Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Don tarımı vurdu

Şenoğlu "fındıkta zarar büyük"

GÜNCEL
Don tarımı vurdu

Şenoğlu "fındıkta zarar büyük"

Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu kötü hava şartları ve don olayları yüzünden ilimizde bu yıl erik meyvesinin olmayacağını, fındıkta da zararın büyük olduğunu kaydetti.
 

“HİÇ KALMADI”
Zararın boyutlarının şimdiden kestirmenin güç olduğunu ifade eden Şenoğlu, hava şartlarında aşırı dalgalanmaların devam ettiğini söyledi. Şenoğlu “Erik, tüm Türkiye’de çok zarar gördü ama Sakarya’da hiç kalmadı diyebilirim. Nisan ayı bu meyvede çok kritik bir ay. Mart sonu ve Nisan başı hava sıcaklıklarında ani düşüşler eriğin yok olmasına neden oldu. Erik ilimizde büyük darbe aldı” şeklinde konuştu.
“ÖNLENEBİLİR”
Tarım ürünlerini don olayından korumak için çok çeşitli yöntemler uygulanmaktadır diyen Şenoğlu “Her yörenin iklim durumu yapılan tarımın şekli, yetiştirilen bitkinin özelliği ile ilgili tarım işletmesinin imkanları göz önüne alınarak, bu yöntemlerden en uygun, en pratik ve en ucuz olanı seçilmelidir. Tek bir yöntemle önlem alınabileceği gibi, gereken durumlarda bir kaç yöntem birlikte uygulanarak don olayının zarar yapması önlenebilir” dedi.
“MALİYET YÜZÜNDEN”
Başkan Şenoğlu şöyle konuştu: “Don olaylarına karşı eğitimler veriliyor ama uygulanmıyor. Bunun farklı sebepleri var. Örneğin; sirkülasyon ve fan sistemleri yada ilaçlama yöntemleri var. Çiftçinin bunları alacak gücü yok. Yani işin içine maliyet giriyor. Böyle olunca da Sakarya’daki tarım ürünleri zarar görüyor, sonucuna ise hepimiz katlanıyoruz. Bu konularda daha duyarlı olmamız lazım”

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
6 + 1 =