Doğumunun 150. Yılında Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy yad edildi
Sakarya Üniversitesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı iş birliğiyle düzenlenen “Doğumunun 150.Yılında Mehmet Âkif” etkinliği, Sakarya Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda iki otorum şeklinde gerçekleştirildi.
GÜNCELEtkinliğin ilk oturumu, “Âkif ve Sanat” paneli ile başladı. Moderatörlüğünü Tahsin Yıldırım’ın yaptığı panelde Dr.Öğr.Üyesi Mesut Koçak, Kürşat Saygılı ve Hüseyin Kıyak konuşmacı olarak yer aldı. Moderatör Yıldırım’ın Akif’i anlama ve anmanın öneminden bahsederek sözü panelistlere devretti. Dr. Öğr. Üyesi Mesut Koçak konuşmasında Akif’in şairliğinden bahsederken şu ifadelere yer verdi, “150 yaşında Mehmet Akif bu sene. Her şaire nasip olmayacak bir hayat ve kariyere sahip bir şairden bir fikir adamından bahsediyoruz. Ben biraz Akif’in şairlik kısmından bahsedeceğim. Şiir öyküye yahut romana nazaran daha zor bir edebi biçim. Şiir daha yoğun daha kesindir. Ve zannederim ki insanın varoluşuyla şiirin daha derin bir ilişkisi var. Bu nedenle şairler her zaman daha çok tartışılan, daha göz önünde bulunanlar arasında yer alıyor.”
“Mehmet Akif’ in Şair kimliği”,”Sinema ve Televizyonda Mehmet Akif ‘in Temsili” ve ” Mehmet Akif Ersoy’ un Musikişinaslığı ve Musikişinas Çevresi” başlıklarının tartışıldığı panelin devamında ” Mehmet Âkif’in Musikisi” dinletisi gerçekleştirildi. Hüseyin Kıyak (Solist, Lavta), Ahmet Furkan Duyar (Kanun) ve Münip Ârâ Rızvanoğlu (Kemençe), Mehmet Âkif’in eserlerini icra ederek müzikseverlerin beğenisine sundu.
Etkinliğin ikinci oturumu, “Âkif’in Yakın Dostları Üzerine” adlı bir söyleşi ile devam etti. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu’nun yaptığı söyleşiye Mehmet Rüyan Saydan ve Prof. M.Uğur Derman konuşmacı olarak katıldı.
Mehmet Rüyan Saydan konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy ile tesadüfi bir şekilde eserleriyle tanıştığını anlattı. “Ben onu birebir görmedim onunla görüşmeden eserleri vasıtasıyla onunla tanıştım “Akif’in yakın dostlarının anlatıldığı etkinlikte Prof. M. Uğur Derman, konuşmasına Mehmet Akif Ersoy ve dostlarını kastederek “tanımak ve tanışmak vardır” diyerek başladı. Derman konuşmasına eskilerden ve Mahir İz ile olan geçmişteki anılarını yad ederek devam etti. Derman, eskilerin karşılaştıklarında birbirleriyle şiir ile anlaşacak derecede şiire hakim olduğunu ifade ederek şiirin eskilerin hayatındaki yerinden bahsetti. Moderatör Daşcıoğlu, Derman’ın elindeki eserlere atıfta bulunarak “Akif’in hiç yayınlanmamış eserlerinden birkaçının Prof. Dr. M.Uğur Derman’da olduğunu biliyoruz” diyerek Derman’nın Akif hakkındaki bilgisine dikkat çekti.
Etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz