Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Deva Partisinden“Köyüme Dokunma Platformu’na” “Yanınızdayız” Mesajı

DEVA Partisi “Köyüme Dokunma Platformunun” temsilcilerini Parti İl binasında ağırladı ve “Yanınızdayız” mesajı verdi.

SİYASET
Deva Partisinden“Köyüme Dokunma Platformu’na” “Yanınızdayız” Mesajı

Köyüme Dokunma Platformu üyeleri DEVA Partisi Sakarya İl Başkan Vekili Ercan Başnuh ve toplantıya katılan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Candan Karlıtekin ve Sakarya milletvekili aday adayları ile bir araya gelerek sorunlarını aktardı.

“DEVA HAKLI TALEPLERİNİZLE İLGİLİ YANINIZDA”

Deva Partisi Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Candan Karlıtekin’deAnkaradan canlı bağlantıyla DEVA İl Binasındaki ekrandan görüntülü olarak toplantıya katılarak  Köyüme Dokunma Platformu Temsilcilerine öncelikle çalışmalarında başarılar diledi ve “Haklı taleplerinizle ilgili yanınızdayız” mesajı verdi. Karlıtekin, “DEVA Partisi Tarım Eylem Planı ve Şehircilik Eylem Planlarıyla ilgili çalışmalarımızda Sakarya’dan gönderilen iki raporu çok iyi hatırlıyorum. Bu raporlar, Eylem planlarımıza katkı sağlayan önerilerileri değerlendirdiğimiz çalışmalardı. Toplantınızın değerli çıktıları olacağına inanıyor ve Sakarya için ve ülkemiz için fayda sağlayacak çalışmalarınızı tebrik ediyorum”dedi.

“MAHALLEDEN KIRSAL MAHALLEYE DÖNÜŞ SAĞLANMALI”

DEVA Partisi İl Başkan Vekili Ercan Başnuh, misafirleri ile yakından ilgilenirken, toplantı açılış konuşmasında; Yasal sürecin 6 Aralık 2012, tarih ve 6360 Sayılı yasa ile Büyükşehir sınırları içinde kalan 16.220 köy ve  1.350 beldenin mahalleye dönüşmesiyle başladığını belirtirken, bu süreç içinde ortaya çıkan sıkıntılı durumlar ve tarım konusunda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 16 Ekim 2020 tarih, 7254 sayılı yasa ile ‘’Mahalleden, Kırsal mahalle’ye dönüş” yolunun  açıldığını ve birkaç kez süre uzatımından sonra en son 12 Mart  2023 tarihli Torba yasa ile bu sürenin  31 Aralık 2025 tarihine uzatıldığını anlatarak, Platformun kamuoyunu uyarmak ve bilinçlendirmek hususunda başarılı çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyledi.

“SAKARYA’DA YAPILMAYAN, BURSA, TEKİRDAĞ, MUĞLA, ADANA’DA YAPILDI” 

Ercan Başnuh, “Bursa, Tekirdağ, Muğla, Adana gibi pek çok ilde yapılan başvuruların ilçe meclislerinde kabul edildiğini söyleyerek, Büyükşehir meclislerinde onaylanarak Kırsal mahalleye dönüşüm sağlanmıştır. Sakarya’nın eksiği nedir? Sakarya’da henüz böyle bir dönüşüm söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın bunu görmesi lazım. Bilinçli bir şekilde hakkına sahip çıkması lazım. Mahalleden Kırsal mahalleye dönüş ile elde edilecek pek çok avantaj var. Örneğin, bu avantajlar; ‘İçme ve kullanım suyu için u, işyerlerinde P indirim uygulanması, bina inşaat harcı ve imar harçlarında muafiyet uygulanması, diğer vergi ve harçlarda P indirim sağlanması, ticari,sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina arsa ve araziler için emlak vergisinde P indirimden yararlanma, ormanlardaki hak ve imtiyazlardan yararlanma söz konusudur.”dedi.

“MERA VE YAYLAKLARI KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİ UHDESİNE BIRAKACAĞIZ”

Demokrasi ve Atılım Partisi olarak bu konuya Yerel Yönetimler ve Şehircilik Eylem Planımızda yer verdik veduruşumuz net.Sadece Tarım alanlarının belediyelere devri ile sınırlı olmayan, Tarımsal üretimi olumsuz etkileyen tüm uygulamaları tersine çevirerek,Mahalleden kırsal mahalleye değil, Mahalleden köye dönüştürerek, mera ve yaylakları köy tüzel kişiliğinin uhdesine bırakacağız.”dedi.  Ercan Başnuh, açıklamasında,“Bütün köyleri tek bir yasa ile mahalle yapıp, sonradan dönüşüm için Mahalle muhtarı ile köy halkını karşı karşıya getiren uygulamaları siyasi bir kompliman olarak değerlendiriyoruz. Bir taraftan tüm köyleri mahalleye dönüştürüp, sonra da bazı mahallelerde “Köy Yaşam Merkezi” kurma çabalarını da mizahi buluyoruz.” İfadelerini kullandı.

PLATFORM ÜYESİ MEHDİ CENGİZ; “ÇALIŞMALARIMIZ SİYASET ÜSTÜDÜR” 

Köyüme Dokunma Platformunun sözcüsü Mehdi Cengiz de konuşmasında; çalışmalarının siyaset olduğunu belirterek, “Türkiye’mizin 30 Büyük Şehrinden 29 Büyük Şehrinde binlerce köy Kırsal Mahalle hakkından yararlanırken 2 yıldır Sakarya’da muhtarlarca verilen yüzlerce dilekçeden işlem yapılan tek bir dilekçe ve bu yasadan yararlanan tek bir köy bulunmamaktadır. Siyaseten buna bir direnç olduğunu görüyoruz. Belediye’ler köylerin kırsal mahalle hakkından yararlanma konusundaki başvurularını ve taleplerini değerlendirmemekte hatta muhtarların dilekçelerine cevap bile vermemektedirler.

“KÖYLERİN MAHALLEYE DÖNÜŞMESİNİ RANT VE FIRSATA DÖNÜŞTÜRDÜLER”

Bu süreçte mahalleye dönüşen köylerin yıllarca koruyup kolladıkları varlıklarının çok önemli bir bölümünü Belediyeler, bir rant ve fırsat olarak değerlendirmişlerdir.Yasanın çıkış gerekçesi Tarım ve Hayvancılığın desteklenmesi olduğu halde, belediyelerin izlediği yol Sakarya’da Tarım ve Hayvancılık ile birlikte Kırsal Mahalle ortamını da telafisi mümkün olmayan bir sürece doğru sürüklemektedir.Belediyeler burada bazı örnekleri verilen başvurulara verdikleri cevapta tamamen yasaya aykırı, inanılmaz gerekçeler ile Kırsal Mahalle taleplerini ret etmişlerdir.

“TARIM VE HAYVANCILIK BİTMEMELİ”

İlimizde Kırsal Mahalle hakkından yararlanılamamasını, Sakarya gibi bir tarım ve hayvancılık bölgesi olan şehrimizingeleceği açısından büyük bir talihsizlik olarak görüyoruz.Varlık satışları köylerde devam ediyor. Muhtarlara baskı yapılıyor. Dilekçe veren muhtarlara baskı yapılıyor. Kanunla ilgili toplantı yaptığımız köylerde köy halkının bilgi sahibi olmadığını tespit ettik. Kırsal mahalle köyleri kurtaracak bir şey değil köy tüzel kişiliklerinin geri verilmesi gerekir. Tarım ve hayvancılık bittiğinde memleketin bekası zarar görür.

“EKSİK BİLGİ SAHİBİ OLANLAR TALEPTE BULUNAMAZLAR”

Bu hususları halkımız ve kamuoyu ile paylaşmaya devam ederken, Basınımızla, STK’lar ve siyasi partilerimizle ve Devletimizin karar mercileri ile görüşerek çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Birçok yerde yaptığımız toplantılarda bazı muhtarlarımızın ve kırsaldaki vatandaşlarımızın konu hakkında bilgi sahibi olmadığını, eksik ve yanlış bilgi sahibi olduklarını gördük. Kırsal mahalle olduğunda Belediye hizmetlerinden mahrum edilemezler. Yasal olarak mahalleye dönüştürülen köylerimizin yasa ile verilen hakları var. Bu konuda kamuoyundaki bilinç düzeyini arttırmamız gerekiyor.

“BİRLİKTE OLMAMIZ GEREKİR. BASINIMIZA TEŞEKKÜR”

Buradan Sakarya Muhtarlarımıza, Muhtarlarımızın derneklerine ve halkımıza bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Lütfen yasal olarak mahalleye dönüştürülen köylerimizin yasa ile verilen haklarına sahip çıkma konusunda bu mücadelede daha güçlü bir şekilde birlikte olmalıyız. Yerel basınımıza da yaptığımız toplantıları kamuoyu ile paylaşması nedeniyle teşekkür ediyoruz” İfadelerini kullandı.

PLATFORM TEMSİLCİLERİNDEN DEVA PARTİSİNE TEŞEKKÜR

DEVA Partisi ile yapılan toplantıya“Köyüme Dokunma Platformunu” temsilen Mecdi Cengiz, Aydın Zengin, Erol Öztürk, Hamdi Şenoğlu, Hüsnü Gürpınar, Ekrem Çoruhlu, Necdet Akoğlu, Talat Asan, Kamuran Tan, Erdinç Eryılmaz toplantıya katılırken, toplantı sonunda DEVA Partisi İl Başkan Vekili Ercan Başnuh’aDEVA Partisinin misafirperverliğinden memnun olduklarını belirterek; “Şehrimizin ve ülkemizin menfaatleri için bu toplantıları ve ziyaretleri sürdürüyoruz. DEVA Partisi’nin çalışmalarımıza gösterdiği ilgi ve desteğe, şehrimizin menfaati için verdiğiniz tüm olumlu mesajlarınıza çok teşekkür ediyoruz.” dediler.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
2 + 6 =