Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Bu pazar seçim olsa ne olur?

25 bin kişiye sordular

SİYASET
Bu pazar seçim olsa ne olur?

25 bin kişiye sordular

15 Nisan tarihli araştırmaya göre; AK Parti ve CHP'nin oylarında yükselme, HDP ve MHP'nin oylarında ise düşüş görülüyor. Araştırmanın en çarpıcı sonucu ise seçmenin tek parti ve koalisyon hükümetine bakışı. Türkiye'de sokaktaki her 4 vatandaştan 3'ü tek parti hükümeti istiyor. Bu şekilde düşünenlerin oranı ise yüzde 68.3.

OY ORANLARI
Araştırmanın temel sorusu olarak katılımcılara 7 Haziran seçimlerinde hangi partiye oy verecekleri soruldu. Kararsız seçmen dağıtıldıktan sonra ortaya çıkan oy oranları şöyle:

Ak Parti 45.6,

CHP 25.5,

MHP 15.1,

HDP 9,5,

SP-BBP 2,3,

Diğer 2.

Sonuçlar AK Parti'nin yine sandıktan lider olarak çıkacağını söylerken HDP'nin meclis dışında kalacağını, AK Parti, CHP ve MHP'nin ise vekil sayılarını 2011 seçimlerine göre daha da artıracağını gösteriyor.

MİTİNGLERİN ETKİSİ YÜKSEK
Son iki gündem araştırmasının sonuçlarına bakıldığında ise partilerin tahmini oy oranlarında ciddi değişimler var. Buna göre; 15 Nisan tarihli araştırmada 45.1 seviyesinde görünen AK Parti'nin aradan geçen 1 aylık sürede oylarını yaklaşık yüzde 0,5 oranında artırdığı görülürken CHP'nin oylarında da yüzde 1,2 artış meydana geldiği göze çarpıyor.

MHP VE HDP DÜŞÜŞTE
Seçim mitinglerinin oy oranlarında etkisinin olduğu, HDP'ye giden AK Parti ve CHP oylarının mitinglerdeki iyi ve kötü performanslara bağlı olarak geri döndüğü kaydediliyor. Yine 15 Nisan'a göre; MHP ve HDP'nin oyları ise düşüşe geçti. MHP'de yüzde 0,9'luk oy kaybı görülürken HDP oylarında baraj altına inme eğilimi kendini gösteriyor.

25 İLDE 5 BİN KİŞİYE SORULDU
Denge Araştırma'nın kendi kaynakları ile Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak illerinde yaptığı ''Türkiye Gündemi Kamuoyu Araştırması'' halkın siyasete ve siyasilere bakışını ortaya koydu.

Toplam 5 bin 73 kişiyle yüz yüze görüşülerek hazırlanan araştırmanın Türkiye genelini yansıtması için her ilde ayrı ayrı nüfus ve siyasi dağılım, örneklem kümeleri oluşturularak yapıldı.

AK PARTİ KARADENİZ'DE ÖNDE
AK Parti'nin en fazla oy oranına sahip olduğu üç bölge sırasıyla yüzde 52.6 ile Karadeniz, yüzde 51.3 ile İç Anadolu, yüzde 49,5 ile Doğu Anadolu. Ak Parti, Akdeniz'de yüzde 34,5 , Ege'de yüzde 32.1 ortalama oy oranlarına sahip. AK Parti'nin zayıf olduğu bu iki bölgede en güçlü parti ise CHP. MHP, İç Anadolu'da AK Parti'den sonra en güçlü parti. İç Anadolu seçmeninin yüzde 26.5'i MHP derken sadece yüzde 13'ü CHP diyor. HDP'nin güçlü olduğu yerler ise sırasıyla yüzde 44 ile Güneydoğu Anadolu, yüzde 44.1 ile Doğu Anadolu. Bu iki bölge dışında HDP'nin Marmara Bölgesi'nde yüzde 5.2, Ege Bölgesi'nde yüzde 10.2, Akdeniz Bölgesi'nde ise yüzde 7.9 oyu bulunuyor.

KOALİSYONA 'HAYIR'
Anketteki en kritik sorulardan biri ise ''Sizce Türkiye'de tek parti hükümeti mi yoksa koalisyon hükümeti mi olmalı?'' sorusu. Tek parti iktidarı olmasını isteyenlerin oranı yüzde 68.3. ''Koalisyon da olur'' diyen seçmenin oranı ise yüzde 25.7'de kalıyor. Yüzde 6 oranında seçmen, bu konuda fikrini belirtmiyor.

MUHALEFET İKTİDAR OLMAZ
Araştırma sonucundaki çarpıcı bilgilerden biri de seçmenin partilere olan inancı. “AK Parti yeniden tek başına iktidar olur” görüşünü paylaşan seçmenin oranı yüzde 49.1 iken yüzde 25 civarındaki oyu bulunan CHP'nin tek başına iktidar olacağına inanan seçmenin oranı yüzde 14.9'da kalıyor. Seçmenin 4,9'u MHP'nin tek başına iktidar olabileceği umudunu taşıyor. “HDP tek başına iktidar olur” diyenler de var. HDP'ye oy verme ihtimali bulunan seçmenin yaklaşık 4'te biri yani bütün seçmenin yüzde 2,1'i HDP'nin tek başına iktidar olacağı görüşünde. Fikir belirtmeyen seçmen sayısı ise yüzde 13.8 oranında.

KÜRTLERİN OYLARI İKİ PARTİDE
Seçmenin demografik özelliklerine göre tercihlerini anlamayı amaçlayan analize göre; Kürt seçmenin oyları HDP'ye gidiyor. Buna göre kendisini Kürt olarak tanımlayan seçmenin yüzde 53.2'si oyunu HDP'ye vereceğini beyan ederken yüzde 40.1'i ise tercihini AK Parti'den yana kullanıyor. Kürt seçmenin yüzde 4,3'ünün tercihi CHP, yüzde 1,1'inin tercihi MHP, yüzde 0,7'sinin tercihi ise Saadet Partisi ve BBP.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
5 + 2 =