açığının Ağustos itibariyle 82,5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Altuğ; "Geçen yılı 110 milyar dolarla kapattık. Bu asla ve asla sürdürülebirlir bir iş değil. Bizim bu döngüyü tersine çevirmeden bu ülkenin refah ve huzura kavuşması imkansız" dedi.
Kendini dünyaya kanıtlamış bir OSB sistemleri olduğuna dikkati çeken Altuğ, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bizim sistemimiz gerçekten doğru bir sistem. Kendini devamlı kanunla revize ediyor. Biz şehrin yüzölçümünün yüzde ikisini sanayileştirelim istiyoruz. Halihazırdaki durumumuz 0.82. Dokuz OSB'miz var. Biz bu şehrin sanayi alanlarını ikiye katlamak durumundayız. Bu şehrin ihracatı yaklaşık 7 milyar dolar. Dış ticareti de 10 milyar dolar. Bizim hedefimiz bin civarında olan ihracatçı sayımızı 2 bin 500'lere çıkarmak. İhracatımızı da 15 milyar doların üzerine çıkarmak. Hedefimiz OSB'lere ülke içinden özellikle yurt dışından yatırımcılar getirmek. Bu doğrultuda çalışmaya devam ediyoruz.
Nitelikli personel sorunu sadece Sakarya'nın sorunu değil bu bütün Türkiye'nin problemi. Bir takım çalışmalar yapmaya başladık. Ailelerin çocuklarını meslek liselerine yollamaları konusunda çalışmalar yapıyoruz. Yeterli değil. 12 milyon kişi çalışmadan devletten yardım alıyor. Bizim işçi sorunumuzdan daha çok iş beğenmeme problemimiz var. Bunları aşmamız lazım."
KOBİLER İÇİN İŞ YERİ SORUNU VAR
KOBİ'ler için iş yeri ve mekan problemi olduğuna da vurgu yapan Akgün Altuğ; "Bu büyük problem. OSB'ler içinde yüzde 10'luk bir dilimde küçük sanayi siteleri yapmak istiyoruz. Birini gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde firmalar taşınmaya başlayacak. Bizim Dörtyol ve Artvin sanayisi içinden çıkılır halde değil. Ne alt yapı yetiyor, ne trafiği çözebiliyorsunuz 30 metrekarelik iş yerinde adam 5 tane tır tamir ediyor. gelde çık bu işin içinden. çıkamazsınız. Ne yapmak lazım? O insanlara sosyal anlamda daha yeterli, alt yapı anlamında daha yeterli yerlere taşıyacaksınız ki orayı rehabilite edebilesiniz. Kentsel dönüşüm uygulayabilesiniz. OSB'lere yapacağımız küçük sanayi siteleri ile buraları da rehabilite edebiliriz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Akgün Altuğ ve Şükrü Bodur, toplantıya katılan farklı sektörlerden iş adamlarının sorularını yanıtladı.
ETD Sakarya Başkanı Şamil Dedeoğlu, Akgün Altuğ ve Şükrü Bodur'a teşekkür plaketi verdi.
Toplantı fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz