Bir Projemize Daha TÜBİTAK Desteği
Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonometri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Avni Önder Hanedar’ın projesi TÜBİTAK 3005 kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.
GÜNCELSakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonometri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Avni Önder Hanedar’ın “Politik Risklerin Türkiye Ekonomisine Yansımaları: Reel ve Finansal Piyasalara Etkiler, 1925–1980” isimli projesi TÜBİTAK 3005 (Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı) kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.
Projenin amacı, Türkiye Cumhuriyeti’ni 1925 ve 1980 yılları arasında etki altına alan İkinci Dünya Savaşı gibi politik dalgalanmaların yansımalarını tahvil piyasası, kambiyo ve hisse senedi işlemleri ile mal ve altın fiyatları yardımı ile incelemektir. Tarihi bir dönemi örnek alarak yapılan inceleme ile politik değişimlerin yoğun şekilde etkilediği ve riskler yarattığı ülkelerin sorunlarına dair çözüm üretilmesi mümkün olabilecektir.
Projenin araştırma ekibinde İstanbul Medipol Üniversitesinden Prof. Dr. Nurullah Gür, Marmara Üniversitesinden Doç. Dr. Hakan Mehmetçik ve Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden Dr. İsmail Altay yer almaktadır. Bu projenin öncülü ve Osmanlı İmparatorluğu tarihi konusunda tamamlayıcısı olarak, Doç. Dr. Avni Önder Hanedar ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Elmas Yaldız Hanedar tarafından, “Osmanlı İmparatorluğundaki Reform ve Kurumsal Değişim Çabalarının İstanbul ve Avrupa Borsalarında İşlem Gören Osmanlı Tahvil Fiyatları Üzerine Etkileri” ve “Göç Çağında Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nden Amerika Birleşik Devletleri’ne Emek Hareketliliği ve Türk Kökenli Göçmenlerin Kalıcılık Sorunu” isimli projeler yürütülmektedir. Bu iki projede değerlendirmeler sona ulaşmıştır.
Çalışmalar kapsamında, örneğin, “Tomigrateor not tomigrate: theeffect of institutionalreforms on immigrationdecisions of Ottomancitizenstothe US” ve “Insidertrading on Ottomansovereigndefault: TheOttoman General Debt Bond at Europeanand İstanbul financialmarkets” isimli çalışmalar uluslararası tanınırlığı olan dergilerde yayınlanmıştır. İlk çalışmada, bugünkü göç sürecine de ışık tutacak şekilde, ABD’ye Osmanlı İmparatorluğu’ndan göçün yoğun olduğu 1900 ve 1910 tarihlerinde farklı milliyetlere mensup göçmenlerin ABD’de “emek piyasasında kalıcılıkları” araştırılmaktadır. İkinci çalışmada ise Osmanlı İmparatorluğu’nun iktisadi sıkıntıları bağlamında “içeriden öğrenenlerin ticareti” süreci değerlendirilmiştir.
Proje ekibi ve diğer bilgiler, bir internet sitesi ve Twitter hesabı üzerinden paylaşılmaktadır. Bu projeler hakkında daha detaylı bilgiler https://www.appliedeconomichistory.com/ ve https://twitter.com/proje_reform sitelerinde yer almaktadır.
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz