

Kamu diş hekimleri, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve haklarının korunması için ülke genelinde iş bırakma eylemi başlattı.
Diş hekimleri taleplerini duyurmak için iş bıraktı
Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED) öncülüğünde, kamu diş hekimleri, mesleklerini hak ettikleri koşullarda sürdürebilmek, hastalarına daha kaliteli hizmet verebilmek ve seslerini duyurabilmek amacıyla iş bırakma eylemi başlattı. Hekim Birliği’nin de destek verdiği eylem kapsamında, Türkiye genelinde diş hekimleri 14 Şubat'ta iş bıraktı.
Diş hekimleri neden iş bırakıyor?
Kamu diş hekimleri, uzun süredir görmezden gelinen çalışma koşullarının artık sürdürülemez hale geldiğini vurguluyor. Aşırı hasta yükü, yetersiz teşvik ödemeleri, düzensiz vardiya sistemi ve sağlıkta şiddet gibi birçok sorunun çözüme kavuşturulmasını talep eden diş hekimleri, yetkililerden somut adımlar beklediklerini ifade etti.
Diş hekimlerinin talepleri
01. Aşırı hasta yüküne çözüm istiyoruz!
Mevcut MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) nedeniyle diş hekimleri, 10-15 dakikalık aralıklarla hasta bakmaya zorlanıyor. Bu kısa sürede dolgu, kanal tedavisi gibi işlemlerin nitelikli şekilde yapılmasının imkânsız olduğunu belirten hekimler, sürdürülebilir bir randevu sistemi talep ediyor. Önerileri ise, "12+4 MHRS cetveli" modelinin uygulanarak, haftanın bir günü uzun süren tedavilere özel randevu planlanması.
02. Gece vardiyası ve nöbet zorunluluğu kaldırılmalı!
Diş hekimleri, mevcut sağlık yönetmeliklerine aykırı bir şekilde gece vardiyaları (16.00-24.00) ve hafta sonu MHRS nöbetlerine zorlandıklarını ifade ediyor. Diş hekimliğinde "acil" kavramı olmadığı halde gece nöbetine zorlanmalarını kabul etmediklerini belirten hekimler, gece 00.00 sonrası çalışma uygulamalarının kaldırılmasını talep ediyor.
03. Teşvik oranları en az 6 olmalı!
Diş hekimleri, teşvik ödemelerinde ciddi bir adaletsizlik yaşandığını vurguluyor. Teşvik miktarlarının her ay azaltılarak 6’dan $’e düşürüldüğünü belirten hekimler, en az 6 oranında teşvik ödemesi yapılmasını talep ediyor. Alternatif olarak ise ek ödeme katsayısının en az 2’ye çıkarılmasını ve memur maaş artış oranına endekslenerek düzenli şekilde artırılmasını öneriyorlar.
04. Yardımcı personel eksikliği giderilmeli!
Diş hekimleri, "Dört el kuralı" adı verilen sistemin hayata geçirilmesini talep ediyor. Bu kurala göre, her diş hekimine bir yardımcı personel tahsis edilmesi gerekiyor. Ancak, şu an birçok sağlık kurumunda yardımcı personel eksikliği nedeniyle hizmet kalitesinin düştüğünü ifade eden hekimler, her diş hekimine bir ağız ve diş sağlığı teknikeri verilmesi gerektiğini vurguluyor.
05. Sağlıkta şiddete karşı caydırıcı yasalar çıkarılmalı!
Son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarından diş hekimleri de nasibini alıyor. Hekimler, sağlıkta şiddetin önlenmesi için daha etkili ve caydırıcı yasaların acilen hayata geçirilmesini talep ediyor.
06. Maddi haklarımızı istiyoruz!
Girişimsel işlem puanlarının artırılması,
Devlet hastanelerinde çalışan diş hekimlerinin HAKUK katsayısının uzman hekimlerle eşitlenmesi,
Teşvik dağıtım oranlarının adil hale getirilmesi,
Taban ödemelerinde diş hekimi katsayısının yukarı yönlü revize edilmesi,
Kurum hekimlerinin de teşvik ve ek ödemelerden faydalanması,
Gelirin

Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz